Барселона победи гостуващия Лас Палмас с 3:0 пред празни трибуни на „Камп Ноу” заради безредици около референдума в Каталуния за отцепване от Испания и записа седми пореден успех в Примера дивисион. Каталунците поискаха срещата да се отложи, но Испанската федерация категорично отказа и заплаши клуба с наказание. До последно не се знаеше дали ще има мач, но все пак той се състоя, след като бе прието предложението да се играе пред празни трибуни.

Играчите на Ернесто Валверде очаквано доминираха от самото начало и в 21-ата минута Меси можеше да вкара гол от пряк свободен удар, но вратарят плонжира и изби топката, а Луис Суарес беше блокиран за добавка. Минута по-късно Денис Суарес изскочи сам срещу вратаря, който обаче го изпревари.

В 25-ата минута Усама стреля от дистанция, но Марк-Андре тер Стеген улови топката. До края на полувремето пропуски направиха още Паулиньо и Луис Суарес за каталунците, а в 43-ата минута гредата ги спаси след шут на Калери.

След почивката Валверде пусна в игра Андрес Иниеста и Иван Ракитич, който дори направи пропуск в 48-ата минута. След по-малко от още 60 секунди при центриране от корнер Серхио Бускетс се разписа с глава за 1:0.

В 70-ата минута Лионел Меси изпусна страхотна възможност за гол, а в рамките на същата минута успя да реализира за 2:0 след извеждащ пас на Денис Суарес. Седем минути по-късно резултатът стана класически след ново попадение на Меси, възползвал се от пас на Луис Суарес. До края на мача домакините намалиха оборотите и до други попадения не се стигна.

След успеха си Барселона е едноличен лидер с 21 точки и аванс от 5 пред втория Севиля. Лас Палмас е 17-и с 6 точки.

ОЩЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА В КАТАЛУНИЯ – ТУК

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН