Валенсия отстъпи категорично на Барселона с 1:4 на "Местая" в един от най-интересните двубои от 25-ия кръг на испанската Ла Лига. Пиер-Емерик Обамеянг вкара първите си два гола с екипа на каталунците, които се върнаха на четвъртата позиция пред шампиона Атлетико (Мадрид).

Каталунците се развихриха през първата част с три безответни гола. Още в седмата минута домакините имаха претенции за дузпа за изблъскване на Гонсало Гедеш от Роналд Араухо, но съдията Карлос Дел Серо Гранде не посочи бялата точка.

В 16-ата минута Пиер-Емерик Обамеянг отправи първия удар в мача, но не намери целта. Три минути след това габонецът не успя да засече центриране на Феран Торес на сантиметри пред голлинията. Все пак Пиер-Емерик Обамеянг (23) се разписа след асистенция на Жорди Алба и вкара първия си гол с екипа на каталунците. Само две минути по-късно гол на "прилепите" беще отменен заради засада. 

Малко след половин час игра Усман Дембеле успя да върне топката на дузпата към Френки Де Йонг (32), който на празна врата не сбърка и удвои аванса на каталунците. Няколко минути по-късно Пиер-Емерик Обамеянг (38) вкара отново, този път след асистенция на Гави, правейки разликата класическа.

В 42-а минута Карлос Солер отбеляза за Валенсия, но след нова проверка на ВАР съдията отмени попадението за нарушение в атака. 

Две минути след почивката Гави показа техника и с хубав удар от дъгата на наказателното поле бе близо до гол, но стражът на Валенсия Мамардашвили спаси. Малко след това Карло Солер (52) успя да отбележи, възползвайки се от подаване на Брайън Хил, но Обамеянг (63) възстанови комфортния аванс на гостите след асистенция на Педри и оформи своя хеттрик.

"Прилепите" имаха шансове за гол в следващите минути, но Уго Дуро пропиля най-изгодния от тях в 74-ата минута, когато ударът му с глава бе спасен от Тер Щеген. До края на мача нито домакините, нито каталунците успяха отново да се разпишат.

След успеха си Барселона се върна на четвъртата позиция с 42 точки и по-добра голова разлика от шампиона Атлетико (Мадрид). Валенсия е на 12-о място с 30 точки.

В друга среща от кръга по-рано днес Еспаньол и Севиля завършиха 1:1. "Папагалчетата" са 14-и с 29 точки, а андалусци са втори с 51 и на 6 зад лидера Реал (Мадрид).

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА