Футболният отбор на Банско беше напуснат от старши треньора Александър Томаш и неговите помощници Константин Мирчев и Тодор Кючуков, което бе топновината от зимния курорт. Тя измести и еуфорията след последния за есенния полусезон мач, в който тимът победи с 1:0 като гост един от лидерите в „Б“ група Поморие, в който клубът затвърди положителната тенденция на възход в последните двубои. Новината бе оповестена след последния съдийски сигнал на двубоя край морето, като разбуни духовете и разпали фантазията на феновете на футбола в града под връх Тодорка и в региона. Появиха се различни спекулации, на които Александър Томаш отговори в интервю пред "Меридиан Мач". Под негово ръководство в продължение на 2,5 години банскалии показаха, че не са случаен отбор и с представянето си се утвърдиха като един от факторите в "Б" група.
 
- Г-н Томаш веднага след оставката Ви и тази на колегите Ви се заговори  за сблъсък между вас и кмета Георги Икономов, скандали с хора от ръководството на клуба, които са определили вашето напускане на Банско. Каква е истината?
- Истината е, че не е имало никакви сблъсъци, скандали или подобни неща. Напротив, всичко се случи след разговори и съвсем професионално обсъждане, както винаги е било, докато аз и екипът ми сме работели за Банско. Причините са съвсем нормални – просто преценихме, че при създадената ситуация не можем да работим, както се е случвало и на други треньори.

- Какви са причините?
- С риск да се повторя ще кажем, че решението да напуснем клуба бе внимателно премислено, а не някаква емоционална реакция. В крайна сметка едва ли някой може да ни обвини, че сме изоставили отбора и бягаме от своите отговорности посред сезона, напротив правим го според нормалните, етични норми – след края на полусезона, когато резултатите са видни. Ако трябва да говорим за причините, то те са свързани с разминаване на визията ни за развитието на нашия отбор с тези на градоначалника г-н Георги Икономов. Има известна горчилка и от това, че ни бе обещано едно преди изборите, а след това се получи друго. Нямаше разбиране от страна на кмета и при това положение няма какво повече да правим в Банско. Овен това искахме да има един по-друг път за отбора. Не ставаше дума за живуркане, а за качествена и ползотворна работа, водеща до нови успехи за клуба.

- Дали не става дума за пари и за нереализирани плащания?
- Тук не става дума за пари в наша полза. Ние имаме своите договори, които са ясни и нямаме нито сме имали претенции към повишаване на заплатите ни и т.н. Просто искахме да работим и да се развиваме. Що се отнася до плащания, не може да говорим за нереализирани, а за забавени плащания, което обаче не е нещо ново за нашия футбол. Просто моментът бе такъв, че общината, която е основният спонсор на отбора имаше затруднения. Беше в изборна обстановка, но всички ние, работещи в клуба проявихме разбиране и аз вярвам в уверението, че всичко, което е дължимо, ще бъде заплатено, както винаги до момента са стояли нещата.

- За вашата оставка се заговори поне две седмици преди тя да стане факт. Тогава вие отрекохте за нея. Защо?
- Това се съдържа във вашия въпрос. Защото тогава тя не е била факт. Предстояха разговори с кмета и управата, нямаше никакво крайно решение и ние очаквахме в този момент среща, имахме договори, които да са в сила. След като нещата се изясниха в един по-късен етап, то ние взехме своето решение.

- Съвсем резонно е да ви попитаме как преценявате последния противоречив сам по себе си полусезон?
- За да бъда обективен не съм доволен. Най-вече от себе си. Започнахме неубедително сезона и дори в един момент бяхме последни. Допуснах грешки по време на подготовката и на сезона. Смятам, че закономерно заемаме шестото място в края на първия дял на шампионата, макар че имаше мачове, в които не ни стигна класа, съсредоточеност, повече характер и може би и по-големи късметлии, можеше да бъдем сред първите четири и с малка разлика от водачите. Съжалявам за мачовете в Ловеч, Гълъбово, срещу Поморие у дома срещу отбори, които не ни превъзхождат, опитват се да излъжат противниците, но не да се надиграват с тях. Тактиките им може да не ми харесват, но все пак всеки един клуб има своя политика и избира как да играе. Най-важното за нас бе да си вземем своите поуки от тези срещи и да продължим да играем. Що се отнася до пропуските в подготовката, просто мога да кажа, че във футбола, както и в живота се налага да се вземат решения, които разбираме дали са верни, или не по-късно.

- В дългосрочен план, как преценявате целия си престой в Банско?
- Говорейки за целия ми престой, мога да кажа, че заедно с колегите ми сме доволни като цяло от престоя си тук. Беше повярвано в нас, дадена ни бе възможност да се развием като специалисти, да развием отбора и смятам, че успяхме да се справим. Осигурена ни бе свобода да прилагаме концепциите си и нито управата нито кметът или някой друг са се бъркали пряко в нашата работа. Естествено можехме да постигнем и повече. Никога аз, играчите или ръководството не сме си поставяли ниски цели, но смятам, че шесто място през сезон 2013/2014, пета позиция през 2014/2015, както и класиране на шесто място през есента на 2015/2016 след този недобър за нас старт са атестати, които могат да говорят за нашата работа.

- Какви нови попълнения трябва да осигури Банско?
- Това ще реши треньорът, който ме наследи, а също така всичко ще зависи кои играчи ще останат. Дали ще има хора, които да си тръгнат и ред други подробности. Определено мисля обаче, че трябва да се направи нужното, за да се задържи гръбнакът, който е изграден. Тогава ще бъде по-лесно да се работи.

- Дали можеше да бъдат задържани някои футболисти, които напуснаха по-рано?
- Трудно е да задържиш футболист, който има предложения от отбори с по-сериозен статус и преминаването в тях ще бъде по-висока степен в неговото развитие.

- Какво успяхте и какво не успяхте да свършите с екипа си за времето, в което бяхте в Банско?
- За това какво е свършено от мен и колегите ми оценка може да дадат ръководството, феновете и други специалисти, които следят футбола. Не успях да постигна задачи, които си бях поставил. Важното е обаче човек да си поставя реални задачи, да оценява реално нещата, да оценява собствените си възможности и най-важното да следва поставените си цели, което е според мен пътят за развитие.

- От гледна точка на своята практика в Банско, може ли да има за цел „А“ група и стояла ли е някога тя пред отбора?
- Такава цел не е поставяна никога, но в крайна сметка имаше възможност това да се случи с оглед на показаното, а както знаете, апетитът идва с яденето. В крайна сметка обаче така се случи през годините, че не стигнахме до такъв стадий. Иначе Банско може да бъде член на елита, както и всеки друг отбор, което зависи от стремежа и амбициите, начина на работа и политиката на клуба. Естествено, за да има един клуб в „А“ група, който да не бъде еднодневка е нужно още подобряване на съществуващата база, както и някои допълнителни въпроси, които трябва да бъдат решени.

- Не съжалявате ли в този момент, че напускате Банско и не останаха ли лоши чувства у вас към някого?
- Винаги човек се разделя с известна болка с мястото, където е работил, дал е всичко от себе си и е създал приятелства. Най-напред се разделям с един отбор, в който работих с хора искащи да се развиват, с амбиция и стремеж към доброто. Един отличен колектив, който успяхме да създадем. Искам да благодаря на момчетата, които доказаха със своето представяне, че се е работило в правилна посока. Тези футболисти са достойни като хора за уважение. Те имат футболни качества и са го доказвали през тези години, когато водехме отбора. Разделям се с едни хора като изпълнителния директор Йордан Баряков и председателя на Общинския съвет Владимир Колчагов, които бяха винаги зад нас. Естествено и господин кмета Георги Икономов, опитал също да направи доста за футбола, но това, че в заключителния момент не успяха да съвпаднат нашите концепции не означава, че трябва да изпитвам някакви лоши чувства към него аз или някого другиго. Благодаря от мое име и това на колегите на всички, с които сме се срещали и сме работили, на феновете. Всички те са дали своя принос за отбора и за израстването на нас самите.