Барселона разби Селта с 6:1 в мач от 24 кръг, но това, за което всички говорят не е поредният голов рецитал на каталунците. Основната тема е случилото се 10 минути преди края.

Барса получи право да изпълни дузпа. Лионел Меси се засили и подаде вдясно, където Луис Суарес притича и прати топката във вратата.

 

 

Звездите на Барса посветиха изпълнението си на клубната легенда Йохан Кройф, който вече няколко месеца води битка с рак на белите дробове. В събота холандецът обяви, че води с 2:0 в мача с болестта, но срещата още не е свършила.

Всъщност Йохан Кройф има подобно изпълнение на дузпа. През 1982 г. с екипа на Аякс той се засилва към бялата точка и подава към Йеспер Олсен, а датчанинът му връща, за да бъде изпратена топката във вратата на Хелмонд (5:0).

 

 

Още през 1957 г. белгиецът Анри Копенс прави подобно изпълнение по време на мача на „червените дяволи“ с Исландия (8:3), когато комбинира с Андре Питерс.

 

 

През годините мнозина са опитвали такива изпълнения на дузпа. Някои от тях са били успешни, други са се проваляли, а през сезон 2005/06 Тиери Анри и Робер Пирес станаха за смях при подобен опит в мач срещу Манчестър Сити.