Дни преди първия решителен мач за влизане в групите на Шампионската лига между Левски и Дебрецен, „Меридиан Мач“ откри за интервю стража на унгарците Вукашин Полексич. Черногорският вратар веднага се съгласи да отговори на въпросите ни. Освен за двубоите със „сините“ той говори за световната квалификация с България в началото на септември, както и за познанството си с Валери Божинов и треньора на Левски Ратко Достанич.

- Г-н Полексич, готов ли е Дебрецен за двубоите с Левски?
 
- Смятам, че сме готови. Намираме се в добра форма. Левски обаче също е стойностен отбор. За мен шансовете са 50 на 50 или са така поне докато не се изиграе първият мач.
 
- Какво знаете за играта на Левски, гледахте ли вече техни мачове?
 
- Сам гледах записи и на двата им мача с ФК Баку. Тепърва предстои целият отбор да наблюдаваме двубои на Левски и да ги разузнаваме детайлно. В Левски умеят да играят футбол, имат и добри изпълнители. Смятам, че на реванша в София ФК Баку лесно пусна два гола. Чакат ни два много тежки и непредвидими мача в София и Будапеща.
 
- С какво ще ги изненадате?
 
- Ние ще играем, както срещу Левадия в предишния кръг, сигурно в отбрана и в средата на терена. В София ще се възползваме от удобни възможности за контраатака. Много важно е да успеем да отбележим гол в България. Мачът в София е много, много важен. Аз мисля, че Левски има предимство, че ще е домакин в първия мач.
 
- Кои са силните и слабите страни на Дебрецен?
 
- Най-силната ни страна е защитата. Там разполагаме с добри изпълнители - Ласло Боднар, Леандро де Алмейда. Мисля, че сме зрял отбор за Шампионската лига, така че Левски ще почака.
 
- Това, че мачът ще се играе в Будапеща, със сигурност е минус за вас?
 
- Винаги е минус, когато не играеш на своя стадион, но какво да се прави. Ако в първия мач постигнем добър резултат, на реванша в Будапеща съм сигурен, че ще дойдат 40 000 - 50 000 зрители. Цяла Унгария е зад нас, всички в страната се интересуват от този мач.
 
- Начело на Левски е сръбският треньор Ратко Достанич, знаете ли нещо за него?
 
- Познавам го от времето, когато беше начело на Цървена звезда. Тогава аз пазих за Сутиеска. Той искаше да ме вземе в Звезда, но ръководствата на двата клуба не се разбраха за условията.
 
- Бихте ли разказали нещо повече за кариерата си?
 
- След Сутиеска преминах в италианския Лече. Тогава в тима за две години се засякох с вашия национал Валери Божинов. За Лече играеше и Мирко Вучинич. Бяхме страхотна компания. И до днес поддържам контакт с Божинов. После се върнах пак в Сутиеска, а оттам преминах в унгарския Татабаня, за да се стигне до Дебрецен, с който през миналата година станах шампион.
 
- След по-малко от месец отново ще се изправите срещу българи, този път с националния отбор на Черна гора, какво очаквате от този сблъсък?
 
- България е яка селекция, показа го и в първия мач в Черна гора. Тогава не се предадохте и ни изравнихте в края. Разполагате с отлични играчи - Бербатов, Мартин Петров, Стилян Петров. Ние обаче няма какво да губим в този мач. Ще дойдем за победа, пък каквото стане.
 
- Освен мача през септември миналата година друг път играл ли сте срещу българи?
 
- Не, не си спомням.
 
- Що за отбор е Дебрецен, преминахте през иглени уши, за да стигнете до мачовете с Левски?
 
- Клубът е стабилен финансово. Има доста спонсори. Смятам, че напълно заслужено стигнехме до плейофите с Левски. Дори и да отпаднем, сме си осигурили вече участие в групите на Лига Европа, което също не е малко. Срещу Калмар направихме много силен мач у дома и спечелихме с 2:0, въпреки че отбелязахме късно головете. На реванша (б.а. - 3:1 за Калмар) вкарахме ранен гол и това ни отпусна и успокои, което без малко обаче да ни изиграе и лоша шега. Срещу Левадия пък постигнахме две победи с по 1:0, което се оказа достатъчно. Не сме за подценяване, ако в Левски си мислят така.
РОСЕН АНГЕЛОВ
 
ВИЗИТКА
Име: Вукашин Радомир Полексич
Роден на: 30 август 1982 година в Никсич (бивша Югославия, сега Черна гора)
Ръст: 191 см, Тегло: 82 кг
пост: вратар
КАРИЕРА 2002-03 Сутиеска, 2003-05 Лече, 2005-06 Сутиеска, 2006-08 Татабаня,  2008- Дебрецен
За националния отбор на Сърбия има 1 мач, за Черна гора - 14