Атлетико (Мадрид) спечели с 2:1 при визитата си на Валядолид в последния 38-и кръг на Ла Лига и триумфира с шампионската титла за 11-и път в историята, завършвайки с 86 точки на върха. Миналогодишният първенец Реал (Мадрид) обърна у дома Виляреал с 2:1, но остана с две точки по-малко от градския съперник и взе сребърните медали.

Оскар Планьо (18) шокира "дюшекчиите" с гол за борещия се за оцеляването си Валядолид след асистенция на Мараняо. След това играчите на Диего Симеоне натиснаха, но не успяха да изравнят до края на първата част. Усилията на гостите се увенчаха с успех след почивката с гол на Анхел Кореа (57) след пас на Яник-Ферейра Караско. Атлетико направи пълен обрат, след като уругваецът Луис Суарес се разписа за 1:2, а до края на мача домакините не успяха да изравнят и с 31 точки на предпоследното място изпаднаха от елита.

Това е 11-а титла в историята на Атлетико и втора, откакто Диего Симеоне е на треньорския пост. За последно "дюшекчиите" триумфираха през сезон 2013/14, когато отново всичко се реши в драматично развилия в последния кръг.

Валядолид - Атлетико (Мадрид) 1:2
1:0 Оскар Планьо (18), 1:1 Анхел Кореа (57), 1:2 Луис Суарес (67)

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В същото време Реал обърна драматично Виляреал с 2:1 с попадение в края. Йереми Пино (20) даде аванс на "жълтата подводница" срещу "кралете" на стадион "Алфредо ди Стефано". Футболистите на Зинедин Зидан опитаха всичко по силите си да изравнят още до почивката, но това не им се удаде. Едва в края на мача Карим Бензема (87) изравни след асистенция на Родриго.

В добавеното време Лука Модрич (90+2) донесе трите точки на "белия балет", но те не се оказаха достатъчни за защита на титлата. Реал завършва втори с 84 точки и две по-малко от новия шампион Атлетико. Виляреал приключва на седмата позиция, даваща му право на участие в новия турнир Лига на конференциите.

Реал (Мадрид) - Виляреал 2:1
0:1 Йереми Пино (20), 1:1 Карим Бензема (87) 2:1 Лука Модрич (90+2)

Барселона нямаше никакви шансове за титлата и в този последен кръг спечели с минималното 1:0 при визитата си на Ейбар. Лионел Меси въобще не бе в групата на каталунците, а Антоан Гризман (81) донесе успеха им за престиж и те приключиха трети в крайното класиране със 79 точки.

Ейбар - Барселона 0:1
0:1 Антоан Гризман (81)

Севиля приема утре Алавес, но със сигурност завършва на четвърто място и ще участва в Шампионската лига заедно с Атлетико (Мадрид), Реал (Мадрид) и Барселона.

Реал Сосиедад спечели с 1:0 при визитата си на Осасуна и завърши пети с 59 точки, гарантирайки си участие в Лига Европа, както и шестият Бетис, който победи драматично Селта с 3:2 след обрат във Виго и завърши с 58 точки.

Елче победи у дома Атлетик (Билбао) с 2:0 и запази елитния си статут, след като завърши на 17-ата спасителна позиция с 36 точки. Уеска пък изпадна в Сегунда, след като завърши 0:0 с гостуващия Валенсия и приключи на 18-ото място с 34 точки.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА