Млада, амбициозна и изключително талантлива. Обожава динамичния тенис с мощни удари от дъното на корта. Това е Вивиан Златанова. Тя е от Пазарджик и започва да играе тенис едва 5-годишна. Първият й треньор е нейната леля, а човекът, който й е помогнал най-много в тениса и я е развил като тенисист, е дядо й Борислав Стефанов, с когото все още продължава да обсъжда силните и слабите страни в своята игра.

- Вивиан, поздравления за страхотната игра, която демонстрираш на Държавното отборно първенство. Знаем, че от тази година започна да тренираш в Германия, до каква степен тази промяна се отразява на формата ти?

- Започвайки да тренирам в Германия, значително подобрих формата си. Тренировките са доста по-различни, много по-интензивни и натоварващи, изтощават ме много, но така давам максимума от себе си на корта. Много съм доволна.

- С какво се различава тренировъчният процес в Германия от този в България?
- Всичко е много различно. В Пазарджик например тренирам по 3 часа на ден, докато в Германия тренирам по 5-6 часа, съчетавам тениса с фитнес и кросове. Сутрин тенис, на обяд фитнес и кросове, следобед пак тенис. Единственото лошо е, че нямам спаринг партньори, но затова посещавам академията „Васке–Шютлер“ във Франкфурт, където Александър Васке (новият треньор на Томи Хаас) наблюдава моите игри.

- Какво искаш да подобриш в твоята игра? Кое възприемаш като слабост?
- Със сигурност трябва да работя над сервиса си. Това е проблем на всички български състезателки.

- А какво промени в своята игра след престоя си в Германия?
Изключително много подобрих форхенда си. Отдавна имах този проблем и много специалисти в България ми казваха, че трябва да работя над него, но никой нямаше конкретна идея как да се случи това. Също така промених начина си на сервиране и постигнах по-висок процент вкаран първи сервис.

- Малко се затрудни във вчерашния мач (победа със 7:5, 6:1 над Габриела Михайлова), може би стилът, който се налага у нас е малко по-различен от този, който практикуваш ти?

- Да, неудобно ми е да играя срещу съпернички, които просто връщат топката. Аз обичам динамичните разгиравания със силни удари от дъното на корта, харесвам разнообразната игра.

Какво ти предстои?
- Ще играя във всички български турнири. От ТК „Левски“ ми осигуриха уайлд кард за основна схема в Добрич, а и от федерацията също много ми помагат. Дано имам късмет и да побеждавам.

- Къде се виждаш в края на годината?
- Надявам се да съм колкото се може по-напред в ранглистата, но основната ми цел е Топ 500. Миналата година си поставих задача да атакувам Топ 600, но за жалост не успях. Надявам се тази година да имам повече късмет, да нямам контузии и да постигна желаните резултати.
Николай ИЛИЕВ