Николай Жейнов е от мениджърите, които не обича медийните изяви. През годините той се утвърди като един от най-добрите в бранша у  нас, изтъквайки, че никога не е пробвал да се мери с Лъчезар Танев и Емил Данчев. Жейнов се занимава с трансфери на футболисти вече 15 години и се е сблъскал с какво ли не. Напоследък извършва сделки предимно извън пределите на България. Дори вече е съдружник със сина на Фабио Капело. Пред БЛИЦ бургазлията даде обширно интервю, в което говори по много теми.

- Г-н Жейнов, дойде зимната пауза и отново е време за трансфери. Да очакваме ли интересни сделки?
- Работим по доста трансфери, които могат да се осъществят. За жалост много малко са българските футболисти, с които се занимавам в момента. И това е така поради простата причина, че нямаме качество, което да си заслужава. Това не е тайна за никого. Изключение са няколко играчи на Лудогорец, които направиха впечатление в Шампионска лига и привлякоха вниманието.

- Знаете ли за оферти на клубове към някой от Лудогорец?
- Голям интерес има към техни играчи. Мога да ви кажа, че в момента Жуниор Кайсара е привлякъл вниманието на няколко силни отбора. Дори знам един гранд, който го иска. Само мога да ви кажа, че става въпрос за клуб от топ първенствата на Европа. Владо Стоянов и  Светослав Дяков също привличат вниманието на доста клубове, но какво ще се случи, засега само можем да гадаем. Важно е какво смята да прави ръководството на Лудогорец. Не вярвам да тръгнат да разпродават отбора. Въпреки че и да се разделят с основни играчи, веднага ще намерят кой да ги замени. Знаят как да подбират правилните футболисти. Доказаха се в това отношение. Само вижте Марселиньо, например. За него нямаше информация, че е играл футбол на високо ниво, преди да дойде в Разград. И към него постоянно има интерес от чуждестранни клубове. Моци, Терзиев, Абало, а и други от играчите им са доста апетитни хапки.

- Вие по кои трансфери работите в момента?
- Не се спирам, телефонът ми прегрява по цял ден, да не говорим за социалните мрежи, където постоянно ми пишат, най-вече агентите ми  зад граница. С няколко мениджъри направихме  международна фирма. Все с хора, с които се познавам от десетина години. Помагали сме си много, познаваме се отлично и решихме да създадем международна фирма. Нямам български партньори в нея, все  чужденци са - от Швеция, Турция, Италия, Швейцария, Испания, Германия, има руснаци, осем човека сме. Казва се "Бизнесилевън" и е базирана в Малта. Партньор ми е Пиер Филипо Капело - синът на Фабио Капело.

jeinov4.jpg

- Как се запознахте?
- Пиер Филипо представяше вратаря Себастиан Фрей, който трансферирахме от Дженоа в Бурсаспор преди година. Имам още една 
фирма, казва се "Риспект". Базирана е в Турция. В нея съм съдружник  с турчин и швед, които също познавам от години и работим много  успешно. Докато правихме сделката за Фрей, се сприятелих с Капело,  видя, че работя добре, а и той си върши работата както трябва, и го  поканих да влезе в нашата фирма. Нави се и така станаха нещата. Познавам се и със сина на Свен-Горан Ериксон - Йохан.  Но това е нормално, за 15 години съм изградил много контакти,  постоянно поддържам връзка със съдружниците ми от чужбина. Отделно почти във всяка страна имам поне по двама агенти. Говорим не само за Европа. Имам контакти и в Латинска Америка, работя с бразилци,  аржентинци, колумбийци и др. Осемте човека, които сме в "Бизнесилевън", сме обхванали цяла Европа. Много хора си мислят, че е лесно да си мениджър. Даже някои се захващат с това, очаквайки да печелят много пари. Но като се захванат, виждат, че не е никак лесно. През годините се убедих, че си обречен, ако работиш сам. В този век на иновации информациите са много важно нещо. Само като си спомня какво беше едно време - чакахме факсове, сделките се осъществяваха много бавно. А сега всичката информация се набира на момента благодарение на интернет. Аз реших да бъда част от нещо голямо и изпълних мечтата  си. Създадохме фирмата, която е базирана в Малта и със съдружниците  ми работим на много високо ниво. Един пример ще ви дам - до дни трансферираме футболист от първенството на Швеция в Реал Сосиедад, където треньор е Дейвид Мойс. Постоянно пътувам, срещам се със страшно много хора. През годините е нормално да завържа такива контакти и не се учудвайте в това.

- След толкова години в бранша, сигурно вече лесно се осъществяват трансферите?-
Не, в никакъв случай не е лесно. Работата, която трябва да  свършиш, за да се осъществи сделка за един футболист, е много. Например, ако някой струва 300 000 евро, а друг 4 милиона, работата е една и съща. При нас има една приказка: "Не си хвали стоката, хвали си пазара". Аз твърдя, че съм силен на пазара. Като прохождах навремето, се учех от Лъчо Танев и Емо Данчев, но никога не съм се мерил с тях. Те са имена, доказали са се. Смея да твърдя, че и аз вече съм се доказал. И всичко съм постигнал сам. Не съм роден научен, постепенно се учех и резултатът е на лице.

- По-лесно ли се работи с чужденците? Сред съдружниците ви няма българи?
- Съдружниците ми ги познавам от години, имаме си пълно доверие. Смея да твърдя, че няма колега в България, с който да не поддържам  добри контакти. У нас обаче пазарът е много малък. Кой клуб да чакаш да ти плати нещо добро, след като в първенството ни има едва 5-6 футболисти, които са класа. Това са играчите на Лудогорец и няколко  човека от "Левски" и ЦСКА. Интерес към наши футболисти не липсва. Често посещавам мачове от "А" група, придружавайки мои партньори или емисари на клубове, които се интересуват от определени играчи. При нас агентите е много важна коректността и честността. За толкова години мога отговорно да заявя, че няма човек, който да съм излъгал. Аз си имам цена и това е нормално. Това ми е работата, и аз храня семейство. За да ме наемат да работя, трябва да ми се плати. Понякога клубовете те търсят да им помогнеш. Отзовавам се и им  помагам с каквото мога.

- ЦСКА и "Левски" търсят ли ви за помощ?
- Всичко, което съм направил до момента за ЦСКА и "Левски", е било в  тяхна полза. Докарал съм им по над 10 милиона лева, че и повече дори. Мога да ви кажа как Зику се озова в ЦСКА, след което прибраха 2 милиона при продажбата му. Бях на кафе с Димитър Борисов и Иво Иванов и им го предложих. От информацията, която имах за него, се възползвахме на момента и го доведохме тук. Той беше футболист на Бекали. Казах на Борисов и Иво Иванов, че е голмайстор и няма да сбъркат. Послушаха ме и не сгрешиха. Това е само един от многото примери, които мога да давам. Смятам, че с абсолютно всички клубове намирам общ език. Но за да изкарам 2 лева, те трябва да вземат 20. Техният интерес е много по-голям от моя. Гранден, Спас Делев, Зику, Мораес - от тях са взети наистина сериозни трансферни суми, както и от продажбата на Тодор Тимонов в Анжи, на Сашо Тонев в Лех (Познан). А за Мораес мога да ви кажа, че миналата година Свен-Горан Ериксон искаше да го привлече в Гуанджоу. Организирах среща на Металург (Донецк) с хората от китайския клуб, за да говорят. Гуанджоу даваше 4 милиона евро на Металург, но украинците не го пуснаха.

jeinov2.jpg

- На "Армията" и сега получават пари благодарение на вас - Мерсин още се издължава за Спас Делев.
- Така е, но искам да кажа, че тези пари можеха отдавна да ги получат. Договорът между клуб-клуб не съм го правил, не участвах в 
него. Моят адвокат можеше да го направи, но ръководството на ЦСКА отказа. А ние щяхме да го направим така, че Мерсин да плати веднага. Те в началото преведоха само 200 хиляди. Тук е моментът в който трябва да си зададем въпроса кой и дали правилно се ръководят клубовете ни. Трябва да се знае каква е идеята на собственика, на хората, които дават парите. Няма как един клуб да се издържа предимно от трансфери - от продажба на играчи. Не може на всеки 6 месеца да въртиш състава и да постоянно да продаваш.

- Защо се стигна до конфликта ви с Георги Илиев-Майкъла?
- Не желая да го коментирам, но се вижда, че нивото много ни е паднало, щом строител става директор, и то в един от грандовете ни. 
Да не говорим, че има и други случаи, вече всеки може да стане шеф. Строител станал началник, преводач - също. И виждаме как тези хора се отъждествяват с емблемата на клуба, застават и посочват: "Този не работи за клуба", анатемосват те, след като ти си им посочил многобройните им грешки. С нежеланието си и неможенето си те ощетяват клуба. Смешното в цялата ситуация е, че след като напуснат клуба, всички идват да ти се извинят и казват, че не е било правилно, но го правят на четири очи, а преди това пищят по вестниците и сайтовете. Обидно ми е, че нещата са по този начин. Дори във футболния ни съюз не се работи професионално. Едва ли има човек там, който да е избран след конкурс. Всички са по заслуги. И в клубовете ни е същото положението. Единствено в Лудогорец се работи професионално. Там налучкаха правилната формула и трябва да служат за пример. Вижте, че няма случай, в който играч  на Лудогорец да излезе и да каже, че не получава заплата. А какво става в ЦСКА, например. Простичък пример давам - Сивард Спрокел дойде, подписа с ЦСКА и 6 месеца не му плащаха и не му разрешаваха да тренира с първия отбор. Задаваме си въпроса - кой треньор го одобри, кой го гледа и защо го привлякоха? За такива въпроси те анатемосват. Много неща са сбъркани в нашия футбол. А за толкова години, това са над 30 трансферни прозореца, на какви неща съм се нагледал, мога да напиша роман.

- Твърдите, че работещите в БФС, а и в клубовете, са по заслуги.
- То е очевидно за всички. Моите уважения, но до вчера си бил футболист и изведнъж ставаш изпълнителен директор. Айде, добре, има заслуги, но не трябва да е такова мисленето. А и щом за 2-3 години не се справяш, редно е да настъпи промяна. Не може да сложиш човек, който тотално не разбира материята. Това, че си добър бизнесмен, не те прави добър ръководител във футбола.

- При осъществен трансфер, футболистите канят ли ви да го поливате заедно? Гара Дембеле, например, почерпи ли, когато отиде във Фрайбург?
- Не, с Гарата не съм пил никога. Не ме е водил в Студентски град. На много футболисти, на които съм помогнал, пътищата ни след това се разделят и не контактуваме повече. Имал си възможност да ги качиш по-нагоре, направил си го, но те не те търсят повече. Забравям ги, слагам кръст и толкова. Има и такива, с които поддържам връзка. Нормално е да се допитват до мен, искат ми съвети. Но има и такива,  на които съм им изтрил телефонните номера.

- В коя група са повече?
- С изтритите. Те не си дават сметка какво си направил за тях, главозамайват се. Решават, че те са най-важният фактор и много бързо  отпадат от играта. Има много некоректни футболисти и хора, които се отъждествяват като агенти и им мътят главите с най-различни обещания и ги подвеждат.

- Какви са наблюденията ви за работата в нашите клубове?
- В някои клубове кризата е жестока. Трудно можем да говорим за професионален футбол. Миналата година имаше отбори, които по 18 човека не могат да запишат в тимовия лист. Отивам при ръководството на даден клуб, казвам им за интерес от чуждестранен отбор, питам ги за цената на играча, а те ми казват, че искат 400 хиляди. Я чакай малко, аз да не съм сбъркал отбора, Манчестър Юнайтед ли е това?

- Кога български клубове ще започнат да вадят милиони за звезди, както го правят в Турция и Русия, например?
- Едва ли ще се случи подобно нещо. Сега и в Русия става сложно и не очаквайте гръмки трансфери, както досега. Не виждам клуб в България, който да си позволи да вади милиони за привличане на играчи. Бюджетът на нашите клубове се определя по няколко пера. Едно от основните е президентът колко дава, второто са трансферите. Дори тях ги поставяме на първо място. След това се нареждат парите от телевизионните права и от билетите. Но когато правиш грешки с трансферите, си обречен на неуспех. Без значение колко пари се печелят от продажба на играчи, не ги ли разпределяш правилно след това и нямаш ли ясно изградена стратегия, няма как да има успех.

- "Левски" повече грешки ли направи от ЦСКА последните години?
- И двата отбора направиха жестоки грешки в трансферните си политики последните 3 години и поради тази причина още плащат затова. Изпуснаха Сьорд Арс с лека ръка. На полусезона имаше 9 гола за първенството и 3 в турнирите, а го обявиха за некадърен. След като се махна от "Левски", постоянно вкарва голове. Ако го правеше и тук, сега можеха да вземат добри пари за него. От продажбата на Гари Родригес в Елче не взеха много, а аз го бях уредил за Уест Хям. Само трябваше да мине медицински прегледи, които бяха два дни. В  Уест Хям искаха много добре да го проверят, да са отлично запознати с него, но той се направи на голяма работа и пожела да си тръгне. Не бил играч за тестове.

- Да очакваме ли Капело-младши да посети България?
- Ще го поканя март месец да дойде за България - Италия. Сигурно тогава ще направим представяне на фирмата заедно с още няколко от  съдружниците ми. Мога да ви разкрия, че имах идея да доведем Диего Марадона в България. Исках за 20-годишнината от САЩ`94 да организирам грандиозно събитие. Идеята беше нашият отбор от златното поколение да играе срещу сборен отбор на звезди от Мондиала в Щатите  - Марадона, Роберто Баджо и много други. Христо Стоичков се нави да ми съдейства, но само Марадона поиска да му платим хонорар 1 милион. Това е доста сериозна сума, която не можахме да осигурим. Дори и да се напълни стадион "Васил Левски", пак нямаше да съберем парите. А и това лято имаше важни събития -  Световното в Бразилия и 100-годишният юбилей на "Левски". Със Стоичков счетохме, че подобен бенефисен мач ще остане на заден план. Дано сме живи и здрави и за 30-ата годишнина от САЩ`94 ще осъществим идеята.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

jeinov.jpg

jeinov1.jpg