Тодор Христов е юноша на столичния Септември. Прави своя дебют в "А" група с екипа на Марек, а сега съдбата отново го доведе в Дупница. 25-годишният футболист, минал още през отборите на Свиленград, Несебър и елитните Берое и "Левски", даде интервю пред "Тема Спорт". В него той говори за това защо не успя да се наложи на "Герена", защо сега е в Марек и за своите бъдещи амбиции.

- Тошко, преди няколко дни спомена, че шансовете ти да останеш в Марек са 50 на 50. Има ли някакво развитие оттогава?
- Не, ситуацията е същата. Разбрал съм се с ръководството на Марек, че няма да имам проблем от тяхна страна при евентуална по-добра и удовлетворяваща ме оферта да напусна.

- Цяла зима името ти беше спрягано за ново попълнение на различни отбори - Черно море, Локо (София), Локо (Пловдив). Беше ли наистина близо до подписването на договор с някой друг клуб?
- Наистина имаше предложения и интерес към мен от страна на други отбори. Сега искам да избера това, което ще бъде най-добре за мен, поне до лятото.

- Може би изчакваш оферти от чужбина?
- Не можеш да чакаш нещо, за което не се знаеш дали ще стане. Аз чакам неща, които са реални и могат да се случат, независимо дали става дума за България или за чужбина. Но ако нищо от това не се осъществи, ще остана в Дупница.

- Значи имаш желание да играеш за Марек най-малко до лятото...
- Да. Ако така се развие ситуацията, ще играя за този отбор. Аз мисля, че няма нищо срамно да риташ във "В" група, нищо че преди това си носил екипите на Берое и Левски.

- При първата си тренировка с Марек сподели, че в Дупница си като вкъщи. Кое те кара да се чувстваш така?
- Когато в минал период от своя живот си прекарал добре известно време на дадено място, е нормално то да ти е познато и там да се чувстваш като у дома. Преди време пак съм работил с Румен Стоянов, който е основната причина да бъда в Марек. За мен е истинско удоволствие да съм с този човек. Той ми е дал основното във футбола, и то през най-важните години в човешкия живот, а именно юношеските и младежките.

- Той ли е повлиял най-много за твоето развитие като футболист?
- Категорично да. Той е специалистът, който ме е научил на най-много неща във футбола.

- Преди години направи своя дебют в "А" група именно с екипа на Марек. Как ти се вижда обстановката на стадион "Бончук" сега?
- В елита нещата бяха доста по-сериозни. Но начинът, по който работи Румен Стоянов, винаги е един и същ и за мен в момента няма значение в коя група се намира Марек, след като ще работя с този треньор.

- Сигурно вече имаш впечатления от сегашния състав на дупнишкия клуб. Мислиш ли, че с наличните футболисти Марек има шансове да влезе в Б група още този сезон?
- Да. Тук има доста талантливи момчета и ако ги ръководи един добър треньор, могат да постигнат доста. Румен Стоянов е точно такъв и според мен нещата в Марек ще се получат.

- Стигна до "Левски". Защо според теб не успя да се наложиш трайно на „Герена" и каква бе причината за освобождаването ти от Берое?
- Представянето на един футболист зависи от много фактори, не само от самия него. Просто нещата се развиха така и аз не искам да се връщам назад. Има доста причини, които ми попречиха, но не гледам в миналото и не ми се говори за това.

- В различните клубове си играл на различни постове. Къде на терена ти лично се чувстваш най-комфортно?
- Ако един треньор те познава добре и знае как да изстиска твоите качества, ти би се чувствал добре навсякъде, стига да те ползват правилно. Моята позиция си е ляв полузащитник и там ми е най-добре. Мога обаче да играя и на други постове, където също, с повече желание, нещата могат да се получат.