Барселона победи драматично Реал Сосиедад с 3:2 след изпълнение на дузпи в Кордоба и е първият финалист за Суперкупата на Испания. В редовното време и продълженията резултатът бе 1:1. При ударите от бялата точка баските от Сан Себастиан пропуснаха три пъти, като стражът на каталунците Марк-Андре Тер Щеген отрази два от ударите. Реал (Мадрид) и Атлетик (Билбао) ще излъчат втория финалист в Малага, а мачът за трофея е в неделя в Севиля.

Извън състава на каталунците бе звездата Лионел Меси, който е с травма след мача с Гранада в Ла Лига и не тренира днес, а треньорът Роналд Куман реши да го съхрани за финала. Ансу Фати, Жерард Пике, Серхи Роберто и Филипе Коутиньо също не играха за Барса.

Първото полувреме бе динамично с положения и пред двете врати, а атаките на Реал Сосиедад изглеждаха по-опасни в началото. Едва в 25-ата минута каталунците отправиха първия си удар в очертанията на вратата чрез Мартин Брайтуайт, но Ремиро спаси. Постепенно играчите на Куман взеха инициативата и поведоха с гол на Френки Де Йонг (39), който се разписа с глава след центриране на Антоан Гризман.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Баските получиха право да изпълнят дузпа в 51-ата минута за игра с ръка в наказателното поле на Де Йонг. Зад топката застана Микел Оярсабал, който изравни за 1:1. Темпото се запази високо, но и двата отбора действаха внимателно в защита и така и не стигаха до чисти положения. В последната минута на редовното време Реал Сосиедад можеше да реши мача, когато след корнер Микел Мерино отправи удар с глава, но топката беше отклонена от негов съотборник и не намери очертанията на вратата.

Така се стигна до продължения, а в тях баските имаха по-добрите положения за гол и не реализираха нито едно. В 117-ата минута късметът покри каталунците, след като топката се удари в гредата при удар на Аднан Янузай. Малко след това белгиецът пропиля ново изгодно положение, след като вратарят Тер Щеген отрази удара му от фаул.

При дузпите германецът Тер Стеген отрази два от ударите, а веднъж и гредата му помогна, което се оказа достатъчно за крайния успех и класирането на Барса за финала.

РЕАЛ СОСИЕДАД - БАРСЕЛОНА 2:3 след дузпи, 1:1 в редовното време и продълженията
0:1 Френки Де Йонг (39), 1:1 Микел Оярсабал (51-дузпа)

ПРИ ДУЗПИТЕ
0:0 - Йон Баутиста пропуска
0:0 - Де Йонг пропуска
0:0 - Оярсабал пропуска
0:1 - Дембеле бележи
0:1 - Вилиан Жозе пропуска
0:2 - Пянич бележи
1:2 - Мерино бележи
1:2 - Гризман пропуска
2:2 - Янузай бележи
2:3 - Рики Пуч бележи