„Меридиан Мач" се свърза с новото попълнение на Локомотив (Пд) Йордан Юруков. Полузащитникът говори за амбициите си на „Лаута", обстановката в клуба, както и за някои интересни моменти от кариерата си, която премина през доста отбори.

- Данчо, как върви подготовката на Локо (Пд)?
- Много добре, всичко е точно. Готвим се нормално. Момчетата в отбора са много готини пичове. С повечето от тях се познаваме, така че ме приеха страхотно и чакаме с нетърпение началото на първенството.

- Бързо ли се разбра с ръководството на Локо (Пд) и за колко време ти е договорът?
- Договорът ми е за две години. Бързо се разбрахме, защото на Локомотив (Пд) не се отказва лесно. Не всеки ден такъв голям клуб те кани.

- Как ти се струва отборът като класа и какви ще са целите ви през пролетта?

- Мисля, че отборът е много качествен. Аз съм от няколко дни тук и досега не съм чул да са поставени конкретни цели. Може би преди да се поднови първенството, ще ни кажат. Но самото име на клуба ни задължава да си поставяме високи цели и да се изкачим по-нагоре в класирането.

- Мислиш ли, че можете да завършите по-напред от 7-ото място, на което сте в момента, при условие че пред вас са все силни тимове като Черноморец, "Ботев" (Пловдив), Литекс, ЦСКА?
- Защо не? Даже съм убеден, че ще се изкачим още по-напред, защото сме добър отбор и го заслужаваме. Не виждам от какво трябва да се притесняваме. Локомотив (Пд) не е отбор, който трябва да се задоволява със седмото място. Имаме всичко необходимо, за да изпълним целите, включително и невероятна публика.

- Стефан Генов ли е в основата на преминаването ти в този клуб?
- Да, с господин Генов се познаваме добре, работили сме заедно в Черно море и се радвам, че сега отново ще работим и в Локомотив (Пд).

- Ти си тръгна от Варна малко след като той стана треньор на отбора. Какво се случи тогава?
- Станаха едни неприятни неща, за които много-много не искам да си спомням и да говоря. Някой ден може би ще кажа истината, но не е сега моментът. Със Стефан Генов обаче проблеми не съм имал. Имаше един човек, който беше инициатор на това да напусна Варна. Но както вече ти казах, не искам да си спомням за това.

- А какви бяха проблемите ти със Славия? Знаем, че там бе в конфликт с Мартин Кушев...
- Не, не съм имал проблеми и с него, както и с господин Стефанов. Просто не се разбрахме по финансовите параметри и затова си тръгнах от Славия.

- Миналия сезон твоят съотборник Николай Божов обвини Кушев, че е дал пари на съдията Иван Кирилов на полувремето на мача ви в Каварна. После се отметна от думите си. Ти какво можеш да кажеш по въпроса?
- Играх в този мач и не видях нищо нередно. Имам мнение по въпроса, но не искам да заемам позиция. Все пак от едната страна е мой приятел като Божов, от другата бившият ми треньор.

- Ще го бъде ли друг от бившите ти отбори - Миньор (Пк)?
- Оставих приятели в Перник и се чуваме често. Нещата там са много трудни. Доколкото знам, ще започнат първенството, но нещата са зле. Не е нормално по 4, 5 или 6 месеца да не взимаш заплата. Аз дойдох през септември, но и момчетата, които бяха в клуба, преди аз дойда, не бяха взимали отдавна пари. Затова и си тръгнахме с повечето ми колеги. Все пак имаме семейства, които разчитат на тези пари. Дано се оправят нещата в Перник, защото това е футболен град, който не заслужава отборът му да е в такова положение.

- Ти ще си търсиш ли парите, които ти дължат, или вече ги отписа?

- Не съм мислил по този въпрос. Но е факт, че това са заработени от мен пари, все пак давал съм си здравето за този отбор.

- Стана шампион с ЦСКА през 2005-а, когато отборът се водеше от Миодраг Йешич. Следиш ли какво става в ЦСКА и добре ли е, че сега отново сърбинът е треньор на отбора?

- Вече целият отбор на ЦСКА оттогава се е сменил и нямам приятели в клуба, с които да се чуваме. И не само футболистите, много неща не са както преди. Но следя от медиите, какво става там. Йешич е добър треньор и мисля, че с него ЦСКА ще тръгне по възходяща линия.

- Кой ще стане шампион според теб?
- Няколко отбора имат шансове и те са ясни. Освен Лудогорец и "Левски", ЦСКА също не трябва да бъде отписван. Всеки има шанс и ще спечели този, който е най-мотивиран.

- Имаш ли предпочитания за това кой да вземе титлата?
- Нямам сантименти. Интересува ме само доброто представяне на Локомотив (Пд).

- Ти игра във велики европейски мачове както за ЦСКА, така и за Черно море. Мислиш ли, че може да участваш в такива и с екипа на Локомотив (Пд)?
- Мечтая да играя във велики европейски мачове и с Локо (Пд). И не виждам причина това да не стане, и то още тази година. Имаме добър отбор, ръководство и феноменална публика. Какво повече ни трябва?

- Като спомена ръководството - Георги Иванов-Гонзо и Мартин Камбуров, които не се върнаха в клуба съответно като треньор и играч, казаха, че Веселин Марешки е много далеч от футбола. Как би коментирал тези техни думи?
- Да, чух тези думи, но няма какво да коментирам. Гонзо и Камбуров виждат нещата по техен си начин, може би са имали други очаквания. Аз за времето, в което съм тук, лоша дума за господин Марешки не мога да кажа.

- Много се говори в България за черно тото и уговорени мачове. Какво би казал по тези теми?
- Дочувал съм много неща за някои мачове, но така и не се доказва нищо. При това положение какво има да коментираме. Аз с чиста съвест мога да ти кажа, че не знам за нито един мач, в който съм участвал, да е имало някакви договорки.

- Оттук нататък какви са личните ти амбиции и цели?

- Най-важното е да съм жив и здрав, да се наложа в Локо (Пд) и да радваме нашите привърженици.

- Не искаш ли да осъществиш трансфер в някои от по-силните клубове?
- Аз такъв трансфер вече осъществих, като дойдох в Локо (Пд). Това е много голям клуб и за мен е чест да нося фланелката на този отбор.