Тодор Енев – емблематичният капитан на националния отбор за Купа „Дейвис“ вече е част от треньорския тим на MG тенис клуб/парк „Заимов“!

- Кой е Тодор Енев?
- Завършва номер 2 в световната ранглиста за юноши. Печелил е Ориндж Боул - неофициално световно първенство за юноши до 18 г. В професионалния тенис има 327 победи на сингъл. Достигнал до 252 ранглистата на ATP. Спечелил е 9 титли на сингъл от категорията "Фючърс" и 7 при при двойките. Рекордьор на България за отборната Купа „Дейвис“ с най-много срещи 33, най-много години участие - 14 , най-много победи - 28. От 13 януари 2014 г. е капитан на България за Купа „Дейвис“ и единственият наш тенисист с награда от международната федерация за всеотдайност в това състезание.

- Тодор, добре дошъл в треньорския щаб на най-добрия тенис клуб MG sport! С какви очаквания стъпваш на модерните и вече предпочитани от столичани кортове в парк „Заимов“?
- И като състезател, и като треньор съм се стремял винаги да търся най-доброто, постоянно да се развивам и надграждам постигнатото. Затова и съм изключително щастлив да се присъединя към страхотния екип на MG sport. Благодаря за поканата и съм сигурен, че заедно ще продължим успешния път, по който клубът върви от самото му създаване. Радвам се, че в MG sport имам възможността да работя с прекрасни професионалисти и съмишленици, отдадени в налагането на най-новите тенденции в тренировъчния процес, както за състезатели, така и за любители. Впечатлен съм и от изградената база и условия, които могат да сe конкурират с най- модерните и елитни клубове в чужбина. Всичко това ми дава още по-голяма мотивация да осъществим новите си цели за професионално развитие.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Ти си едно най-популярните лица в българския тенис. Кога и как реши да станеш треньор и да помагаш на младите тенисисти по пътя към успеха?
- Тенисът е моят живот. Като състезател съм се чувствал изключително щастлив и удовлетворен на корта не само по време на успехите си, но и при преодоляването на неизменните трудности по пътя. Треньорската работа беше новото предизвикателство, в което се впуснах след това. Исках именно с моя опит да помагам на подрастващите, като същевременно продължа да се развивам и уча в областта, която истински обичам. За мен тенисът не е работа, а призвание.

- С кои от възрастовите групи и нива на MG тенис клуб ще работиш?
- Ще работя с всички възрасти, нива и любители на тениса. Желанието ми е да помогна на децата в клуба да обикнат тениса и да се развият по най-правилния начин. Убеден съм, че първоначалните навици в спорта са изключително важни за подрастващите. Затова, в момента подготвяме специална програма, която е фокусирана върху селекцията на деца и поставяне на най-точния фундамент за последващото им развитие в тениса. Топ ниво, нов подход, силна детска школа – това са ключовите думи от съвместните ни плановете с MG тенис клуб.

- Как оценяваш методиката EVOLVE, по която работи треньорския щаб на MG тенис клуб?
- Радвам се, че екипът на MG тенис клуб работи именно по една от най-добре систематизираните методики за обучение на деца в света. Следя Evolve през последните години и смятам, че резултатите които дава са повече от задоволителни.

- Кое е първото нещо, което казваш на едно дете или начинаещ тенисист, за да запалиш любовта му към тениса?
- Вярвам, че любовта се запалва на корта и то основно по време на игра! Затова правя всичко възможно детето само да усети насладата от усъвършенстването на ударите си по време на тренировката. Работим още по ловкостта при разиграванията и тръпката от победата - по този начин магията на тениса неусетно превзема децата.

- На базата на своя опит като треньор, би ли споделил кои са най-големите предизвикателства пред един треньор с днешното младо поколение тенисисти?
- Работата с всяко дете е строго индивидуална! За мен като треньор е истинско предизвикателство да открия най-правилния подход и успешно да насоча начинаещия. В днешно време знаем как децата живеят - с най-различни възможности за забавления, разсейваща ги среда като социалните мрежи и компютърни игри. Доста по-трудно е отпреди да бъдат концентрирани само върху тренировъчния процес. Затова опитът и подходът в треньорската професия са по-важни отвсякога. Целта ни е задържим децата по-дълго в тениса и да ги мотивираме за още по-големи успехи на корта и извън него.

- Кое е по-трудно – да бъдеш добър тенисист или добър треньор?
- Разбира се, че трудности има и в двата варианта, но при треньорството отговорността е доста по-голяма. За себе си, смея да твърдя, че съм далеч по-мотивиран да развивам възможностите си като треньор. Да помагам на талантливите деца по-бързо и по-лесно от мен да постигат успехи - това ми носи още по-голямо удовлетворение.

- Ако днес, имаше шанс да се върнеш назад във времето и да дадеш един първи тенис урок на себе си, какъв щеше да е той?
- Тенисът се развива толкова динамично, че дори и само година да върна, пак бих си подобрил съветите. Най-главният урок е, че никой не бива да си мисли, че е постигнал максимума и знае, и може всичко! Винаги трябва да си мотивиран в постигането на нови цели и да работиш последователно, упорито и търпеливо за постигането им.

- Кой е Тодор Енев извън корта?
- Времето извън тениса се стремя максимално да прекарвам със семейството си и верните си приятели, които знаят, че както на корта, така и извън него, винаги могат да разчитат на лоялността ми.