Аржентинската звезда на световния футбол Лионел Меси подписа вече така дългоочаквания нов договор с Барселона до лятото на 2021 година, а от авторитетното футболно издание goal.com разкриха какви са финансовите параметри. Предишният контракт на голмайстора изтичаше в края на този сезон, а според изданието с новия договор той вече е най-платеният футболист в Примера дивисион. Досега челните позиции бяха заемани от звездите на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо и Гарет Бейл.

По силата на новото споразумение Меси би трябвало да получава по 500 000 паунда (565 000 евро) на седмица. Така той става вторият най-платен футболист в Европа след бившия му съотборник и настояща звезда на ПСЖ Неймар.

Само двама футболисти извън Европа печелят повече от Меси и Неймар. Това са аржентинците Карлос Тевес и Езекиел Лавеци, които играят в богатата китайска Суперлига.

„Испанската лига и УЕФА правят препоръки, но никой не назовава горна граница на заплатите. Ние я надвишаваме, но можем да си го позволим”, призна президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу, че каталунците нарушават препоръките на УЕФА за по-ниски възнаграждения.

Освен от заплата Меси получава и сериозни пари от най-различни спонсори, като основният от тях е германският спортен концерн Adidas, конкуриращ така американците от Nike, които подсигуряват обувки на Кристиано Роналдо. Любопитното в случая е, че Реал играе с екипи на Adidas, а Барселона с такива на Nike. Сред другите популярни спонсори на аржентинеца са Pepsi, Gillette и Turkish Airlines.

Богатството на Меси към момента е оценявано на сума между 200 и 230 милиона паунда. Тези цифри са спекулативни, въпреки че според популярното икономическо издание „Форбс” аржентинецът е сред стоте най-добре печелещи спортисти в света с приходи от около 81,5 милиона долара (67 милиона паунда) за 2016 година. Той е на 6,5 милиона долара зад Кристиано Роналдо и на 44 милиона долара пред следващия футболист в класацията Златан Ибрахимович.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН