Треньорът на Кьолн Стале Солбакен е любопитна личност. Той е на 44 години и преди повече от 10 години оживя след сърдечен удар. Норвежецът живее с пейсмейкър, но упражнява професия, в която е подложен на сериозен стрес. Наскоро имаше спор с бившия спортен директор на “козлите” Фолкер Финке, което доведе до напускането на Финке. Сега постоянно мисли за избор на футболист за заместник на Лукас Подолски, който явно ще напусне през лятото.
 
- Отпразнувахте победата над Херта с два високо вдигнати юмрука пред трибуната с феновете на Кьолн. Приличахте на рок изпълнител, застанал пред своите феновете. Кога за последно бяхте на рок концерт?
- Не си спомням точно. Знам, че бях с големия си син и гледахме АС/DС. Не са обаче чести моментите, когато реагирам толкова емоционално. След мача с Херта трябваше да освободя напрежението.
 
- В Кьолн рядко цари спокойствие. Ако знаехте каква е ситуацията в клуба, щяхте ли да се съгласите да поемете отбора?
- Да. Преди да подпиша договора си аз прочетох много неща за Кьолн. Знаех какво да очаквам. Клубът беше сменил 14 треньора за 10 години. Винаги има опасност да изпадне и няма големи финансови възможности. За мен Кьолн е голямо предизвикателство, а аз не се страхувам от трудните ситуации.
 
- Проблемите обаче не са малко. Президентът Оверат напусна. Бречко се удари в трамвай, докато шофираше след употреба на алкохол. Носът на Пецоли беше счупен по време на парти. Феновете на тима се сбиха с привържениците на Борусия (Мьонхенгладбах) на паркинг...
- Да, така е. Сега има нов проблем. Всички говорят за Лукас Подолски и неговото очертаващо се напускане. Постоянно ме питат кой ще бъде заместник на Полди. Ако трябва да съм честен, през този сезон имахме само две седмици, в които работихме спокойно.
 
- Беше ли необходимо Фолкер Финке да напуска?
- Аз не мога да говоря лошо за Финке. Не е коректно и грешките не са само негови. Двамата обаче сме различни характери, което забелязах много рано. С него имахме различно виждане за бъдещото развитие на Кьолн.
 
- Каква е вашата цел?
- Към момента целим спечелването на достатъчно точки, за да успеем да запазим мястото си в Бундеслигата. След това през лятото трябва да направим добра селекция, за да придадем повече стабилност на отбора. Сигурен съм, че можем да стартираме нова ера за Кьолн.
 
- Пречи ли напрежението на здравето ви? Спряхте кариерата си след сърдечен удар. Тогава бяхте 8 минути в клинична смърт.
- Вече не се тревожа. Когато един треньор с пейсмейкър оцелее 8 месеца в Кьолн, той може да оживее навсякъде.
 
- Колко дълго издържа един пейсмейкър?
- Първият го смених след 10-годишна употреба. Предвид ситуацията в Кьолн, сегашният ще издържи максимум 2-3 години.
 
- Имате ли спомен от момента, в който получихте сърдечен удар през 2001 г.?
- Не. Аз бях 30 часа в изкуствена кома и кратковременната памет е загубена. Спомням си само изследванията на сърдечния ми ритъм. Преди да ме извадят от комата си спомням само един тунел.
 
- И всичко беше бяло ...
- Не, синьо беше. След това много хора ме питаха дали вярвам в задгробния живот. Все още нямам отговор на този въпрос.
 
- Страхувате ли се повече от смъртта след преживения инфаркт?
- Когато човек е на 44 години, по-често мисли за смъртта. Друго беше, когато бях на 24 години. Отношението вече е различно, а имам и деца.
 
- Имате ли написано завещание?
- Не, но всички знаят, че семейството ми и децата ще наследят всичко – колата, къщата и другите неща.
 
- Колата ви наскоро я откраднаха?
- Така е, но ще срещнат трудности да преместят къщата.
 
- Нямате много коса по главата. Колко дълга беше преди да започнете да се бръснете?
- Като тийнейджър трябваше да отбия военната си служба. Там трябваше да нося шапка и косата ми започна да пада. За първи път си обръснах главата на 28 години и оттогава повтарям това упражнение всеки ден.