Защитникът на ЦСКА Валентин Илиев гостува в предаването Спорт+ по ТВ+. Сърцатият бранител взе отношение по всички теми, свързани с "червените".

- Вальо, здравей и добре дошъл в нашето студио. Темата на разговора ни ще е абсурдното състояние, в което изпадна един от най-обичаните клубове у нас. Ти си бил част от ЦСКА и в хубави, и в лоши моменти, но такова нещо, каквото се случва сега предполагам, че никога не си изпитвал. Стигна се до там, че дори да няма ток на стадиона.
- Да, наистина. Доста е трудно в момента в ЦСКА. Бил съм и преди в отбора, но сега за първи път виждам клуба в такова състояние. Всички обаче се надяваме, че краят ще е положителен.

- Бивши и настоящи собственици постоянно отправят нападки един към друг. Кой, според теб, е най-големият виновник за състоянието на отбора?
- Не мога да кажа кой е виновен. Може би не трябва да хвърляме вината само върху един човек. Трябва всеки да поеме вината си. Футболисти, треньори, ръководство, защото като сме там и постигаме успехи се радваме всички и когато има нещо негативно в този клуб, трябва също да понасяме вината всички. Не искам да правя разделения.

- Каза футболисти. С какво вие сте виновни?
- Аз съм максималист и смятам, че можеше да дадем една идея повече от себе си. Аз, лично към себе си, съм критичен и гледайки своите изяви винаги съм търсил негативите и какво мога да подобря.

- Защо се стигна до срива точно след края на зимната подготовка? Преди това отборът беше първи в класирането и с най-стаблината защита в “А” група. През пролетта обаче вече в 12 мача ЦСКА не познава победата. Имаше и поредица от 10 срещи, в които ЦСКА не можеше да отбележи и гол. Ти като част от отбора, усещаш ли нещо различно от преди? Липса на настроение или нещо подобно?
- До ден днешен се опитвам да си отговоря на този въпрос и нямам конкретен отговор, който да ти дам в момента и на теб. Със сигурност са доста факторите, но не знам. Конкретен и точен отговор за себе си нямам. Най-вече го отдавам обаче на психологическа гледна точка. Нещото, което аз си мисля е, че в ЦСКА трябва да си свикнал да играеш под напрежение. Мисля, че това вече е индивидуално качество. Не всеки успява да се пребори с напрежението, така да се каже. Аз така си мисля, но може и да греша.

- Успя ли Любослав Пенев да свали напрежението, откакто се върна в ЦСКА?
- Определено има по-голямо спокойствие. Ако кажа, че в момента не мислим и за състоянието в клуба, ще излъжа. Напрежение има най-вече от тази неизвестност, която цари около клуба и от това, че никой от нас не знае какво ще се случи. От там идва напреженето. Тренировъчният процес обаче върви доста спокойно. Нямаме никакви проблеми, нито конфликти между нас, за да търсим напрежение.

- Предполагам, че напрежението е породено и от липса на заплати? Имате да получавате по няколко, както и доста премии.
- Да, така е. Имаме да получаваме, но ръководството, както виждате, прави всичко възможно и до този момент, мисля че няма от какво да се оплакваме. Ние знаем какво е положението в клуба и се опитваме и ние да проявяваме търпение.

- Лекуваше поредица от тежки травми. Пребори се и пак стигна до терена. В срещата с Локомотив (София) (1:1) влезе като смяна през второто полувреме. Какво беше значението на този двубой, тъй като и двата тима не получиха лиценз за Европа?
- Значението на този мач, а и не само на този, е, че винаги сме търсили победата. Друг е въпросът дали я постигаме, но аз така съм научен. Във всеки мач да търся победата. Стана така, че пак не я постигнахме. Този резултат (1:1) не устройва нито нас, нито Локомотив. Да, имахме положения, които можехме да реализираме и да победим, но не успяхме. Божа работа.

- Доста странни неща се изписаха и казаха за вашия мач и за този в Ловеч. Конкретно за вашия твърдението беше, че сте завършили наравно, за да отпаднете и двата отбора от местата даващи право за участие в евротурнирите, тъй като така или иначе няма да ви бъде позволено да участвате в Европа.
- Не съм съгласен с тези думи. Не съм съгласен и с това, че някой казал нещо, втори допълнил друго, трети казал на пети... Такива неща за мен са супер несериозни. Човек, когато говори нещо, трябва да има аргументи. След като го няма по-добре да замълчи. Не виждам смисъл въобще да коментираме това нещо. Колкото до резултатът в Ловеч. Не съм гледал мача. Не мога да взема отношение. Мисля, че има хора, които са специалисти в тази област. Те да преценяват.

- Дълго време се бори с травми. Ще продължиш ли да играеш футбол и следващия сезон?
- Срещу Локомотив се завърнах отново в игра. Слава богу, всичко е наред. Нямам болки, нямам притеснения. Трябва да се подготвя по най-добрия начин и да продължа напред. Моето желание е да играя.

- Пред ЦСКА има нещо лошо, което може да се случи. И собствениците казаха, че ако не успеят да стигнат до спасяването на клуба ще се мине през фалит, след което новият отбор ще започне от аматьорския футбол. Феновете на отбора много те обичат. Би ли играл за ЦСКА и в долнте дивизии?
- Аз искрено се надявам да не се стига до фалит. Оптимист съм. Или по-скоро продължавам да тая надежда, че нещата ще се оправят, но ако се наложи ще играя и във “В” група. Въобще не ме притеснява това.

- Има ли напрежение между българите и чужденците в ЦСКА?
- В отбора сме 25-30 човека с различни характери. Ясно е, че не може всички да се харесваме. Въпросът е, когато излезем на терена да сме едно цяло. Аз така разбирам колектива. Не може всички 30 човека да ходим по цял ден заедно, да пием кафета и да обядваме.

- Легендата Петър Жеков се оттегли от Надзорния съвет преди време и намекна, че треньорът Стойчо Младенов е бил един от хората източващи клуба и с голяма вина за състоянието на ЦСКА в момента. Какво е твоето мнение?
- Не мога да коментирам думите на г-н Жеков. Тук има конфликт между двама души и не мисля, че аз съм човекът, който трябва да взима отношение.

- По-рано стана въпрос за новостите, които внесе Любослав Пенев. Как се чувствахте обаче при Галин Иванов? Той отнесе най-негативната серия с отбора.
- Ако трябва да бъда честен, аз много се надявах и много силно исках Галин да пробие, защото той е един човек, който наистина разбира футбола. Обича играта и исика да даде най-доброто от себе си. Опита се. Не се получи. Но за негативните резултати и черната серия не е виновен само той, а и ние. Много искахме да си помогнем взаимно. Той на нас и ние на него, но не се получи.

- Като че ли натискът бе много голям към него от фенове и от медии.
- В ЦСКА не всеки може да играе. Трябва да си готов да издържиш на напрежението. Освен това да имаш необходимите качества, разбира се.

- Как гледаш на виждането на някои фенове, че ръководството трябва да потърси помощ за стабилизирането на отбора от заможни бивши известни футболисти на клуба като Димитър Бербатов или Христо Стоичков? Смяташ ли, че това е работа на въпросните двама души и някой може да им търси подобна отговорност?
- Кой каква отговорност може да търси, не мисля, че аз съм човекът, който може да го каже. Но и двамата са дали страшно много на отбора. Така че – за тях само суперлативи и нищо друго.

- Какво е мнението ти за абсолютната доминация на Лудогорец през последните години? Отбор, който влезе от “Б” група, веднага стана шампион и през последните 4 години диктува футбола у нас. Толкова ли са силни футболистите на тима от Разград или софийските грандове сами са си виновни за това състояние на нещата?
- Всички го виждаме и няма какво да се заблуждаваме. Лудогорец е добър отбор. Играе добър футбол. Съгласен съм с теб, че софийските грандове преживяват доста труден период, което спомага за развитието на Лудогорец и за това да бъдат толкова години шампиони. В никакъв случай не искам да пренебрегвам и труда, който полагат момчетата, както и политиката на работа в клуба. На тях всичко им е наред и освен за футбол, за нищо друго не мислят. А ние всеки ден мислим дали утре ще съществуваме или не.

- На финала на разговора ни, пожелай нещо на феновете на ЦСКА, които доста страдаха последните месеци. И вярваш ли в бъдещето на отбора?
- Аз винаги съм бил оптимист. До последно ще се надявам, а и вярвам в това, че клубът ще се спаси. На феновете пожелавам да бъдат живи и здрави, защото за всичко останло каквото правят може да им се свали шапка. В такъв труден момент, когато отбора няма победа, получаваме невероятна подкрепа. Благодаря им от сърце. От мое име и от името на колегите ми. Едно огромно благодаря!
МИЛЕН ПЕЙЧЕВ

"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите

Купа на България - сезон 2014/2015