Един oт най-големите спортисти на България за всички времена е рожденик днес. Легендата на световната гимнастика Йордан Йовчев навършва 47 години. Обичан е от всички. Той е единственият гимнастик в историята, който е участвал на шест поредни Олимпиади, на които печели един сребърен и три бронзови медала. Йовчев има четири световни титли, както и много отличия от европейски първенства. 

Легендата продължава да е близо до любимата си гимнастика. Освен това помага и за развитието на стрийт фитнеса в България. Йовчев е президент на клуба по гимнастика и стрийт фитнес "Street Workout Bulgaria". Легендарният спортист даде интервю за БЛИЦ: 

- Къде ви откриваме на рождения ден?
- В залата, имаме тренировкa. Старая се да обръщам внимание на хората, които ще пътуват за Световната купа. Подготвяме и състезател за олимпийските игри - Дейвид Хъдълстоун. Ще почерпя състезателите и треньорите тук в залата.

- Талантът Дейвид Хъдълстоун ще ни радва ли в бъдеще и каква е целта пред него за олимпийските игри? 
- Имаме цел да направим по-добро класиране от световното първенство, което беше квалификация - миналата година в Щутгарт. Целта е Дейвид да влезе в Топ 24 на Олимпиадата в Токио, това ще му отреди участие на финала. Идеята е не само да преодолее квалификациите, а да върви напред. Има старши треньор, аз помагам за физическата подготовка и съм част от колектива. Без значение дали съм рожденик и какъв празник има, работата е приоритет. 

- С какво друго се занимавате?
- Стрийт фитнес. Единственият клуб в България е нашият - "Street Workout Bulgaria". В събота направихме страхотно представяне в Стара Загора, давайки началото на новия сезон. Имаше и международно участие, румънци и македонци също се включиха. Много хора се събраха на събитието. Интересът към стрийт фитнеса в България е все по-голям. Някои го практикуват, а други го гледат и се радват, което е критерий, че правим нещата добре, или поне се стараем. Нашият клуб е първият в България. Иначе има международна федерация по стрийт фитнес, която организира световни първенства и други състезания от международния календар. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

- Впечатлявате с фигурата си, макар и вече на 47 години. Как я поддържате? 
- Тренирам всеки ден. Сутрин отделям време за себе си, за да тренирам и да се чувствам добре. Правя го за тонус, не за високи резултати, както беше преди. Свикнал съм да се натоварвам. Продължавам да тренирам с голямо желание. Ежедневно се натоварвам физически, за да се разтоварвам психически.

- Продължавате ли да се включвате в демонстрациите и да радвате публиката?
- На моменти се включвам, но не всеки път. Не може под път и над път да се чекнеш. Защото нашето вече си е чекнене каквото и да говорим. Не сме за завиждане, но все пак сме пример. Понякога е важно да напомняш за себе си и как изглеждаш. Да го покажеш, а не само да казваш "тренирай така, направи това, тези храни са правилни, онези не са...". След като идвам от големия спорт е важно да изглеждам добре. Мотивацията продължавам да я имам.

- Спазвате ли хранителни режими?
- Не, и преди не съм спазвал особено стриктно. Всичко съм си позволявал да похапвам. Просто правя по едно хранене дневно. Няма как да се наядеш както ти харесва и да влезеш в залата, за да се преобръщаш сто пъти.

- Кои са най-големите ви приятели в спорните среди?
- Много са, но най-близки са ми тези, с които прекарвам ежедневието си - хората от гимнастиката. Имам и приятели, с които тренирам. И по света имам близки. Но не е важно да имаш много приятели, а да има човек, на когото като се обадиш веднъж в годината, да можеш да разчиташ.

- Имате ли врагове?
- Сигурно имам, в този свят не всеки те обича.

- Преди години живеехте в САЩ, сега сте тук. Добре ли се чувствате в България?
- Продължавам да ходя в Щатите, но основно съм в България. Тук се чувствам по-добре. В България има хубави хора. Но винаги е добре, когато човек пътува. Стремя се да помагам с каквото мога, искаме гимнастиката да се движи напред. Случват се нещата. Наблюдава се голяма активност сред децата, искат да спортуват. Избират гимнастиката и се стремят да се развиват. Все повече деца участват в турнира за купата на Йордан Йовчев. Това само може да ни радва.

- Синът ви Джордан обаче предпочете тениса, а не гимнастиката.
- Да, така се случи. За момента се справя добре. В началото считах тениса за лигав спорт, но покрай сина ми си промених мнението. От него научих повече за този спорт, дори вече го практикувам. Играя тенис, когато намеря време. 

- Наследникът ви на колко години е и прибира ли се в България?
- На 18 е, да е жив и здрав. Идва си от време на време, но сега е на училище. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ