ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Ясен Тодоров е заместник-директор на Националната следствена служба и запален привърженик на Левски. БЛИЦ го потърси по повод присъствието му на откриването на Бизнес клуб „Левски“.

Ето как г-н Тодоров отговори на въпросите на управителя на медията Ивайло Крачунов.

- Г-н Тодоров, участвахте в премиерата на Бизнес клуб „Левски“, която организира Наско Сираков. Какво се случи на това събитие?
- Получих покана за събитието. Заради поста, който заемам нямам право да членувам в никакви организации, които извършват стопанска дейност, така че моят финансов принос за Левски са картата за стадиона, която си купувам и годишна членска карта. Отделям колкото мога пари за клуба. Мисля че всеки, който се пише за привърженик на Левски и прави това, което правя аз, отборът ще е в по-добро финансово състояние. За съжаление, след щастливата за Левски 2022 година, в клуба има процеси на разединение, които не ми харесват. Няма как, когато има разединение в ръководството и разединение в публиката, клубът да върви. Мисля, че всеки, който е левскар трябва да преглътне личното си его и да подаде ръка на останалите левскари, за да го има отбора. Левски е страхотна идея, това е идеята на нашите деди още от 1911 година.

Ясен Тодоров с гръмовни разкрития пред БЛИЦ live за разстрела на боса на ВИС-2 Васил Илиев и Шесторния убиец!

​- Вашият коментар за решението на Станимир Стоилов да си тръгне от Левски заради несъгласие с начина на управление на клуба?
- Мен ми е много болно от това нещо, защото аз много харесвам Станимир Стоилов като треньор. Под негово ръководство Левски играеше футбол какъвто аз искам да гледам. Неговото решение много ме учуди. Най вече, че напусна отбора преди мача с ЦСКА. Не мисля, че за това решение може да се намери оправдание. Но смятам, че Левски ще излезе и от тази криза, макар че добрият треньор е изключително важен за клуба. Виждате какво се случи и във Великобритания с Челси и Тотнъм, когато има промяна в треньорското ръководство, отбори с такива многомилионни бюджети търпят унизителни поражения.

- Допускате ли, че Мъри отново може да се върне в Левски през следващите седмици или месеци?
- Лично аз бих се радвал, ако Станимир Стоилов води Левски като треньор, но за това е нужно да се случи това, което Ви казах – някои хора да си преглътнат егото и да работят за Левски, а не да искат да взимат от Левски.

50 000 лв. Награден Фонд за efbet Лига!

- Как гледате на войната между част от привържениците на Левски с мажоритарния собственик Наско Сираков?
- Това е много лош знак за всички. Тази война ще се отрази на присъствието на публиката на Левски на стадиона и може да предизвика някои ексцесии. Аз лично много се притеснявам, че част от публиката може да доведе до това клубът да бъде лишен от домакинства и да претърпи дисциплинарни наказания.

- Казвате, че очаквате провокации на следващите мачове на Левски…
- Надявам се да не съм прав, но това се е случвало многократно. Това е като със съдебната система и всичко останало в държавата. Докато не си променим мисленето, нищо добро не ни чака.



- Смятате ли, че Левски отново ще си стъпи финансово на краката и ще намери по-добър благодетел, от този, който дава пари в момента?
- За да бъде един отбор финансово стабилен, това може да се постигне по няколко начина. При всички случаи е хубаво да има генерален спонсор, който осигурява по-голямата част от бюджета. Това не изключва наличието на много други по-малки спонсори, както е при  повечето френски клубове. Във Франция отделни фирми подпомагат клубовете от местните региони, което улеснява генералния спонсор. Виждам изключително голям резерв в публиката на Левски, защото не можем да говорим, че сме 500 000 или 1 500 000 левскари, които да не могат да отделят между 3 и 5 лева на месец. Сметнете само 100 000 левскари отделят по 10 стотинки на ден, това са повече от 3 500 000 лева на година. Къде са тези хора? Ние, хората, които ходят на мачовете се познаваме по физиономии. Аз ходя на мачове на Левски от 1978 година, когато бях 10-годишен и тренирах лека атлетика на „Герена“. Тогава гледах мачове и от лекоатлетическата писта. Извървял съм целия възможен път на стадиона. От началото ходих в сектор „А“, където ме водеха дядо ми и баща ми. Когато бях в гимназията се изместих в сектор „Б“. След като се уволних от казармата седях в сектор „В“, защото нямах финансова възможност, за да съм в сектор „А“. После, когато започнах работа и вече имах възможност, ходех в ложите на стадиона.

- Извървял сте пътя от сектор „Б“ до Бизнес клуб „Левски“. Присъстваха ли финансови магнати на първата среща, които да са готови да дават много пари на Левски?
- Не забелязах там, хора, които ще дават много пари на Левски. Прякорът на Левски е „отбора на народа“ и трябва да бяга от модела „бащица“, т.е. да има само един финансов благодетел. Благодарение на „Палмс бет“ Левски съществува в момента. Не мисля, че някой може да го отрече. Но ролята на публиката е много важна и аз призовавам всеки, които се чувства левскар, да помогне с каквото може. Няма нужда от кампанийни подпомагания. Трябва да се направи план. Това го говоря с всички ръководители на Левски през годините. Трябва да се направи така, че всеки левскар да отделя по-малко, но редовно и по този начин отборът ще е подсигурен. Ако наистина има десетки и стотици хиляди фенове, те трябва да докажат, че са левскари не само във Фейсбук.
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Какво каза Ясен Тодоров за кризата в Левски - вижте след 29:35 минута от видеото:

Оператор: КАЛОЯН ГЕНЧЕВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ
Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ