Домакинската загуба на Барселона с 1:4 от ПСЖ в четвъртфинален реванш от Шампионската лига имаше двоен негативен ефект върху испанския гранд.

Каталунците не само бяха елиминирани от най-силния международен клубен турнир в Европа, но и загубиха шансове за участие на Световното клубно първенство през 2025 г. в САЩ, което ще се проведе в разширен формат.

Европа има право на 12 представители в шампионата, като сред тях са победителите в Шампионската лига за 2021 (Челси), 2022 (Реал Мадрид), 2023 (Манчестър Сити) и 2024 г. Останалите осем места се определят чрез клубния коефициент на УЕФА.

Барселона няма да участва на Световното клубно първенство, тъй като всяка държава има право на два отбора. Единственото изключение се прави, ако три тима от дадена страна са спечелили Шампионската лига от 2021 до 2024 г. Испания ще бъде представена от Реал (Мадрид) и Атлетико (Мадрид). „Дюшекчиите“ също отпаднаха от Шампионската лига, но имат коефициент 67,0, докато каталунците са с 61,0 и имаха шансове да изместят тима на Диего Симеоне само ако бяха елиминирали ПСЖ.

Останалите сигурни европейски участници на Световното клубно първенство са Байерн, ПСЖ, Интер, Порто, Бенфика, Борусия (Дортмунд) и Ювентус. Последното място ще бъде заето от Ред Бул Залцбург или Арсенал. Шансът за „артилеристите“ е спечелване на Шампионската лига през този сезон. В противен случай на шампионата в САЩ през 2025 г. ще участва австрийският тим.