Футболният треньор Велислав Вуцов говори по актуални въпроси в предаването "Код Спорт" по TV+:

- Как приемаш това, че името ти отново се свързва с "Левски"? Свикна ли вече?
- Името ми се свързва с всеки отбор, в който сменят някой треньор. Неприятно ми е, защото и аз съм бил в такива ситуации и знам какво е. Когато не са добри резултатите, има напрежение и натиск отстрани и е доста тегаво за този, който работи. Досега никога не съм си позволил, няма да го направя и занапред - да седна да преговарям. Примерно да ми кажат: "Имаме си треньор, но ако падне още един мач, след две или три седмици ще го сменим". Винаги съм сядал на сериозни разговори, когато ми кажат, че този треньор си отива със сигурност. Един-два пъти са ми се случвали много примамливи предложения и условието беше, че този човек си отива в събота и в неделя ще има друг човек. Дали си ти - втори, трети, пети...смяната е 100%. Никога не съм бил настроен негативно към колегата, който поема поста след мен, защото всеки един клуб продължава да съществува, да се развива, да играе и трябва да има треньор.

- Много се коментира, че феновете на "Левски" са настроени против теб и не те желаят на "Герена". Наистина ли е така?
- Аз лично мисля, че това е много силно преекспонирано. Единственото, което чух е, че не искат смяна на треньора. Хората, които се показаха по медиите - поне една дума да бях чул, че са срещу мен, да кажат примерно, че не съм левскар. Гарантирам, че от тези всичките, които говореха, съм по-левскар в пъти. Освен това съм направил повече за "Левски", отколкото предполагат. Ако кажат, че съм некадърен, ще приема тезата им. Но не смятам, че са тези:  фактори, които трябва да определят какво и как се случва в един клуб. За това колко съм левскар - има архивни кадри на едни големи мачове - "Левски" побеждава "Аякс", "Левски" отстранява "Барселона" - може да видят, че аз седя на пейката сред резервите. Аз бях първият, който след мача с "Аякс" прегръщах и целувах играчите на "Левски", а там съм на седем години. Бях втори клас, когато се качих на влака, за да гледам "Левски" и "Черноморец" (Бургас). Баща ми беше треньор и като ме видя на стадиона, очите му изскочиха. В нашия спорт се случват някои уродливи неща. В последните години ми правят впечатления две-три неща. Не може феновете на който и да е клуб да определят цялата политика. Те могат само да го подкрепят, да бъдат зад него, да идват на стадиона, да се радват, да страдат. Ако имат нещо негативно към някой играч, към някой треньор - да го показват с декларация или с освиркване. Това го приемам. Но гледам, че във водещите български клубове, изключвам "Лудогорец" и "Литекс", които нямат фенове, те са 5-10 човека и няма как да се намесят, но в големите клубове феновете започнаха да влизат в управата, да определят кой ще е треньор, кои ще са играчите, каква ще е политиката. Не е само в "Левски", не е само в ЦСКА. Гледам, че това се случва и в други два-три отбора. Футболът е за феновете, за хората. Нека да идват, да се радват. Но пак по български пречупихме призмата. Чувам в някои клубове: "Те сега не смеят нищо да направят, защото ги е страх феновете да не кажат нещо, да не направят нещо". Истината е, че който дава парите, изкарва и намира средствата за издръжката, определя спортно-техническите неща в един клуб. Той трябва да бъде водещата фигура.

- Защо разликата между "Лудогорец" и "Левски" е толкова голяма в момента?
- Темата "Левски" не искам да я коментирам. Мисля, че "Лудогорец" влезе постепенно. Техният собственик започна в "Б" група. Сигурно му е минавало през акъла, че в първата година ще влезе в "А" група, но съм убеден, че не е бил сигурен, че първата година ще играе такава роля и ще стане шампион. След две години ще играе Шампионска лига. Това показва амбиции и правилна организация. Може би и те допускат грешки. Но фактите са, че организацията в клуба, качеството на играчите им, спортно-техническият щаб винаги са на много добро ниво. Трябва обаче да се отбележи, че в момента конкуренцията в България е на доста ниско ниво. Те са много над конкуренцията. Организацията е на високо ниво и оттам идват добрите резултати. Сигурно някой ще каже, че минаха през лъкатушене, че получават много помощ. И това го има. Виждаме "Барселона" - всеки смята, че това е най-силният отбор в света, но се коментира, че е и най-съдийският отбор в УЕФА и във ФИФА. Чрез организацията един клуб си извоюва правото освен да бъде силен на терена, да бъде силен навсякъде другаде и всеки да се съобразява с него.

- Кое е най-трагичното в българския футбол?
- Толкова са много нещата, че ако започна, ще кажат, че понеже не съм във футбола, ги коментирам. Най-трагичното е, че всяка година си казваме, че сме стигнали дъното и по-лошо не може. Аз твърдя, че поне пет-шест години дълбаем дъното надолу. Не се опитваме да изплуваме нагоре, а става все по-лошо. Всяка година се правят едни реформи, които според мен стават много набързо, неподготвени са и ако има нещо положително, то е много краткотрайно. Никой не мисли как да се направи така, че да се стъпи на една здрава основа. Когато на пясък, тръгнеш да построим небостъргач - няма шанс, рано или късно той ще се разклати и ще падне.

- Идеите за Висша лига, за рестарт на българския футбол - как ги намираш?
- Винаги бързаме. Има два месеца до новото първенство. Смятате ли, че някой може да направи така, че да има готови закони и това първенство да съществува по нормалния ред? Всички знаем две неща. Първенството ще излезе от Футболния съюз, ако се направи Висша лига. По света няма Висша лига, която да е във футболните съюзи, тя е в Профи лигата. Тя трябва да излезе от Футболния съюз и да отиде в Профи лигата. Според мен в Профи лигата има не повече от четири-пет служители, а в един момент тези хора трябва да станат състав. Трябва да има една комисия, втора комисия - Спортно-техническа, Дисциплинарна, Апелативна и други. Всички документи за провеждането на първенството, трябва да се направят в нов вариант. Как да започне някой да работи, като не знаем 10, 12, 14 или 16 ще бъдат отборите? Да не говорим колко неизпипани неща има в нашето първенство. Давам примери. На предния Изпълком се измисли, че ще играе един млад футболист. Това са футболисти, които играят в младежкия национален отбор. Но никой не го изпипа и да каже колко минути - 90 или 45. Видяхме аномалии - вадят ги на пета или десета минута. Това редно ли е? Нормално ли е? Някои казват, че това е записано юли месец и не може да се промени. Как? Зимата имаше два извънредни Изпълкома. На тях се събираха някакви комисии да мислят как да счупят правилния закон с "Литекс", а нещата бяха категорично ясни. Твърдя, че нашият футбол толкова е закъсал, западнал е надолу, нивото се е снишило, всичко не върви, че ако трябва нещо революционно да направим в името на футбола, защо не го пробваме? Нека да играят повече млади играчи! Защо да не станат двама футболистите до 21 години? Тогава няма да играят само 21-годишните, ще вземеш и тези на 18-19 години, ще почнеш да ги пускаш по малко. Така след две-три години, ако са десет отбора, са 20 човека, ако са 16 отбора, са 32 човека. Като играят две-три години, със сигурност поне 7-8 ще вдигнат някаква класа, ще стане ниво. Някои казват - изкуствено. По-добре това да пробваме изкуствено, отколкото да вкараме чужденци.


- Ти си сред инициаторите на създаването на Треньорската асоциация. Жив ли е този организъм или всичко умря още в зародиш?
- Жив е, не е умрял. Много хора смятат, че сме умрели, но ще кажа истината. Не можахме на първичното събиране да наберем нужния брой хора. Едната причина е, че много хора ми се обадиха и ми казаха: "На нас не ни дават. Шефът като чуе...". Той си мисли, че ще правим преврати. А ние искаме всички треньори да се обединим, да се събираме периодично на три-четири месеца, да си казваме мнението, да гласуваме. Не ние да натискаме нещата. Всеки почна да вика: "Ама, чакай сега...". Всеки се ослушва и гледа накъде отиват нещата. Предстоят две неща в тази Асоциация, които са в напреднала фаза. Ще станем членки на Асоциацията на УЕФА. За хора, които не разбират, е сложно за обяснение. Най-простото е, когато имаш трудов договор с някой клуб. Сега те се гледат само от гледна точка трудово-правни взаимоотношения в държавата. Когато минават през УЕФА, примерно Моуриньо като подпише с "Челси" за три години, няма да му платят три или четири месеца, както е по трудовия договор. Жалва се във ФИФА и УЕФА и може да иска съвсем други неустойки. В България, каквото и да имаш, е ясно. Отидеш ли на съд - три месеца заплата, няма шанс да вземеш повече. До ден-днешен съжалявам, че не е мислено по този въпрос. Една от бедите, за които сами сме си виновни е, че няма професия "треньор". Футболистите в България си извоюваха да има професия "професионален футболист" и когато техните договори се разглеждат, могат да отидат да се оплачат в УЕФА. При нас няма професия "треньор по футбол", а това ще дава много повече права на аматьорите - юношеските, "В" групите, "А" Окръжна и т.н. Членството в УЕФА ще стане 100% до края на първенството. А за професията "треньор по футбол" при всички положения ще стане догодина, защото там има една графа класифициране на тази професия, която се прави година за година. Трябва до края на август да бъде структурирано.

- Колко ти липсва ЦСКА в елита?
- Лично на мен ми е интересно ЦСКА, когато е тук. Не съм извратен да кажа колко много обичам ЦСКА. Няма такова нещо. Но истината е, че без ЦСКА, без "Литекс", без "Локомотив" (София) се губи емоцията, тръпката. Пак стигаме до уродливите неща в българския футбол. Стигна се до най-лошия начин, защото шест-седем години се направиха големи компромиси към ЦСКА и нещата се трупаха, трупаха, трупаха...Сега се опитваме да направим много гимнастики - нещо да не се оправи по правилния начин. Ето какво стана в Гърция - излязоха АЕК и "Арис". Те са колосални клубове за Гърция. Не си бяха платили, не си бяха направили нещата. "Арис" не може да се съживи и кара трета година в трета дивизия. Понеже баща ми е бил треньор на "Арис" и знам, че Солун е луд на тема ПАОК и "Арис". АЕК се съживи, плащаха си, минаха през трета дивизия, през втора дивизия и в момента са втори в първа дивизия и ще играят в Шампионска лига. Те са направили нещо - оживявали ли са се, съживявали ли са се....Бяха им спрени трансферите, сигурно са направили някакъв погасителен план, спасиха се и излязоха от кризата. ЦСКА, за да излезе от кризата, самите те трябва да се обединят около някаква идея. Те са разделени - едни викат "обединение", други викат "разединение". За мен най-голямата грешка ще бъде някой да затрие историята на ЦСКА. Да направи някакво ново ЦСКА и старото с всичките 31 титли, с всички успехи, полуфинали в Европа да отиде в историята. Ицо Стоичков, Любо Пенев, Емил Костадинов, Петър Жеков, Якимов и т.н. да отидат в канала. Аз това не го приемам.

- Но има други български отбори, които не се сещат за тази история. В "Ботев" (Пловдив) някой говореше ли, че има обединение?
- Да не забравяме, че футболът еволюира. Преди пет или десет години, когато е бил случаят с "Ботев", вече е минало. Знаете, че в УЕФА има комисия точно заради тези фалити и това не може да мине така. Ако в България мине компромисът, в УЕФА няма да мине. Нов отбор не може да се прекръсти примерно ЦСКА 2016.

- Някои говорят, че ЦСКА няколко пъти е претърпял такива трансформации - "Септемврийско знаме", "Средец"...
- Щом феновете го признават, няма лошо. Но какво лошо ще има, ако ЦСКА с този си отбор успее да влезе в "Б" група и след още една в "А". Ако успеят да стигнат финал, няма да е срамна година за ЦСКА. Напротив! Ще е успешна година. Според мен в момента най-големият проблем на ЦСКА е, че самите те не знаят кой какво иска. Единия ден е Гриша Ганчев, на другия е Васил Божков, на третия ден идва инвеститор от Турция, на четвъртия идва инвеститор от Англия и т.н. Самите те не са убедени кое е най-доброто за тях. ЦСКА трябва да слезе на здрава основа, защото сега едно влизане в "А" група по тази изкуствена материя, без спортно-технически принцип, на самите тях трябва да им тежи. Освен това те не са и подготвени. Сега се подготвя да се направи миш-маш - да се прави една лига, пък да се вкарват едни отбори, пък да влизат други...Най-важното е, че не сме готови. Първенството не е готово. Прочетох, че викаме холандци да ни направят правилника. Ама, какво има общо България с Холандия? Толкова са далече двете държави. Сигурен съм, че ако холандците направят техния правилник, на третата седмица ще затворят първенството в България. Нека да я има тази Висша лига, но да се направят комисии, да се подготвят и да стартира догодина. А сега да се съсредоточат върху това всички отбори да направят добри терени, да има условия, защото има няколко стадиона в България, на които футбол не може да се играе. Това е сигурно! И не само долу, не може и да се гледа горе.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, ТV+
 

  Kласиране, програма, голмайстори и всичко за "А" група - ТУК !!!