Баскетболната ни звезда Александър Везенков даде ексклузивно интервю за предаването „Код Спорт“ по RING. Към момента той е най-конвертируемият българин във всички отборни надпревари. Роден е в Кипър и е моделиран за големия баскетбол от престижната гръцка школа, но избра да играе за България. Везенков прави отличен сезон за колоса от Пирея Олимпиакос и е сред най-добрите в играчи в Евролигата. Предлагаме ви част от интервюто му за „Код Спорт“:

- Имаш български, гръцки и кипърски паспорт – защо избра да играеш за България? Не те ли изкуши Гърция например, която е бивш еврошампион и фактор в световния баскетбол?
- Първо искам да кажа, че и с трите държави се чувствам много близък. В Кипър съм роден и съм израснал. Гърция ми даде всичко баскетболно и почти 10 години вече съм тук. България все пак е държавата на моите родители, която им е дала всичко, а без тях аз нямаше да съществувам. Изкушения много, но просто като бях на 15 години, решихме тази опция, защото както казах, баща ми и майка ми са оттам, баща ми е играл за националния отбор на България. От друга страна, нямаше това, което всички казват: „Гърция те искаше“ или „те ти предложиха“. Не, те въобще не са ми предлагали. Но не съжалявам за нищо. И с трите държави съм много близък, имам много спомени от всичко. Затова сигурно имам и три паспорта. Имам приятели навсякъде, имам роднини навсякъде. Чувствам се горд, че имам и трите паспорта.

- Има моменти, когато не можеш да играеш за националния тим на България, заради припокриване на мачове с тези от Евролигата. Абсолютно категорични ли са от Олимпиакос забраната да напускаш отбора извънредно и въобще как преживяваш ситуацията?
- Чух много неща напоследък, че аз не съм искал да играя за националния отбор на България, че съм имал възможност, но не съм отишъл за втория мач с Чехия. Искам да кажа на хората, които се интересуват и които са ми близки, че просто отборът не ме пусна, защото играя по много минути. Те решиха, че аз са им много важен и категорично отказаха да ме пуснат, защото се притесняват от риск от някаква контузия. И не искат да си дадат един играч да пътува, да играе много минути, защото влизаме в най-решителната фаза на турнира Евролига, така че аз не мога да обвинявам някого. Много е трудно. Вижте, че играхме с Олимпия (Милано) в същия ден, в който България игра с Чехия. Просто някой път е и невъзможно. Но когато дойде времето за Евробаскет, дано да сме здрави, мисля, че всички ще сме на линия.

- Кое чувство надделява повече след новината за отстраняването на руските отбори? Съжаление или задоволство?
- Не, не мога да кажа задоволство, защото имам много приятели, които играят в руските отбори. Със сигурност те не искаха да си тръгнат по този начин. Не искаха техният сезон, макар и за един месец, ще видим после какво ще стане, да се прекрати така. Много е жалко, защото сме 2022 г. В 21-ви век да се случват такива неща, просто е много жалко. Надявам се всичко това да спре, колкото е възможно по-бързо и с колкото се може по-малко жертви.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, Ринг