ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Велизар Димитров е едно от големите лица в историята на ЦСКА. Човек, оставил трайна следа с червената фланелка. Вили даде интервю пред агенция БЛИЦ във връзка с голямото дерби с Левски на 7 октомври, в което съобщи интересна новина за отношенията си с треньора на "сините" Николай Костов.  Отделно той направи интересни паралели между Ел Маестро и наставника на Левски. Димитров прогнозира, че ни чака супер битка в събота. Ето защо... 

-Здравей, Вили! Да започнем с тривиален, но неизбежен въпрос: Има ли фаворит преди предстоящото вечно дерби след последните резултати – ЦСКА победи на „Лаута“, а Левски загуби вкъщи от Лудогорец?
-Започвам с тривиален отговор – не. Няма фаворит, въпреки че единият тим спечели, а другият не успя. Изтъркано и клиширано е изречението, че когато играят „червени“ и „сини“, всичко може да се случи. То обаче е и вярно.

-Как ще коментираш успеха на ЦСКА в Пловдив срещу местното Локо?
-ЦСКА не само спечели, но и го направи по впечатляващ и безапелационен начин. Спомнете си как миналата година, пак на „Лаута“, Локото ни смаза, но все пак победихме. Трудно стигнахме до трите точки и при предпоследното ни гостуване в Пловдив – 2:1 срещу Ботев. Сега беше друго. Сега имаше марш на армейската победа. ЦСКА играе директен футбол, с много агресия, с висока преса. Грешките са малко. Физически отборът стои отлично на терена. Промяната при Ел Маестро се вижда.
- Мнението ти за Левски – Лудогорец 0:1?
-Нека отбележим, че Левски падна от настоящия шампион на България, в който има много силни футболисти. „Сините“ не бива да се срамуват от загубата, още повече, че видяхме немалко странни съдийски отсъждания.

-Какво промени Николай Костов, след като пое Левски?
- Доста неща. И всичко в позитивна посока. Костов обича да доминира на терена, обича отборът му да владее инициативата. Залага на бързи атаки, без излишни задържания на топката. Това са елементи на съвременния футбол. За кратко време той промени облика на Левски. Костов заслужава комплименти за работата си на „Герена“. И знаете ли кое е общото между него и Нестор Ел Маестро?

- Че сърбинът залага на същия стил…
-Точно така. Двата тима играят зрелищен, открит футбол. Не залагат на дефанзивната игра, не се затварят, не се окопават в наказателните си полета. Това е предпоставка, че ни чака голям мач – интересен и приятен за окото.  Знаете, че е имало скучни вечни дербита – или 0:0 без положения, или едно на мъка за някого след голямо ходене по мъките, без интересни ситуации. Този път ще стане мач.

-Има и още нещо, което свързва двамата треньори на ЦСКА и Левски. Това са вторите им престои съответно на „Армията“ и Герена“.
-Да. И първият престой на Ел Маестро, и първият такъв на Костов не бяха успешни. Костов не беше работил преди това в елитен наш тим – говоря за първия му период в Левски (б.р. – от ноември 2011 до март 2012 г.). Бях го предупредил тогава, че българските футболисти не са като украинците. Украинците са дисциплинирани. Като им кажеш - правете това, няма въпрос защо, а веднага изпълняват. Тук е по-различно. Освен това някои отвътре не харесаха Костов, защото тренировките му били тежки. Нещо се случи и той не можа да се наложи. Сега обстановката е друга, а и той е помъдрял. Променил се е. Същото се отнася и за Нестор Ел Маестро – променил се е в добра насока. Сърбинът е в крак с модерния футбол. ЦСКА започна да лети при него, играе мощно, силно, приятно.
Двамата ги свърза и друго – разполагат със силни офанзивни футболисти. Освен това и ЦСКА, и Левски преливат бързо, няма ги онези бавни и мудни 10-15 паса, с които едвам се изнася топката. Сега „армейците“ и „сините“ я изнасят по впечатляващ начин.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

-Ти си работил с Костов в украинския Металург (Донецк)?
-Да. Той е доста строг, но и изключително справедлив. Дисциплината е на високо ниво и водещ фактор при него. Знаете ли, минаха години, но и сега хората там говорят само хубави неща за Костов. Как да е иначе, след като той направи отлична кариера в Украйна и в другите бивши съветски републики, където е бил. Не забравяйте, че е по-трудно с по-малки отбори да постигнеш успехи, а Костов го е правил.

-Чувате ли се понякога?
-Често се чуваме. Вероятно повечето хора не знаят, но с Костов съм не само приятел, той е кръстник на дъщеря ми. Виждаме се, гостуваме си, коментираме футбола в детайли.

-Вили, трябва ли да те питам за кой отбор ще стискаш палци в събота?
- Ти сериозен ли си? Моля те! Дори баща ми и брат ми да бяха в Левски, аз ще съм за ЦСКА! Имам обаче един апел към феновете.

-Какъв е той?
-Нека подкрепят мощно и красиво своите отбори, но без да има ексцесии. Все се оплакваме, че БФС е виновен за това и онова, но нещата тръгват от самите хора и от възпитанието им.  Нека на стадиона има мир по трибуните, но и красиви хореографии от двата сектора. Нека има надвиквания, надпявания между агитките, но не и сигнални ракети, побоища и ругатни.

-Играл си в не едно вечно дерби? Какви спомени пазиш?
-Много спомени имам – приятни, неприятни. Неведнъж съм припомнял как Стойчо Младенов ни надъха преди едно от дербитата. Беше пратил на тайна мисия видеооператора Димитър Димитров да заснеме най-близките ни, които ни пожелаха успех със силни слова. Пуснаха ни видеото в автобуса, докато пътувахме от Панчарево до стадиона – буквално минути преди мача. Изненадата беше пълна. Като видях жена ми, като чух какво ми говори, настръхнах. Както се вика – криле ми поникнаха. Това е уникален пример за мотивация.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ