На 30 години треньорът Валери Свиленов ще изведе "Ботев“ (Ихтиман) за втори път срещу ЦСКА. Този път на стадион „Българска армия“ в среща за Купата на България. Като история и традиции това е битка между Давид и Голиат, но младият треньор вярва в успеха и от думите му се убеждаваме в това. Всъщност „Ботев“ е тимът, който удържа най-много без гол срещу "армейците“ в мач за първенство 62 минути, но накрая загуби с 0:3. Срещата е в сряда от 20:00 часа.

-Валери, свикна ли с медийния интерес?
-(Смее се) Горе-долу. Търсили са ме от три четири медии за мнение преди мачовете с ЦСКА. Това не е проблем.

-В неделя записахте първа победа през сезона 2:1 като гост на Германея (Сапарева баня). Колко е важен успехът в този момент?
-Важен е, защото имахме четири загуби и бяхме в тежко положение в дъното на класирането. Трябваше да победим, за да се вдигне самочувствието на момчетата точно преди мача с ЦСКА. Ако ги отстраним, за първи път „Ботев“ ще играе 1/16-финал. Победата не дойде никак лесно, Германея бяха с 1 точка, ние с нула. Мачът започна нервно, съдията също изнерви обстановката, като ни отмени гол при 0:0 през първото полувреме, след което съперникът ни вкара гол. Браво на момчетата, че успяха да направят обрат през второто полувреме.

-Как се готвите за ЦСКА и не са ли много за вас 3 мача за 8 дни?
-Искам да изтъкна, че отборът ни е много добре подготвен физически, момчетата ще издържат. Няма много време до мача, но ще направим възстановителна и тонизираща тренировка. В първия мач с ЦСКА стояхме много добре, опитвахме да атакуваме. Това ще бъде целта ни и сега. Колкото и нескромно да звучи, излизаме за победа и вярвам, че може да я постигнем. Готови сме да поднесем сензацията. Искам да станем първият отбор, победил ЦСКА този сезон. Не се плашим от стадион „Българска армия“, нито от късния час. Повечето от момчетата са играли на осветление, дори е по-добре че часът е късен и няма да бъде горещо. Мисля, че ще се получи по-хубав двубой. Излизаме да се надиграваме и търсим вариант да ги отстраним, имаме сили за това.

-Заради ранния час на първата среща нарече БФС "престъпници“. Много ли е висока глобата от 625 лева?
-За мен е безумно висока глобата. От футболния съюз ми казаха, че при първо такова изказване санкцията е 5000 лева. Не знам защо на мен ми я намалиха и не ме глобиха с толкова, щом това е правилникът. Несправедлива е глобата, но имам право на мнение.

-Между двата мача с ЦСКА привлякохте трима играчи от Локомотив (София) – Янчо Андреев, Петър Петров и Васил Велев. Как се вписват те в отбора?
-Много добре, точно на техните позиции имахме нужда да подсилим състава. Те имат опит в професионалния футбол и веднага се включиха. За ЦСКА сме в пълен състав, изтекоха наказанията на Стефан Лачов и Георги Барбов.

17.jpg

-Как се привличат футболисти от елита във „В“ група?
-Не беше трудно, провел съм по един разговор с всеки от тях. Може би заради това, че бяха започнали първенствата , а и те нямат право да играят в професионалния футбол. Голямо предимство е това, че Ихтиман е на 30 минути от София. Югозападната „В“ група е много силна този сезон, смятам, че е по-силна дори от „Б“ група, мачовете се дават по телевизията, има интерес и тези момчета имат шанс да бъдат забелязани. Повечето момчета познавам отпреди, уважават ме и идват. Приятелството е важно.

-Не се ли губи чарът на „В“ група и аматьорския футбол с наличието на отбори, които са почти професионални?
-Разбира се. Ние сме си аматьорски тим, но не може да попречим на никого да дава заплати и да създава възможности на играчите да мислят само за футбол. Щом имат тази възможност, това е добре. В групата има много силни, познати отбори, с години участия в „А“ и „Б“ група, но никой не им е виновен че са стигнали до тук.

-Винаги е интересно футболисти с какви професии играят в аматьорския футбол. Как е при вас?
-Няма нищо екзотично, имаме един адвокат. Другите работят в магазини и други подобни, ние нямаме ангажимент да им търсим работа.

-Как се справяте с финансирането?
-Клубът е общински, почти всички пари идват оттам. Кметът Калоян Илиев също е футболен човек. Имаме и спонсори, които помагат. Мога да каже, че сме стабилни и ни е осигурено всичко необходимо. Винаги навреме изпълняваме задълженията към футболистите, няма забавяне на пари.

-За съжаление не можете да играете с ЦСКА в Ихтиман, но какво е настроението в града?
-Жалко е, защото би бил страхотен празник за всички, но стадионът ни не позволява. Този сезон на мачовете ни идват доста хора, макар че започнахме с четири загуби. За първата среща с ЦСКА пуснахме два безплатни автобуса, но повечето дойдоха с автомобили, затова сега няма да има организация. Тогава имахме агитка, на няколко пъти се чу „Ботев, Ботев“, дано и сега ни подкрепят в София. Интересът към отбора е голям. За всички в Ихтиман е голяма тръпка да се играе с ЦСКА, за мен като треньор още повече.

-Разкажи малко повече за себе си и своя път във футбола?
-Започнах да тренирам на 10 години в Ихтиман, след което заминах за школата на Локомотив 101 (София), където изкарах четири години до 18-годишна възраст като юноша. Треньор ми беше Любомир Тодоров, който сега е мой помощник. Върнах се в „Ботев“ за половин година, добавям, че на 15 години дебютирах в мъжкия футбол за „Ботев“ във „В“ група при гостуване на „Пирин“ (Гоце Делчев). По-късно имам малко мачове за Монтана в „Б“ група и Хебър (Пазарджик) един сезон пак в „Б“ група. След това се завърнах в Ихтиман. На 24 години прекратих кариерата си и започнах като треньор. В треньорската школа към БФС изкарах два лиценза, "С" и "В", който ми позволява да съм старши треньор във В група и помощник в Б. Имам желание да продължа, като на първо време ще изкарам "А" лиценз. Бил съм старши треньор на Спортист (Своге) 2013/14, а миналия сезон втората половина работех в Конелиано във „В“ група, като съвместявах с „Ботев“, който беше в „А“ окръжна. Конелиано сега е сред съперниците ни под името Септември. Помага ми това, че познавам групата и атмосферата в нея.

-Играл си срещу Димитър Бербатов в благотворителен мач. Разкажи за него.
-Да. Кметът беше организирал благотворителен мач чрез фондацията на Бербатов. Играхме в Ихтиман на малки вратички, 6+1. За пръв път видях толкова много хора на стадиона в Ихтиман, над 2000 души, стана шоу. Не всеки има шанса да играе с Бербатов и това е незабравим момент. Мачът свърши 8:4 или подобно, не помня.

15_1.jpg

-Момчета от Ихтиман са играли в „А“ група в последните години. Започна се с Милан Коприваров, Любомир Величков, Даниел Гаджев, Борислав Балджийски. Може ли да видим още някой играч на най-високото ниво?
-Балджийски и сега играе в „А“ група в Монтана. Тони Стоичков беше миналия сезон в Черно море. Той има потенциал отново да играе в „А“ група, младо момче е, има качества, но няма опит. Поради тази причина той се върна в Ихтиман, за да играе. Пожелавам му да изкачи стъпалата. Давам шанс на млади футболисти, дори да губя мачовете.

-Имаш ли любим футболист, отбор, треньор на който се възхищаваш и мач който няма да забравиш.
-Не съм от тези, които се възхищават на някой треньор. Най-много съм научил от сегашния ми помощник. Като футболист - Христо Стоичков, той си остава за мен номер 1 за България. Никога няма да забравя мача на "Парк де Пренс" през 1993-а. В България любимият ми отбор е ЦСКА.

-Отново на темата за ЦСКА. Може ли някой да ги спре към първото място в групата?
-Това е ЦСКА, всичко е много професионално при тях. Не вярвам някой да ги спре, но има отбори, които ще ги затруднят доста. Витоша (Бистрица) е доста приличен отбор. Сливнишки герой също не са лоши, Миньор - също. Няма да им е лесно на ЦСКА, но ще си извоюват първото място.
ВЕНЕТА ЯНЕВА/БЛИЦ