Олимпийската шампионка по художествена гимнастика Стефани Кирякова гостува в предаването „Код Спорт“ по RING. Част от „диамантения ансамбъл“, тя е момичето, което умее да пише точно толкова добре, колкото и да участва в ювелирните съчетания на килима. Предлагаме акценти от интервюто с Кирякова:

- Какво е усещането да имаш толкова много фенове и да виждаш толкова щастливи и позитивни хора около себе си?
- Хубаво е усещането. Естествено и е много отговорно, защото знаем, че особено нашата по-млада аудитория гледа на нас като на един пример. В много от случаите, дори когато ние не се усещаме, те може да си казват: „А, щом те го правят, значи е окей и аз да го правя.“ Така че трябва да сме наистина много отговорни. Трябва да бъдем добър пример, защото в днешно време нещо по-скандално, жълто, разкрепостено става много по-бързо известно, а има много момичета и млади жени, които подражават на това и по някакъв начин това ме натъжава. Затова ми се иска ние да бъдем добрия пример.

- Какво е обяснението ти за това как Весела Димитрова успя да направи от вас печеливш отбор?
- Весела Димитрова е един изключително взискателен треньор. Треньор, който не се задоволява просто с „добре“. За нея всичко трябва да е съвършено. Тя успя да посее това и в нас, успя да ни направи перфекционисти и особено в края на кариерата ни наистина много изисквахме от себе си. Искахме всичко да е по възможно най-добрия начин направено. Естествено ѝ благодаря! Тя е жена, към която винаги ще имам голям респект и уважение за това, че успя наистина да ни превърне в един успешен отбор.

- Кой е съветът от нея, който винаги ще помниш?
- Когато захванеш нещо, трябва да влагаш цялото си сърце и душа в него, да изискваш максимума от себе си и до го довършваш докрай. Мисля, че това е нещо, което ще запомня от нея. Винаги ни е съветвала, дори когато излезем от залата, в живота да бъде така. Смятам, че това е една много правилна и печеливша стратегия, независимо с какво се занимава човек.

- Преминаваме към една друга жена. Наричат Илиана Раева „желязната лейди в художествената гимнастика“. Познаваме я като авторитетна дама, която не се спира пред нищо, докато не постигне целите си и е факт, че под нейно ръководство този спорт е в абсолютен разцвет. Разбра ли каква е философията на г-жа Раева? Какво научи от нея?
- Просто, когато си около нея успяваш да прихванеш тази непримиримост, тази жажда за победа. Тя има невероятни лидерски качества и способности и е много борбена. Не мога да кажа, че съм разбрала каква е философията ѝ. В никакъв случай, защото сигурно само тя знае точно каква е. Но едно от нещата, които съм научила от нея е, че колкото е по-трудно, толкова по-добре. Толкова по-голямо нещо те чака накрая, щом пътят е толкова труден. Ние сме имали възможността да я видим не просто като „желязната лейди“, а като забавната жена, като невероятната майка и баба, която е. Тя е много неща! Изключително разнообразен човек, от който наистина можеш да се учиш всеки ден.

- Как ти се струват вашите наследнички, които, разбира се, все още са в началото на своя път?
- Аз виждам в тях наистина едни много амбициозни момичета. Още от самото начало пътят им не е лесен, но смятам, че това много ще ги кали за в бъдеще. В момента изживяват това, че не винаги, когато си много добре подготвен, нещата се получават на състезание. И ние сме имали такива моменти. Това в никакъв случай не е лошо, че в момента имат едно по-трудно начало. Вярвам, че имат достатъчно време да се сработят и нещата в правилния момент ще се получат. Искрено им желая успех!
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“