Президентът и треньор на баскетболния Левски Константин Папазов даде интервю пред агенция БЛИЦ. В него Тити говори за най-актуалния трансфер – на национала Станимир Маринов. За ситуацията в отбора, за бъдещите планове, както и за мечтите си.

-Тити, Станимир Маринов вече е в Левски. Лесно ли го привлече?
-Моето лично мнение е, че в сърцето си той е много голям фен на Левски. Замина в чужбина и това беше първата му опция и приоритет. Въпреки амбициите му и отличните му резултати – беше най-успешният в отбора на Черкаси за тези 55 дни, явно не можа да се адаптира и не се чувстваше щастлив. Не беше лесно да бъде привлечен, тъй като имаше голямо желание на треньора на Черкаси да го запази в отбора си. Наложи се да говорим с президента на клуба, с който успяхме да постигнем съгласие. А и в края на краищата човек трябва да играе там, където се чувства щастлив. Радвам се, че това е Левски. Убеден съм, че е в сдобро състояние. А и при създалата се ситуацията с Дий Бост именно Станимир Маринов ще бъде фактор в националния отбор.

-С трансфера на Станимир Маринов искате да демонстрирате амбиции за...
-За максимално добро класиране. След като поставихмве по-различна основа от предишната година, след привличанвето на Крис Минков, който е един от най-добрите млади играчи и не случайно през лятото бе искан от всички клубове, след оставането на Алекс Симеонов, и сега идването СтанимирМаринов, даваме сериозна заявка за класиране сред първите четири отбора. Сред тях има безспорен фаворит в лицето на Лукойл. След това са два отбора, които имат огромен потенциал – Берое, сега амбициите и бюджетът им са много по-големи от предишната година. Не случайно спечелиха суперкупата на България. Отпаднаха от Европа, но играха срещу много силен съперник. Тези два отбора напълно се отличават. До някаква степен Балкан и след това трябва са се борим с Рилски спортист, с Академик Бултекс да влезем в четворката.

-Какво ще е твоето удовлетворение, къде искаш да видиш Левски след края на редовния сезон, например?
-В моето съзнание Левски трябва да бъде само първи. Към днешна дата реалностите са такива, че няма да бъде изненада, ако спечелим и трите титли – шампионата, купата и в Балканската лига. Селекцията е отворен процес, имам морален ангажимент към тези, които съм привлякъл до момента и към тези, на които съм дал картбланш да покажат истинските си възможности.

-Имате ли позиции, на които искаш да подсилите състава?
-На позиции 2 и 3 в лицето на Станимир Маринов и Крис Минков имаме едни от най-добрите играчи. На позиция 4 не заменям Алекс Симеонов и Веско Веселинов за никого, който играе в България. Маравич се представя добре, но все още има резерви. Остава да вземем много силен гард, който ще промени изцяло картината заедно с прекрасния до момента Деян Карамфилов. От всички отбори в България ние сме този, който има най-много резерви. Но да караме едно по едно. По принцип Левски мина през много тежък период, оцеля, и от тук нататък ще върви само нагоре, а други ще се връщат в реалността.

-Отново сте предимно с българи. Винаги си казвал, че се гордеете с школата, която развивахте в по-добри времена. И сега берете плодовете на тази школа.
-Реално погледнато това беше изключителното желание на собственика, който финансираше Левски - да направи школа, която да не бъде платена. Такива тогава бяха само на Левски и Лукойл, всички останали се заплащат, за да се издържат. Смятам, че това негово желание доведе до възможност Левски да бъде спасен, когато си тръгнаха звездите. Спасението минава през тези деца, през невероятната публика, която на 15 февруари направи онова събитие, което няма да бъде забравено от никого, който е присъствал на него. Както и през благодарността към компанията, която помогна на мен миналата година. Без Енекод нямаше да успеем, а ние се спасихме и завършихме годината. Бяхме много близо до приключване и наистина го казвам с ръка на сърцето си. Но точно в най-трудния момент се появиха хората от Енекод, които ми подадоха ръка. Благодаря на целия им екип. Много благодаря и на Митко Ангелов и екипа ми. Уникални хора, без които нямаше да успеем да се справим.

-Какво се случи с Евгени Хаджирусев, който напусна Левски? Коментира ли ти се тази тема?
-Когато се кандидатирах за кмет ми казаха - няма лоши въпроси, има лоши отговори. Естествено, това не е най-щастливата тема. Подчертавам, че това е изключително негово решение и желание. Той е човек, за когото баскетболът е живот и със сигурност, ако беше в отбора, нямаше да привличаме класен чужденец. Защото безкрайно много инвестирахме в него последните години. На него му дадохме най-голям картбланш, но в повечето случай той го оправдаваше. В тези години, в които Левски оцеляваше, безспорно е неговото развитие, както и това а Иван Алипиев. Неслучайно Евгени Хаджирусев намери място в националния отбор. Знаете, че съм негов кръстник, така че категорично мога да кажа, той е по-скоро правият отколкото аз в тази ситуация, но пък и няма право на такава реакция. Не се сърдя на Евгени, пожелавам му само успехи. След вземането на решението от негова страна водихме разговор и му казах, че може да отиде навсякъде въпреки че има договор с Левски. Аз ще съм последният човек, който ще му пречи. Левски е голям клуб, той е левскар, рано или късно може да се върне.

-Как виждаш първенството след изминаването на 4  кръга от шампионата, Лукойл вече загуби, а не се случва често да е с една загуба още в първите мачове?
-Ако трябва да бъда честен, за мен е супер изненада загубата на Лукойл. В подготовката отборът вървеше много добре. Воден е от много добър специалист, който рано или късно ще покаже потенциала на този отбор. Вероятно голям стрес беше отпадането от литовския противник. Може би този психологически срив се отрази на двубоя с Балкан. А тогава Балкан ги посрещна със супер емоция и успя, естествено заслужено, но и с доза късмет, да спечели. При всички случаи Лукойл има добър отбор, но не доминира и ще има притеснения при гостуванията си в Ботевград, в Сатара Загора и Пловдив. Смятам, че това е добре за първенството, но със сигурност Лукойл Академик ще е шампион на България.

-Предстои ви мач с Берое, един от най-добрите тимове в първенството?
-Безспорно много силен отбор. Тим, който качва стъпалата на своето развитие. Ако помните Любо Минчев отиде, когато отборът беше последен. С много работа успя да постигне много високи резултати. Категорична доминация в турнира за Купата на България, достойно представяне на финала в първенството. Сега бяха привлечени нови и много по-скъпи играчи, което означава, че трябва да са много по-добри. Минаха през криза заради отпадането от Европа. Пострадаха и от решенията на ФИБА. Абсолютно невежество от техния ръководител за отпадането в Балканската лига. И сега Берое се превърна в отбор, който ще се съсредоточи изцяло в първенството. Това има и плюсове и минуси. Любо Минчев, работейки цяла седмица само за мачовете в шампионата, ще направи така, че отборът да бъде на много високо ниво. За нас утре мачът е предизвикателство. За нас голям плюс е, че те са супер фаворити, а ние няма какво да губим. Миналата година ги победихме супер случайно, след като ни подцениха. Любо Минчев много добре помни какво се е случило, макар че тогава присъщо за господин Кифев е да омаловажи успеха ни с други фактори. Искам нашият отбор да играе като равен с равен. При всички случаи Станимир Маринов ще ни донесе самочувствие. В утрешния двубой искам да видя сърцат Левски и при добро стечение на обстоятелствата да се опънем. В съблекалнята ще говоря само и единствено за победа. Ще бъда доволон на добра игра и ще бъда щастлив, ако тази добра игра, доведе до успех. Единственото, за което съжалявам, е, че не можахме да се подготвим за мача в нашата зала по независещи от нас причини. Тъй като имаше световна купа по стортни танци.

-Тити, завърна се на треньорския пост на 13 юли миналата година. Мечтал ли си Левски отново да бъде там, където беше през 2014 година?
-Естествено, че съм си мечтал и няма да спра да мечтая. Ако направя градация в своята кариера, след спасяването на Левски, което е №1 безусловно, следва онази успешна 2014 година. Единственото нещо, за което живея е Левски да е толкова силен, да има потенциал да спечели трите състезания. Дали ще го направим има субективни и обективни причини. Пред Левски има сериозен хоризонт и ако пъзелът се подреди и се случат нещата, които са в мечитети ми, ще бъде там, където ни е мястото. Имаше страшно много хора, които бяха щастливи, когато се мъчех, но през три години помъдрях, научих доста неща от живота. В края на краищата Левски е най-голямото баскетболно име и затова може да премине през такива трудности. Смятам, че пред нас има сериозно бъдеще. Искам зала Универсиада да бъде пълна. Искам да водя отбор, който както, когато бях треньор в Лукойл, един час преди мача нямаше билети, залата беше пълна и големи европейски грандове сведоха глава. Говоря за Арис, Канту, Динамо Москва, Цървена звезда, Естудиантес – да не ги изброявам всички. Мечтая за един такъв Левски. Радвам се, че в трудностите през този период се намираше нещо, което е положително и ми даваше още повече енергия. Това е именно развитието на младите. Едва ли някой от нас, ако не беше тази ситуация, щеше да си помисли, че Иван Алипиев на 17 години щеше да играе в мъжкия отбор, а на 18 години ще има 30 минути игрово време. Иван Алипиев е безспорен талант обаче следствие на ситуацията той успя по най-бързия начин да разкрие потенциала си. Данчо Минчев също получи голям шанс. Не случайно в мача в Белград в Адритическата лига ще бъде следен от скаутите на Юта Джаз. Това са неща, които са ми давали сила в този период, както естествено и многото хора, които обичаха Левски и тези, които много мразят Левски. Те също ме мотивираха. Като човек, който доста се е опарил как се управлява един клуб, със сигурност моето желание е да не допусна от тук нататък да зависим само от един човек. Макар и той да е бил безупречен в отношението си към нас. Левски е много голямо име и е обичан от много хора и от тук нататък трябва да бъде финансиран и управляван от успешни бизнесмени и компании. За да не повторим тази ситуации, през която минахме. Аз не се чувствам виновен, но имаше и доста предатели, както във всяко нещо. Сега се чувствам по-силен от всякога...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ