Изпълнителният директор на Борусия (Дортмунд) Ханс-Йоахим Ватцке разясни в интервю за „Билд” защо на полския национал Роберт Левандовски няма да бъде позволено да премине в Байерн това лято. 53-годишният бос обаче не изключва възможността за продажба на 24-годишния нападател в друг клуб, но извън Бундеслигата. Въпреки всичко обаче „жълто-черните” искат да задържат Левандовски за още един сезон, тъй като така щели да спечелят повече, отколкото сега да го продадат за около 30 милиона евро. Ватцке говори още и за бъдещите трансферни цели на "жълто-черните", както и в какво ще бъдат инвестирани спечелените пари от трансфера на Гьотце и от приходите в Шампионската лига.

Роберт Левандовски изказа мнение миналата седмица, че това лято иска да премине в желания от него клуб в Мюнхен. Има ли предложение от Байерн?
- Напълно легитимно е един футболист да изрази желанието си. В последните четири седмици имаше два телефонни разговора с Байерн (Мюнхен). Ние информирахме Байерн, че поради юридически причини се нуждаем от писмена оферта за Левандовски. До днес такава не е постъпила в офисите ни

Какво означава това за един евентуален трансфер в Байерн?
- Роберт Левандовски със сигурност няма да премине в Байерн през 2013 година. Това е нашето окончателно решение. Футболистът и неговият агент бяха осведомени. Темата "Байерн 2013" е приключила, просто защото няма писмена оферта. Ако въпреки това Роберт желае да премине в Мюнхен, ще има тази възможност догодина.

Това означава, че се отказвате от трансферна сума в размер около 30 милиона евро. Как така?
- Нашето абсолютно желание е Роберт да играе за нас и през следващия сезон. Затова и сме готови да се лишим от трансферна сума за правата му. През изминалия сезон спечелихме близо 70 милиона евро от участието си в Шампионската лига. А с Роберт Левандовски в нашите редици вероятността да спечелим отново много пари е голяма. Навярно дори много повече, отколкото ще бъде неговата трансферна сума.

Как стигнахте до това решение?
- Юрген Клоп, Михаел Цорк и аз го обсъдихме. Също така помолих за мнение нашия Консултативен и Надзорен съвет. И двата съвета потвърдиха нашето мнение. Зад това решение стои целият клуб Борусия Дортмунд.

А ако някой друг клуб изпрати оферта?
- Ние искаме да стигнем до консенсус с участниците в този казус. Поради тачи причина няма да кажа, че той остава твърдо при нас. Но през 2013 година Левандовски със сигурност няма да премине в Байерн (Мюнхен). Всички други оферти сме готови да ги обсъдим с Роберт и неговия агент в следващите дни. Респектът го изисква. Но както вече поясних, нашето най-голямо желание е Роберт да играе за Борусия Дортмунд и през новия сезон.

Според Леверкузен желаният от вас футболист Кевин де Бруйне ще остане в Челси. Получихте ли вече отказ за трансфера?
- Не! Заради него ще потърсим незабавно възможността да проведем разговори с Челси. Ако през последните две седмици се бях занимавал с всички информации от Леверкузен, нямаше да свърша нищо друго.

От трансфера на Гьотце и приходите от Шампионската лига в касата влязоха около 1000 милиона евро. Колко пари ще похарчите за нови звезди?
- Няма точна сума, която ще пръснем за трансфери. Нашата цел е през новия сезон отново да имаме един много, много добър отбор. Ясно е, че няма да платим 30 милиона евро за 28-годишен футболист. Но ако сме впечатлени от даден играч, ще се опитаме да го вземем.