Бившият футболист и директор на Левски Христо Йовов коментира пред "Тема спорт" представянето на "сините" в първите мачове под ръководството на Славиша Стоянович. 

- Г-н Йовов, Славиша Стоянович стартира с четири поредни победи начело на Левски. Как ви се видя отборът в тези двубои?
- Радващо е всичко, което се случва в отбора. Смятам, че се забелязва едно самочувствие в тима. Но донякъде се вижда и липсата на кондиционна подготовка. Обаче не можем да виним за това Славиша Стоянович.

- Върху това ли трябва да се наблегне по време на паузата за националните отбори?
- Той знае в детайли отбора и го вижда всеки ден, но това прави впечатление особено по време на мачовете, които наблюдавам. Левски през първото полувреме доминира и играе много добре, но през вторите 45 минути има спад. Аз го отдавам изцяло на подготовката на отбора. Не виждам други причини да има такава разлика в двете полувремена.

- Какви промени направи Славиша Стоянович при сините?
- Все още е рано да се каже. Трудно е да направим разбор на треньора едва след четири мача. Може би месец е минал, откакто е начело на отбора, и е много трудно един наставник да наложи вижданията си изцяло. Но, както всички казваме и виждаме, Левски е сплотен. Има промяна, играе се по-нападателно и това радва окото на привържениците.

- В момента Левски е лидер в първенството. Ще успее ли тимът да задържи първата позиция до двубоя с ЦСКА в 10-ия кръг?
- Донякъде и това не трябва да се подминава, че Левски игра срещу по-непретенциозни отбори до този момент. Сега започват трудните мачове. Има u пауза за националния отбор, от която може да се възползва и Славиша Стоянович, за да проведе и малко по-сериозни от физическа гледна точка тренировки и след това да влезе в двубоите по-сериозно и с no-подготвен отбор.

- През миналия сезон доста критики за представянето си отнесе Габриел Обертан. Какво е мнението ви за моментното му представяне с екипа на Левски?
- За мен се вижда една психологическа промяна в него - от гледна точка на това, че играе с много no-голямо желание. За самочувствие няма да говорим, защото той навярно би трябвало да го има и го има с оглед на качествата си и отборите, в които е играл. Аз бих отдал на психическа основа промяната до този момент, тъй като се вижда, че отборът играе с по-голямо самочувствие и настроение.

- Съгласен ли сте, че същото може би се отнася и за Жерсон Кабрал?
- Да, много странни решения имаше през миналия сезон във връзка със самите футболисти. Отпадаха от групата, а след това попадаха в нея, играеха в някой мач като титуляри, а след това биваха забравяни. От моя гледна точка като бивш футболист знам, че е много неприятно и няма как да не повлияе на психиката на играча.

- Като бивш капитан на Левски какво е според вас състоянието на Божидар Митрев, който не е пазил на вратата на сините от началото на сезона за сметка на Мартин Полачек?
- Това е една база за конкуренция, за амбиции. Познавам много добре Божидар Митрев и ситуацията му не е много лесна. В крайна сметка доста футболисти попадат в нея и трябва да се справят. Това е част от професията. Но той е човек, който обича Левски и ще се справи.

- Все още ли защитата е силното звено в отбора, макар от началото на сезона да игра в няколко мача в различен състав?
- Добре е, че се запазиха основните изпълнители. Левски игра добре в защита през миналия сезон. Не се е променило нищо. Вършеха си работата добре и да се надяваме, че ще се продължи в този дух и тя да не се коментира.

- Постоянно се спекулира за нови попълнения в Левски. Къде виждате необходимост от привличането на такива?
- Проблемът от миналата година с централния нападател, донякъде Станислав Костов се опитва да го решава в момента. Бележи голове и това не може да се отрече. Може би един конструктивен халф би паснал добре на отбора в креативен аспект. Но това са виждания на треньора и ние, които гледаме и се забавляваме с футбола, бихме желали да има по-креативни футболисти, които да създават повече емоции на публиката. Славиша Стоянович знае най-добре от какво има нужда. Може би вижда постове, на които има повече проблеми и са по-наложителни, и трябва да се решат на момента.

- Споменахте за креативен футболист. Не виждате ли в тази роля Филипе Нашименто?
- Засега от това, което сме наблюдавали от Филипе Нашименто, не е този тип футболист. По-скоро Давиде Мариани попада в тази графа с идеите си, но и това не е достатъчно. Да не забравяме, че швейцарецът е отскоро в отбора и има нужда от адаптиране. Има позитивен лъч в играта на отбора, което е важно, и това се отразява в посещаемостта на публиката.

- Как ви се струват основните конкуренти на Левски в първенството - ЦСКА и Лудогорец?
- В интерес на истината и въпреки неуспешните резултати на Лудогорец, за мен той си остава главният фаворит за титлата, защото има достатъчно класни футболисти да го направят. Доказаха го и с победата си в дербито с ЦСКА. Няма какво да си кривим душата, че и червените играят доста приятен за окото футбол. Но тепърва предстоят големите битки на местно ниво и тогава ще можем да направим конкретните изводи.

- За Левски в събота предстои мач с Берое. Заралии се подсилиха с много нови играчи. Остава ли си коварен тимът на старозагорци? Какво да очакваме от този двубой?
- Да, коварен съперник са. Берое е отборът, който за мен след Левски, Лудогорец и ЦСКА показва голямо постоянство. Имат доста окомплектован отбор. Берое е тимът, който може да причини доста главоболия на всеки един от водещите тимове, да побеждава и да се бори за участие в евротурнирите. За мен ще бъдат фактор в първенството.

Следете с БЛИЦ: Първа лига - трансфери и подготовка, лято 2018

Първа лига - сезон 2018/2019