Барселона напуска "Камп Ноу" и през сезон 2023/2024 ще домакинства на друго място, докато най-големият футболен стадион в Европа е подложен на основен ремонт, съобщиха от испанския клуб.

Каталунците ще домакинстват срещите си на Олимпийския стадион в града. Съоръжението, с капацитет от около 60 хиляди зрители, беше домакин на церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри през 1992 година.

От клуба добавиха, че дълго отлаганият проект за преустройство и модернизиране на "Камп Ноу", който в момента има 99 хиляди места, ще започне тази година, след като получи окончателното разрешение от градските власти.

Мачовете ще продължат да се играят на "Камп Ноу" през следващия сезон 2022/23. След края сезон 2023/24 от клуба искат да се върнат на своя стадион, макар и с намаление на посещаемостта до 50 процента заради строителните работи. Клубът планира да завърши работата по стадиона през сезон 2025/2026.

Барселона иска да увеличи капацитета на съоръжението до 110 хиляди места, като същевременно ремонтира пространствата около него, които включват зали за другите спортове на клуба, музея и магазините. За проекта са предвидени 1.5 милиарда евро (1,57 милиарда долара).

Еспаньол игра на Олимпийския стадион "Луис Компанис" от 1997 до 2009 година. Съоръжението с лекоатлетическа писта се намира на върха на малък хълм, който предлага гледка към средиземноморския град.