Холандският национал Рафаел ван дер Ваарт даде през уикенда първо интервю след раздялата със съпругата си Силви. 29-годишната звезда на Хамбургер говори на плажа в Абу Даби пред „Билд” открито за всичките си лични проблеми.

- Какво правите в единствения свободен от тренировки следобед?

- Пека се на слънце. След това ще пътувам за Дубай, където ще се срещна с приятели.

- Как излъчвате такова спокойствие въпреки големите лични проблеми?

- Футболът ми помага много. С оглед на обстоятелствата се чувствам добре.

- В четвъртък се завръщате към Хамбург. Страхувате ли се, че около Вашата личност ще има голямо преследване до пълно изтощение?

- Не се страхувам да се завърна у дома. Надявам се, че хората ще се респектират от личното ми пространство и нещата няма да бъдат толкова лоши.

- Информиран ли сте какво се пише във вестниците за Вашия личен живот?

- По принцип с удоволствие чета много вестници. В последно време обаче съм вдигнал ръце от тях.

- Колко често сте разговарял с треньора за Вашата ситуация?

- Веднъж. Той ме увери, че мога да разчитам на пълната подкрепа на целия отбор и в същото врем вярва, че мога да се справя с напрежението.

- А можете ли да се справите с напрежението?
- Естествено. Ще дам всичко за Хамбургер, за да имаме успех. Затова се и завърнах. Van der Vaart: „Natürlich. Ich werde für den HSV alles geben, damit wir Erfolg haben. Deshalb bin ich ja zurückgekehrt. Всъщност напрежението в Хамбургер е много по-голямо от това в Реал (Мадрид).

- Охаа, това ще трябва да го обясните….

- В Мадрид играят звезди без край. Там напрежението се разпределя на много рамене. Тук естествено всички гледат и разчитат на мен. Но както вече казах, ще мога да се справя с това.

- След страхотния старт в Хамбургер с великолепен гол и още пет асистенции резултатите ви тръгнаха надолу. Как ги оценявате Вие?

- Това е правилно. Аз въобще не съм доволен от себе си. Би могло нещата да бъдат много по-добре и трябваше да допринеса още много. Дългият живот на хотел и личните проблеми също са причина, че изостанах. Сега искам да си наваксам и да нападам.

- Един гол е скромно постижение или?
Головете не са най-важното, но аз всъщност имам цел всеки сезон да вкарвам минимум по 10 попадения. Това означава, че имам доста да наваксвам.

- Доволен ли сте от развитието на Хамбургер?
- Имаме страхотен състав, който направи сензационно развитие. Когато дойдох, целият град вярваше, че от следващия сезон ще играем във Втора Бундеслига. Главите на съотборниците ми бяха наведени. Никой от тях тогава не бе достатъчно мотивиран да играе футбол. Сега всичко е различно и така нещата са добре.