Цанко Стоичков скочи остро на ръководството на любимия си ЦСКА, в който един от акционерите е брат му Христо Стоичков. Пловдивчанинът, който отскоро живее и работи в Германия, каза, че го боли заради срамната загуба с 0:5 от Лудогорец. 

В ексклузивно интервю за БЛИЦ от Германия Цанко изрази мнение, че "90 процента от футболистите в ЦСКА са големи ментета и не заслужават да носят червената фланелка". Той твърди, че отдавна е забит нож в гърба на Стойчо Младенов. 

Цанко също така обяви, че повече не иска да живее в България.

- Цанко, здравей! Преди часове написа коментар срещу ръководството на ЦСКА във "Фейсбук", но малко по-късно го изтри. Каква е причината и какво провокира реакцията ти срещу управляващите "червените"? Дори пишеш, че лошото за ЦСКА предстои.  
- Първо искам да кажа, че аз давам интервюта само за БЛИЦ, защото винаги сте коректни. Моля другите медии да престанат да копират коментарите ми от "Фейсбук". Разговарям само и единствено с БЛИЦ. Подчертавам, че не съм тръгнал срещу ЦСКА, аз съм за ЦСКА, но явно ръководството не си върши работата както трябва. Стоя зад думите си и казвам, че 90 процента от футболистите в ЦСКА са големи ментета. Не заслужават не само да носят червената фланелка, а дори да стоят в България. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Известно време беше близо до отбора, дори ти позволяваха да влизаш при играчите в съблекалнята. Сега защо се обърна срещу тима и толкова остро се изказваш?
- Дa, бях на всеки мач, за което благодаря на Стойчо Младенов, на Тошко Янчев, на Анатоли Нанков, на Стойко Сакалиев. Сърдечно им благодаря за миговете, направиха ме много щастлив.

- Коментарът ти за случилото се със Стойчо Младенов, който вече не е треньор на ЦСКА? 
- Очаквах го. Ножът в гърба на Стойчо Младенов беше забит много по-рано. Той не беше оставен да работи на спокойствие, постоянно интриги и напрежение. Искам да призова акционерите в клуба, ако мислят за благото на ЦСКА, да го покажат. Аз съм фен, а не братът на този или онзи. Защото аз не съм като някои фенове, на които им се дават пари, за да мълчат. Призовавам привържениците да бъдат на финала на 15 май и да покажат какво е ЦСКА. 

- Казваш, че не си "братът на този или онзи", но всички знаем отлично кой е брат ти и колко велик е - легендата Христо Стоичков.
- В момента говоря като фен на ЦСКА. Симпатизирам на клуба още от дете. Никога няма да забравя как спях в бунгалата в Панчарево 1995-96 г. Оттогава съм влюбен в ЦСКА. Това, че съм казвал, че съм от Левски, е закачка с близък родина. 

- Не мислиш ли, че брат ти ще се засегне от острото ти изказване срещу акционерите в ЦСКА?
- Какво ме интересува, че е акционер - да не ме храни и пои!? Хранил ме е преди, вече съм на 42 г., сам се оправям.

- Откога не сте се чували по телефона? 
- Няма значение. Говорим за ЦСКА, не за Христо Стоичков.

- Отскоро си в Германия, какво работиш?
- Добре съм, само това ще кажа. Вече не живея в България и няма да живея повече в България, категоричен съм.

- Какво те отблъсква от родината и те кара да бъдеш толкова краен?
- Интригите. 

- Имаш неприятели ли?
- Не, просто интригите и управлението на държавата ме отблъскват. И не мисля да се връщам в България.

- Коментарът ти за тежката загуба на ЦСКА с 0:5 от Лудогорец?
- Боли ме. Лошото е, че нашите нищо не играят. Но наистина 90 процента от футболистите в ЦСКА не заслужават да са в България. И друго недоумявам - нормално ли е за професионален клуб треньорът да се страхува от президента? И това нещо се случва в 21 век. Спортно-техническото ръководство се страхува от акционерите в клуба и няма думата. Какъв треньори си тогава, щом някой друг командва парада? Всеки треньор трябва да е свободен сам да избира играчите за селекцията, а не президентът да го повика в ресторанта и да му казва "Водя ти този или онзи футболист". 

- Какво намекваш?
- Не, това не го прави Гриша Ганчев, а онзи Стойчо Стоилов ли е, кой е? Мисля си, че той прави селекцията в ЦСКА. Аз не съм адвокат на Стойчо Младенов, но на един треньор сложат ли му въжето на ръцете, по-добре да си тръгне с високо вдигната глава. 

- Кога ЦСКА отново ще бъде шампион?
- Акционерите да излязат и да кажат кога ЦСКА ще бъде отново шампион. Аз и всички фенове повече не можем да чакаме. Търпението има граници. 

- Искаш ли да кажеш още нещо?
- Пожелавам на всички да бъдат здрави. Искам също да поздравя Наско Сираков, Мъри Стоилов, Даниел Боримиров и феновете на Левски. Честитих юбилея на Сираков, писахме си във "Вайбър". Казах му, че е мой любимец, той го знае отлично. Уважение и респект към Наско, Мъри, Дани Боримиров, феновете на Левски, за тях един голям поклон, но въпреки това на 15 май съм за ЦСКА на финала.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ