Атлетик (Билбао) надви у дома Селта с 2:1 в среща от 35-ия кръг на испанската Ла Лига. Баските спечелиха благодарение на попаденията на Иняки Уилямс в 5-ата минута и на Алекс Беренгуер в 56-ата. Но също толкова важни бяха намесите и на вратаря Унай Симон, който буквално отказа гостите от Виго.

Момчетата на треньора Ернесто Валверде поведоха още в 5-ата минута благодарение на прекрасното центриране на ветерана Оскар де Маркос от дясното крило. То намери главата на Уилямс, а ударът попадна във вратата.

Пет минути след началото на второто полувреме домакините бяха облени от студен душ заради точния до милиметри изстрел на норвежкия нападател Йорген Странд Ларсен, който овладя топката след подаване на Мигел Родригес.

В 56-ата минута Беренгуер направи 2:1 с мощен изстрел извън наказателното поле, а дори можеше да вкара и трети гол за домакините от Билбао, но гредата спря изстрела му. В последните 15 минути дойде времето и на Симон, който отрази два поредни удара от 10-ина метра.

След успеха си тимът на Билбао е на 8-о място с 47 точки, на 1 от 7-ия Жирона, който загуби по-рано през деня от Виляреал с 1:2.

Началото на срещата беше равностойно, но Йереми Пино откри резултата за Виляреал след асистенция на Никола Джаксън. Сенегалският нападател не успя да се разпише, но беше без съмнение най-важния играч, след като изработи и второто попадение.

Най-напред в 9-ата минута той елиминира със спринт Санти Буено, достигна една дълга топка и я подаде на Пино, който се разписа за 0:1. Но този гол изглежда не разстрои Жирона прекомерно и още повече, че този сценарий за тях е познат. Те са свикнали да изостават, тъй като в 21 от всичките 34 срещи до днес първи са допускали гол. И калени в такива ситуации, изравниха в 24-ата минута. Две по-рано обаче Рикелме можеше да направи 1:1, но след това центрира от фаул, Арнау Мартинес продължи към Давид Лопес, преодолял Пепе Рейна на вратата на гостите.

Пет минути преди края на първата част Виляреал можеше отново да излезе напред, но Пино този път не беше точен. През втората част темпото не беше чак толкова високо, но Жирона също опитваше атаки, защото теоретично има шансове да вземе поне квота за Лигата на Конференциите – нещо, което не се е случвало в историята на малкия каталонски клуб.

Но в 94-ата минута, когато всички вече бяха изтощени, Джаксън надбяга и буквално премина през Иван Мартин и поднесе топката на Морено, който я прати във вратата за 1:2.

АТЛЕТИК (БИЛБАО) - СЕЛТА 2:1
1:0 Иняки Уилямс (5), 1:1 Йорген Странд Ларсен (50), 2:1 Алекс Беренгуер (56)

ЖИРОНА - ВИЛЯРЕАЛ 1:2
0:1 Йереми Пино (9), 1:1 Давид Лопес (24), 1:2 Жерард Морено (90+4)

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В ИСПАНСКАТА ЛА ЛИГА - ТУК!