Бранителят на Ботев (Пловдив) Па Конате е роден на 25 април 1994 година в Малмьо. Той даде интервю за бюлетин "Канарче", в което говори много интересни неща за себе си.

- Свикнахте ли към този момент с живота в България и със съотборниците си в Ботев?
- Да, любувам се на живота си тук в Пловдив – това е един превъзходен град с прелестни хора. Много ми харесва и тима, само че и атмосферата в него, имам фантастични съотборници, които ме стимулират в допълнение всеки ден.

- Играете като бранител, само че към този момент отбелязахте и няколко гола. Имате ли специфичен афинитет към офанзивата, или головете са по-скоро резултат на кратковременен подтик?
- Защитник съм, само че също по този начин обичам да нападам. Едно от най-силните ми качества на терена е да се включвам с пробиви в офанзивите на тима.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Имате 3 мача за Швеция.
- За мен беше чест да играя за Швеция, където съм роден и където израснах. Имах няколко силни сезона и получих късмет да покажа качествата си и в националния отбор.

- Но сега сте част от националния тим на Гвинея. Наскоро там имаше преврат – четвъртиза последните 12 месеца в Западна Африка. По това време Вие бяхте в страната за мач с националния тим. Каква беше ситуацията и по какъв начин успяхте да напуснете Гвинея?
- Да, в този момент играя за Гвинея, откъдето е и моят татко. Тези мачове ми носят голям опит, а през януари ни предстоят и срещите от Купата на африканските нации. Относно преврата – в началото беше ужасно, когато нямаше доста информация какво тъкмо се случва, с изключение на това, че военните са завзели страната, а държавният глава е арестуван. Не беше разрешено самолети да кацат или да излитат от Гвинея. Беше притеснително по какъв начин ще се прибера от ада. За щастие съотборникът ми Наби Кейта от Ливърпул съумя да уреди частен аероплан, който да ни транспортира.

- Преди да се присъедините към Ботев, сте играли за Розенборг, Малмьо и други северни тимове. Каква е разликата между футболните стилове в Скандинавия и в Югоизточна Европа?
- Бих споделил, че играчите в Югоизточна Европа имат доста добра самостоятелна техника и се усещат по-сигурни с топката. В Скандинавия играта е по-интензивна и се тича доста.

-Какви бяха първите Ви усещания от Пловдив? Имате ли към този момент обичано място тук?
- Първите ми усещания от Пловдив бяха, че това е град, събрал доста история в себе си. Любимото ми място тук е Гребната база, която е покрай мястото, където пребивавам. Тук можеш да се разходиш, да потичаш, има също и кафе, а и уреди за извършения навън и е прелестно място за превозване на свободното време.

- Бихте ли ни разказали повече за мястото където сте роден и за фамилията си?
- Роден съм и израснах в Швеция. Швеция е хубава и доста студена страна, само че моите корени са в Африка. Майка ми е от Гамбия, а татко ми от Гвинея. Доста огромно семейство сме – имам петима братя и сестри.

- А какви са ползите Ви отвън футбола?
- Имам голям интерес към предприемачеството и съм мощно стимулиран да стартирам собствен личен бизнес, като за момента в Швеция имам две студиа за татуировки.

- Кои са любимите Ви международни играчи?
- За мен най-добрите леви бекове в света и мои идоли са Роберто Карлош и Марсело.