Христо Стоичков продължава да прави съпричастни и българските фенове със звездните си интервюта, които взима като журналист за ТВ гиганта „Унивижън“. Чрез предаването „Код Спорт“ по RING Камата представи срещата си със сърцатия капитан на „Барселона“ Серхио Бускетс. Той е печелил всичко значимо във футбола – световната титла, европейската корона и три пъти трофея в Шампионска лига. Предлагаме акценти от разговора на кавалера на „Златната топка“ със Серхио Бускетс:

- Серхио, ти дебютира много млад, а до теб на терена имаше големи звезди като настоящия ти треньор Шави Ернандес. Как го усещаш него – повече като съотборник или повече като треньор?
- Към Шави изпитвам голямо уважение, още от времето, когато той беше футболист. Сега е същото и когато той вече е в ролята на треньор. Впрочем, към всички мои треньори съм изпитвал подобен респект. Но трябва да призная - спрямо него това е малко повече, защото сме били съотборници от една страна. И от друга, поради факта, че все пак съм капитан на отбора и следователно имам и по-голяма отговорност. С него сме преживели много щастливи моменти заедно и като играчи, така че имаме отлични  взаимоотношения помежду си.

- В средата на терена ти, заедно с Шави и Иниеста, си имал винаги основна роля. Даваш ли си сметка, че от върха многобройните срещи, които си изиграл с екипа на Барселона, ти си нещо като професор за младите футболисти?
- Да, може и така да се каже. Те все още са малко по-срамежливи от желаното и предпочитат повече да наблюдават и по-малко да питат за определени ситуации. Аз като капитан искам да разчупя тяхното притеснение и се опитвам винаги да им бъда от помощ най-вече с моя личен пример и опит. Убеден съм, че така и за тях е по-лесно да израстват около по-рутинираните играчи като мен. Те разбират, че вече не е същото, когато играят за първия отбор. Усещат, че вече не са при юношите или във втория тим на Барса. Така че адаптацията им става естествено и посредством по-опитните им съотборници. 

- Какво можем да очакваме от националния отбор на Испания на Луис Енрике? Може ли да се противопостави успешно на другите големи като Германия, Франция, Бразилия?
- Мисля, че да. На европейското първенство бяха все още млад отбор, но оттогава досега тимът видимо израсна. Мисля, че на европейското загубата ни на полуфинала беше заслужена, но все пак говорим за голям турнир, в който както знаем всичко е възможно. Границата между победата и загубата понякога е твърде малка. Но вече можем да очакваме от отбора да покаже реално израстване, защото качествата, които притежават играчите и треньора са безспорни. Формирали са вече стабилен блок и придобиха победния манталитет на своя треньор. Затова  и очаквам на световното в Катар да бъдат не само много труден отбор за побеждаване, но и да са сред фаворитите.

- На мен отборът вече много ми харесва. Но между вас, когато си говорите, вярвате ли, че Испания може да спечели този Mондиал?
- Със сигурност. Трябва да бъдем оптимисти. Да, има много силни опоненти като Франция и Германия най-вече. Но ние трябва да бъдем подготвени да им се противопоставим. Елиминациите са нещо по-специално, но мисля, че Испания има шанс да се пребори с най-големите в света.

- С твоя баща поддържаме приятелство отдавна, личи си и по твоето отношение към мен. Сега ще те помоля да ми поговориш обаче за Меси и вашето приятелство.
- Да, играхме заедно дълго време с Лео. Но освен това често сме били заедно и с нашите семейства. Децата ни си играят заедно. Това е хубавото във футбола. Създават се контакти, които прерастват в приятелство, което се пренася и към нашите семейства. Така се случват нещата и това е чудесно.