Амбициозният треньор на Добруджа Светослав Тодоров е доволен от постигнатото този сезон, в който тимът му беше на прага от влизане в "А" група, въпреки че нямаше конкретна поставена цел за завръщане в елита. Селекцията на Тоди завърши на третото място с еднакъв брой точки с втория Хасково (по 46), но с 2 гола по-малко от съперника. Бившият голмайстор похвали футболистите си за старанието, както и заяви в интервю за БЛИЦ, че връщането на публиката на стадион "Дружба" е най-голямата победа за него. Тоди обаче е огорчен от случилото се в Банско, където местният тим щеше да помогне на неговия отбор, ако беше направил поне равенство с Хасково.

- Съжалявате ли в Добруджа, че не успяхте да се класирате в "А" група?
- И дума не може да става за подобно нещо. Знаете, че "А" група не ни беше целта. Ние обаче учудихме всички. Момчетата се представиха изключително добре и накрая само 2 гола не ни стигнаха, за да се класираме в "А" група. За мен най-важното беше, че на последния ни мач - победатата с 4:0 над Пирин (Разлог), хората по трибуните скандираха мощно "Добруджа, Добруджа!". Имаше около 4000 човека на мача. Подобна невероятна атмосфера не е имало от 1991 година насам. Аз цял сезон се мъча да обяснявам на момчетата колко важно е да върнем хората на стадиона. Макар и за 15-ина минути, те се докоснаха до това нещо и усетиха колко по-добре е, когато трибуните са пълни и бурно те подкрепят. След края на мача хората ръкопляскаха, някои дори слязоха на терена, за да ни успокояват, защото разбраха как е свършил другия мач (б.р. - победата на Хасково с 2:0 в Банско, която класира хасковлии в "А" група за сметка на Добруджа). Много емоционално изпращане ни направиха феновете, за което им благодаря. Надявам се и те да са доволни от представянето ни през сезона и да сме ги радвали.

0.dobrudja.jpg

- Сезонът много труден ли беше?
- Имахме много трудности и заради това постигнатото от момчетата е изключителен успех. Като знам всичките проблеми, които имахме, наистина се представихме отлично. Много съм радостен и от факта, че новата методика, която вкарах, по-специално подготовката, всички се справиха. Приеха го, дори много бързо. А за мен това беше най-голямото предизвикателство. Радвам се, че момчетата ми повярваха и изпълняваха всичко стриктно. Повярваха ми и съм супер изненадан, че приеха нещата толкова бързо.

- За каква методика става въпрос, разкрий малко повече?
- Няма как да разкривам подробности за методиката ми. Натрупаното като опит от различни специалисти, най-вече по английските терени, го предавам на момчетата в Добруджа. А и доведох кондиционен треньор от Англия - Сър Джон (б.р. - специалистът Джон Делзел).

- Той трудно ли се нави да дойде и да работи в Добрич?
- Успях да го навия. Работихме заедно в Портсмут, той има богат опит в Англия и с радост прие да дойде и при нас. Неговите думи, колкото и нескромно да звучи, е, че Добруджа е мястото, където най-много се е наслаждавал на работата. Бил е в много клубове в Англия, но тук наистина му хареса. Най-вече заради факта, че момчетата са млади и амбициозни, и всички горим в работата. Правим нещата с огромно желание. Сър Джон каза, че отношението на всички нас към методиката му е на ниво, което досега не е усетил в Англия. Той първо дойде за една седмица, после по време на подготовката стоя две седмици, помага ни. Всичките му разноски за да няма спекулации ги поех аз. Знаете, че сме общински клуб и не можем да си позволяваме подобни екстри - да ангажираме треньор от Англия, това са разходи, които общината не може да поема. Но аз го правя, защото държа футболистите ми да получават най-доброто и да работим професионално.

- За новия сезон ще има ли пари и ще атакувате ли "А" група?
- Още не се знае. Бъдещето на Добруджа ще се решава от шефовете на клуба и другите ръководни фактори в Добрич. Моят договор, както и на всички футболисти, изтичат. Дано се оправят нещата и по-рано да стане ясно бъдещето ни. Благодаря на Община Добрич за осигурения бюджет, защото без тяхната подкрепа отборът нямаше да може да стигне до тук. Благодаря и на феновете, които бяха постоянно зад нас и ни вярваха.

- Местният бизнес не е ли зад Добруджа?
- Няма спонсори, и заради това е много трудно. Все пак им благодаря, че подадоха ръка за залата, както и за електрическото табло.

- Сърдите ли се на Банско, че не препънаха Хасково? Имаха шанс да ви помогнат за влизането в "А" група...
- Никой не сам очаквал и не съм искал да ми помага. Към тези два отбора не мога да изпитвам друго, освен съжаление. Не съм им обиден. По начина, по който постъпиха, ще си останат едни посредствени хорица и няма как да имат развитие.

- Ще продължите ли или мислите за раздяла с родния клуб?
- Искам да давам на Добруджа това, което съм научил през годините,но има други проблеми преди да взема моето решение. Можех да си избера лесен път, но аз избрах да работя с тези деца и да давам на тях всичко от себе си. У нас обаче всичко е назад с около 30 години. Само като погледнем базите, как се водят подготовките... По въпроса с психологията пък сме не 30, а 50 години назад. Дали някой въобще се е сблъскавал със спортната психологията? Аз и в момента се уча, постоянно чета книги,говоря със специалисти. Много е важно как работиш с футболистите - тактиката, подготовката, психологията. Постоянно има какво да се учи. Не спирам да инвестирам в себе си. Правя нещата с любов и съм радостен, че и при момчетата е същото. Таланти в България има и ще продължава да има.

- Много ли бяха разочаровани футболистите ви и видяхте ли сълзи в очите им?
- Да, приеха трудно нещата. Нормално е да са разочаровани. Опитах се да ги успокоя. Казах им след мача дали помнят къде бяха преди 8 месеца и сега къда са. Белязахме голямо развитие за толкова кратък период. Някои малки момченца се превърнаха в лидери на отбора. При нас няма една или две звезди, всичките ми играчи са звезди. Колективът е отличен.

- Какво друго им казахте?
- Казах им, че най-важното е да изпитват удоволствие от играта. При нас се играе футбол с любов, което е най-хубавото. За да успееш в "Б" група, трябва да си на инат във всичко, да се бориш с много неща. И те го направиха - напук на всичко. Няма и един треньор, който да каже, че не сме ги надиграли. Навсякъде ни се радваха.

- Кои мачове ви бяха най-трудни?
- Домакинствата, защото съперникът беше с 11 човека зад центъра. А в гостуванията ни беше много по-лесно. Най-хубавото за мен е, че успяхме да върнем хората на стадиона. Това, че ги изправихме на крака и ни аплодираха бурно в последните 15-ина минути на мача с Пирин (Разлог) - това е голямата победа за мен.

- Имате ли оферти за работа в друг клуб и може ли някой от футболистите на Добруджа да осъществи трансфер?
- Договорът ми изтича. Който ми предложи работа, ще работя. Футболисти не мога да спирам. Ако намерят къде да отидат на по-добро място, никой не трябва да им прави спънки. Желая да се развиват.

- На Марек и Хасково какво ще пожелаете?
- Дано успеят да покажат, че са си заслужили местата в "А" група.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ