Финалистът от миналата година Атлетик (Билбао) надви Реал (Мадрид) с 1:0 и го изхвърли от Купата на Краля за първи път от 1985 година, класирайки се за 1/2-финалите на турнира този сезон. Алекс Беренгер (89) вкара единствения гол в края и баските си отмъстиха за загубения финал за Суперкупата на 16 януари с 0:2 в Саудитска Арабия. Преди мача феновете на домакините потрошиха автобуса на "белия балет" при пристигането на тима на "Сан Мамес".

"Лъвовете" от Билбао започнаха по-добре и на два пъти Дани Гарсия имаше шанс да се разпише, но в 10-ата минута Тибо Куртоя отрази удара му, а три минути след това халфът не намери целта. В средата на първата част Икер Муняин проби в наказателното поле на гостите и отправи изстрел и топката мина покрай лявата греда. В 45-ата минута домакините получиха тежък удар, след като Нико Уилямс беше заменен принудително след като получи разтежение.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Баските продължиха да играят по-добре и скоро след почивката Муниян опита да намери един от съотборниците си, но Куртоа скочи над всички останали и предотврати опасността. Малко след това домакините искаха дузпа, но не получиха такава и след проверката с ВАР за евентуална игра с ръка в наказателното поле. Едва в заключителните минути "кралете" се раздвижиха и четвърт час преди края удар на Марко Асенсио бе блокиран. Шест минути по-късно Каземиро бе изведен чудесно в наказателното поле, но ударът на бразилеца бе спасен от вратаря Агиресабала.

В 89-ата минута Дани Гарсия подаде към Алекс Беренгер, който финтира Начо и с диагонален удар прати топката в долния ляв ъгъл на вратата, а Куртоа нямаше какво да направи и извади топката от мрежата. В четвъртата минута от добавеното време Иско получи на изгодна позиция и не успя да изравни, но и страничният съдия бе вдигнал флага си за засада, каквато на повторенията не се видя.

Така Реал (Мадрид) изхвърча от Купата на Краля, а баските взеха още един скалп на гранд, след като в миналия кръг елиминираха и Барселона с 3:2 след продължения пак на "Сан Мамес". На 1/2-финалите Атлетик очаква своя съперни измежду Райо Валекано, Валенсия и Бетис.