Бившият защитник на ЦСКА Александър Томаш даде най-напред интервю за БЛИЦ, след като разбра жребия. Неговият ФК Баку от Азербайджан ще се изправи срещу Левски в третия предварителен кръг на Шампионската лига, ако отстрани литовския Екранас. Първият мач в Литва завърши 2:2, а Томаш не попадна в състава.

-Томе, първо да те попитам защо не взе участие в двубоя с Екранас?

-Така е преценил нашият треньор Гьоко Хаджиевски... Бях титуляр във всички летни контроли, но наставникът реши да ме остави сред резервите.
-Как премина мачът в Литва и какво е мнението ти за вашия съперник?
-Първоначалните ни впечатления бяха, че няма да имаме големи проблеми с Екранас. Записите, които гледахме, показаха, че са преодолим отбор. Литовците обаче ни изненадаха с приятен футбол и с много подвижна халфова линия. Все още нищо не е решено. Това, че завършихме 2:2 навън, не значи, че сме си осигурили класиране за следващия етап.
-Ако успеете, ви предстои двубои с Левски. Помниш ли последният ти мач срещу “сините”?
-Да. Като футболист на Черно море загубихме с 0:1 във Варна. Иначе като играч на ЦСКА последният ми мач срещу Левски е на “Герена” през есента на 2003 година. Срещата завърши 1:1, а аз подадох на Гъргоров за нашия гол.
-Как реагира, когато разбра жребия?
-Доста емоционално, защото знаете, че съм цесекар в червата... Баща ми също е много запален по ЦСКА и най-напред се чух с него по телефона. Не знам дали ви е известно, но моят тъст Атанас Панев е болен левскар. Ама болен ти казвам, страшно е. Преди малко ми звънна, за да ми каже, че е щастлив от жребия. Аз обаче му обещах неприятна изненада, стига разбира се да отстраним литовците.
-Колко българи сте във ФК Баку?
-Останах само аз от футболистите, тъй като Станислав Бачев се завърна в България. Помощник-треньорът ни обаче също е българин Чудомир Чокаров. Той дойде от Вихрен това лято. Иначе тук сме трима бивши цесекари – Гьоко Хаджиевски, аз и Амиран Муджири. Муджири също не игра в мача с литовците. По принцип и той е титуляр, но този път Гьоко пусна едно от новите ни попълнения – босненеца Александър Солич.
-Разбрахме, че сте взели доста нови футболисти?
-Да, двама бразилци, един сърбин и въпросният босненец. Мисля, че от мач на мач играем по-добре.
-Има ли клубът някакви финансови проблеми?
-Не, никакви. Всичко е точно, ама много точно.
-Срещате ли голяма подкрепа от феновете.
-По принцип на мачовете ни идва малко публика. Ако на стадиона дойдат 2000 души, това си е постижение. Но сега, след като спечелихме титлата, се говори, че ще има доста зрители в първия ни европейски мач у дома. Това е реваншът с Екранас.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ