Футболистът на Черно море Васил Панайотов говори пред БЛИЦ СПОРТ за отминаващата 2019 година, която изпраща със смесени чувства. Националът е горд от факта, че стигна до държавния тим и е амбициран да си заслужи повиквателни и в бъдеще. Панайотов каза, че в Черно море не се притесняват за мястото си в Топ 6. Бившият халф на Левски говори и по други теми:  

- Васко, как си и къде посрещаш 2020 година? 
- Добре съм, благодаря. Почивам си при семейството ми в родния ми град Гоце Делчев. Тук съм за празниците. При близките се чувствам най-добре, наслаждавам се на почивката. 

- Сигурно по-рядко виждаш родителите си заради голямото разстояние от Варна до Гоце Делчев?
- Да, така е. Заради футбола по-трудно намирам време да съм с родителите и приятелите ми, но тази професия съм избрал. 

- Каква е равносметката ти за изминаващата 2019 година?
- Изпращам я със смесени чувства. Черно море можеше да се представи по-добре, защото имаме качеството да играем по-добър футбол. Но и да не забравяме, че лятото опитни и добри футболисти ни напуснаха. Надявам се през 2020 година да показваме по-добър футбол. 

- Договорът ти с Черно море е до лятото на 2020 година, ще бъде ли подновен? 
- Още не съм разговарял с ръководството на клуба. В момента не мисля за това, а да се представям добре и да показвам добър футбол. Треньорът Илиан Илиев ми подсказа, че ще има разговори. Взаимно го има уважението, така че новият ми договор е формалност. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

- През 2019 година стигна и до националния отбор, горд ли си с този факт? 
- Това е най-хубавото нещо, което може да се случи на всеки футболист. Горд съм, че бях повикан и се надявам отново да бъда част от националния отбор. Ще показвам, че имам нужните качества да продължат да ме викат. 

- Шансовете на България за плейофа с Унгария на 26 март?
- Много важен мач. Сигурен съм, че можем да се представим добре и да стигнем до втори плейоф. Не само аз, а цяла България мечтае да бъдем на Евро 2020. Ще бъде страхотно да покажем добра игра и да победим в двете срещи.

- Черно море е шести в класирането, но три отбора ви дишат във врата и имат само точка по-малко от вас. Притеснени ли сте за мястото си в Топ 6?
- Не се притесняваме, но за да сме в Топ 6, трябва да побеждаваме и да показваме добри игри. Ще дадем всичко от себе си, за да бъдем в първата шестица.

- Този сезон не си отбелязал гол, въпреки че всеки мач опитваш да вкараш, предимно с мощни удари от дистанция...
- Да, доста тежи това. Като цяло това е разочарованието в мен от 2019 година - че съм без гол от началото на сезона. Надявам се през 2020-а и да вкарвам. Все пак феновете гледат и това, а и е много радващо, когато отбележиш. Но в крайна сметка позицията ми е такава, че трябва да си върша работата в центъра на терена, не съм нападател.

- Скандалът с детектора на лъжата в Черно море повлия ли на представянето ви?
- Повлия дотолкова, че напуснаха добри футболисти. Но пък Черно море има силна школа и доста младоци показаха, че заслужават да им се дава шанс. Има и момчета, които тепърва ще разгръщат потенциала си. Показахме, че сме силен и задружен отбор.

- Какво е отношението между българи и чужденци в Черно море, разбирате ли се, колективът как е?
- Страхотно е. Даже не ги определяме като чужденци. Те са едни от нас, няма разделение. Футболът събира, колективът е на доста добро ниво.

- Този път не можахте да елиминирате Левски от Купата на България, какво не ви достигна? 
- Стояхме доста добре, но едно статично положение ни коства продължаването напред. Но мачът мина, гледаме напред. Сега се стремим да сме в Топ 6 и да играем срещу силните отбори. Ще бъде голямо разочарование, ако не сме в шестицата. Искаме да се сравняваме със силните - Лудогорец, Левски, ЦСКА... 

- Ако бяхте получили дузпа срещу Левски, би ли се нагърбил със задачата да я изпълниш?
- Със сигурност щях да бия дузпа. Да, бивш футболист съм на Левски, но в момента играя в Черно море и давам всичко от себе си за отбора. 

- Следиш ли случващото се в Левски?
- Следя всички отбори, но не съм аз човекът, който да коментира Левски. Да, показват развитие, видно е. Нещата в Левски ще стават все по-добри.

- Имаш закачка с феновете на ЦСКА, които не пропусна да подразниш и след победата ви на "Армията" с 3:1 във втория кръг... 
- Хубаво е човек, когато показва емоциите си. Винаги се радвам, когато побеждавам ЦСКА. При гостуването ни на "Българска армия" беше страхотно. Уникално е да водиш с 3:0, и то на техния стадион. 

- Кой ще е шампион този сезон?
- Не се наемам с прогнози. 

- Лесен ли е животът на футболиста? Сред хората се насажда мнението, че едва ли не вие сте богати момчета, каращи лъскави коли и манекенките ви се лепят...
- Хората се заблуждават, гледат опаковката. Футболистът дава много. Трябва да си концентриран на повече от 100 процента всеки мач. Футболът е нещо уникално. На мен само ми дава, няма как да ми взема. Щастлив съм от факта, че съм избрал точно тази професия. Но истината е, че футболистите се трудим много, за да достигнем до там, докъдето искаме.

- Какво обичаш да правиш в свободното време?
- Да съм с годеницата ми, при семейството и приятелите. Обичам да се разтоварвам, положителен човек съм и искам само положителни неща да ми се случват - кино, разходки, вечери. Наслаждавам се на тези моменти. 

- Кой филм гледахте последно с годеницата ти?
- Фен съм на българското кино, има много хубави наши филми напоследък. Скоро гледахме "Диви и щастливи". 

- По празниците спазваш ли режим или си позволяваш да похапваш обилно от домашно приготвените гозби?
- Обичам да похапвам, опитвам от всичко, но не прекалявам.

- Какво си пожелаваш за 2020 година?
- Здраве в цялото ми семейство. Когато човек е здрав и има амбиции
и късмет, всичко се постига.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ