Спортният директор на Лудогорец Методи Томанов даде обширно интервю пред „Тема Спорт". В него бившият футболист на ЦСКА даде оценка на отбора за свър­шеното през лятната подготовка, селекцията и определи целите. Той обър­на сериозно внимание и на първия съперник на разградчани в Шампионска лига Дюделанж.

- Г-н Томанов, доволен ли сте от показаното от Лу­догорец лице в контроли­те в Англия?
- Би трябвало да бъдем доволни от това, което по­казаха футболистите по време на подготвителния лагер. Винаги може да се же­лае повече. Играчите се вло­жиха достатъчно в тези контроли, особено в мача със Стяуа, също и с Динамо Букурещ - в тези срещи игра­та ми допадна. Но е нормал­но да искаме повече, трябва ни още време, за да влезем в необходимия синхрон. Има­ме и нови футболисти, кои­то трябва да се приспосо­бят към отбора. Така че ви­наги има какво да се желае и още върху какво да работим за в бъдеще. Никога не робувам на контролите, защото официалните мачове изглеж­дат винаги по друг начин. Не трябва да се заблуждава ме от резултатите, а да подходим максимално сериозно срещу Дюделанж. От там нататък в следващите мачове трябва да вдигаме нивото си.

- Очакванията към вас в Европа са по-различни, от­колкото преди година зара­ди достигането до 1/8-фи-нал. Страхувате ли се от провал?
- Не може да се говори за някакво притеснение, но отговорността е голяма както и изискванията към нас. Така че това ни задължава да представим българския футбол на едно добро равнище.

- Как оценявате Дюделанж? Има ли нещо, което да ви държи нащрек срещу тим от Люксембург?
- На последната им контрола с Шарльороа имахме човек и отзивите бяха съвсем различни от първия мач с Виртон, който бе гледан от Явор Вълчинов. Биха с 4:3, като поведоха с 3:0, и трябва да обърнем сериозно внимание, за да няма изненади. Ясно е, вижда се, че вече няма слаби тимове, както на световното първенство, така и в клубните турнири Винаги може да има изненади. Така че ние трябва да подходим максимално отговорно и сериозно към предстоящия двубой, без никакво подценяване, защото явно тези хора (Дюделанж) нямат какво да губят и в една такава обстановка отборът винаги е освобо­ден в играта си и му се получават добре нещата. Освен това практикуват стил тип „Черноморец Одеса” - силов футбол. А ние имаме проблеми точно срещу та­кива отбори.

- Често непредубеденият зрител мисли, че в Люксем­бург играят предимно сер­витьори и работници. Така ли е?
- Не. Дюделанж разполага с добри чужденци. Самият факт, че биха Шарльороа, говори, че не са случаен тим. Наистина, инкасирали са 3 гола, но това е станало след като са направили ре­дица смени. Това ме кара да имам едно наум. Нашата цел ще бъде да решим всич­ко още в първия мач. Оста­вим ли нещата отворени, може да се случи всичко.

- Целта Ви е ясна - влизане в групите на Шампионска­та лига. Изпълнима ли е обаче?
- Трудно. Трябва да имаме късмет и в жребия по-натам. Влизане в групите е един от приоритетите ни, но 6 крайна сметка няма да се разсърдим и ако играем в тези на Лига Европа. Никога нищо не се знае, много от­бори отидоха на световно­то с голямата кошница и си тръгнаха първи, и то гово­рим за сериозни имена с мно­го класни състезатели, като Испания. Понякога даден от­бор не е в добро моментно състояние и всичко трябва да се предвижда и да извличаме максимума, дори си­туацията да не е най-добра­та за нас.

- Преди години Левски не успя да оползотвори тласъ­ка си от влизането в Шам­пионска лига и отпадна ра­но от Европа през следва­щата кампания. Взехте ли мерки да не последвате примера им?
- Направихме необходимото да не се стигне до такъв развой. Надявам се да не допуснем грешка и отбо­рът ни да е стабилен във всеки момент. Опитваме се постоянно да надграждаме. Така че взели сме мерки, но във футбола никога не тряб­ва да скачаш, преди да си ка­зал „хоп".

- Приключихте ли със се­лекцията?
- На този етап е много късно да привличаме нови футболисти. Дори да взе­мем някого, то той ще ни трябва евентуално за реша­ващите мачове за влизане в Шампионската лига. За А група няма да се нуждаем от нови състезатели. Просто не си струва на толкова къ­сен етап да рискуваме с но­ви играчи. Честно казано, не мога да кажа, че изпълнихме всичките си трансферни це­ли. Имахме намерение със Стойчо Стоев да привлечем още един-двама чисти напа­датели, но за съжаление не успяхме поради една или друга причина. Но и с това, с което разполагаме, мисля, че сме балансирани и ще се представим на високо ниво. Все пак оставяме вратичка, ако изскочи някое добро предложение за подсилване в нападение, но шансовете да се случи са малки.

- Един от новите - Браян Ангуло, пропусна голяма част от подготовката. Как въобще стана неговият трансфер?
- Той бе наблюдаван от мен и Стойчо Стоев, фут­болист от Примера и няма нужда да коментираме каче­ствата му. Лошото е, че той не пътува с отбора за Англия заради работна виза. Причината бе, че посол­ството на Колумбия е в Пол­ша. Надявам се бързо да се адаптира, защото сега не е във форма. Засега най-добре към състава влиза Анисе, но го отдавам на това, че той играе от 4 години в Бълга­рия. Свикнал е с нашите нра­ви и обичаи.

- Трансферът му бе доста изненадващ. Как въобще се стигна до него?
- Изненадващо дотолко­ва, доколкото ситуацията в Ботев е доста сложна, а и неочаквана за всички. Всеки търси по-добра опция за се­бе си и от финансова гледна точка. Имахме и други вари­анти, но той ни дойде дюш­еш. Радвам се, защото знам какви качества има. Щом изскочи вариантът да го вземем, не се колебахме нито за миг. С него конкуренция та в отбора става изключително жестока. На всеки пост има по двама-трима класни играчи. Но само по такъв начин може да продължаваш да вървиш на горе.

- Как ви се струва конку ренцията в България? ЦСКА направи сериозна селекция Литекс взе Косоко и Менди а Левски заложи на българското...
- Не следя толкова много случващото се при другите. Но знам, че ЦСКА взеха до­ста състезатели, Левски съ­що, както и Берое и Литекс. Всички тези отбори се го­твят, за да се представят максимално добре. Няма да подценим никого. Не бива да забравяме и Славия, където също бяха взети играчи ка­то Платини и Станислав Генчев. Ние неизбежно тръг­ваме за четвърта поредна титла.