Веселин Великов отдавна е утвърдено име в треньорската професия. В момента воденият от него тим на Кариана от монтанското село Ерден прави чудеса във Втора лига. Отборът е на второ място след 5 победи, 1 равенство и 1 загуба. Роденият през 1977 година наставник даде интервю за агенция БЛИЦ.

-Г-н Великов, как така отбор от едно село е на второ място във Втора лига и даже гледа към елита?
-Отговорът е много елементарен – труд, труд и успехи на терена. Към елита е много смело казано, че гледаме, даже звучи фантастично. Ние си имаме поставена задача от ръководството и ще се опитаме да я изпълним.

-Каква е тя?
-Да финишираме в петицата. Сторим ли го, това ще е голям успех. Както се казва – може да сме отбор от село, но играем смело.

-Колко жители има село Ерден?
-Мисля, че малко над 500. И знаете ли кое е интересното. Стадионът ни побира повече зрители отколкото е бройката на всички жители на Ерден. Капацитетът му е за 1000 зрители. Това май го няма никъде в България, а вероятно е рядко срещано явление и в чужбина.

Winbet - победата е емоция! (18+)

-С какво променихте отбора, че през настоящия сезон да играете толкова силно?
-Не съм правил огромни промени. Ядрото на състава е запазено вече втора година и може би тук се крие отговорът на въпроса защо успяваме сега. За този период тимът се сплоти, обигра и в момента резултатите са налице. Взехме петима – Борислав Дамянов от Монтана, Владислав Цеков също от Монтана, Емануил Личев, който е юноша на ЦСКА и по едно време беше при Томаш в Берое, както и сенегалец и бразилец, които съответно имат португалски и италиански паспорти. Последните двама ги привлякохме от „В“ групите.

-Кои са звездите на отбора?
-А, не, звезди нямаме. Всички момчета играят добре, но е рано да ги наричаме звезди. Водещите фигури са капитанът Евгени Игнатов и Николай Динчев, който е защитник, но и голмайстор на отбора.

-Коя е печелившата смеха на игра, на която залагате?
-4-2-3-1. Това е любимата ми схема. Разбира се, променям я в зависимост от играта на съперника и развоя на мачовете, но основно залагам на нея.
Успехите обаче не се дължат само на мен и на момчетата, а и на моя екип. Мои помощници са Димитър Иванов, познавате го – бивш мой съотборник в ЦСКА и автор на най-бързия гол във вечното дерби, както и Калин Костадинов. Атанас Джамбазки е спортен директор, а на върха на клуба е  собственикът Милан Йосифов. Бай Милан е голяма работа. Много точен човек във всяко едно отношение. Никога не ни е бавил заплатите. По време на пандемията, когато футболът беше спрял, нито ни забави парите, нито ги намали. Ако не е той, всичко с Кариана ще приключи. Сега има проблеми със здравето и аз му пожелавам да се възстанови. Конците в клуба ги дърпа дъщеря му Камелия – тя е, така да се каже, човекът-всичко. Занимава се с финанси, с административни въпроси и с какво ли не.

-Значи казано накратко – жена коли и беси в Кариана?
- (смее се). Ами горе-долу е така. След шефа Милан Йосифов тя коли и беси. Разбира си жената от работата, а и най-важното е, че в едно скромно отборче като нашето всичко е добре структурирано и всеки си върши задачите. И знаете ли кое още е интересното. Преди малко споменах за заплатите – те се изплащат като в Англия. Изплащат се всяка седмица, а не всеки месец. Отделно получаваме и премии при победи. Сега, не си мислите, че бюджетът ни е бомбастичен, но е достатъчен, за да ни има и да вървим нагоре.

-В момента сте втори в класирането, но ви предстои тежка програма – мачове с лидера Локо (София) и Миньор…
-Ако искаме да сме част от големите, трябва да побеждаваме големите. Аз смятам, че можем да им се противопоставим.

-Стана въпрос за капацитета на стадиона. По колко зрители идват на мачовете ви.
-По 25-300 човека, което си е напълно добре. Идват, подкрепят ни, създават добра атмосфера.

-Навремето вкарахте Любимец в елита, после и Дунав. Можете ли да постигнете това постижение за трети път?
-О, не гоня такива цели. Казах ви, че искаме да сме в петицата. Това е.

-След вас Дунав се срина…
-Жалко, много жалко, защото Русе – петият по големина град в България, заслужава отборът му да е в елита, а не чак в третото ниво на футбола, където е в момента.

-Следите ли бившите ви отбори като футболист – Етър и ЦСКА.
-Редовно ги следя. Тъжна е ситуацията в Етър – отбор в традиции, отбор, печелил титлата. Продължава тимът да е без точка. Ще бъде трудно, но дано оцелее. Що се отнася до ЦСКА – забелязвам голям напредък в играта. Ето преди дни „армейците“ надиграха тотално Лудогорец, но не успяха да се поздравят с победата, която напълно заслужаваха.

-Как сте в личен план?
- Добре. Надявам се да взема скоро треньорски лиценз Про. Иначе продължавам да живея с бившата баскетболистка Зорница Костова. Щастливи сме, а от това по-хубаво няма.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ