Феновете винаги са харесвали историите за футболни джуджета. Една от тях наблюдаваме от началото на сезона в Примера дивисион. Става дума за Леганес.

Възходът на „краставичарите“ е впечатляващ. От основаването си през 1928 година клубът само два пъти е играл на по-високо ниво от трета дивизия, а преди сезон 2013/14 в продължение на десет години се състезава в Сегунда Б. Тогава е спечелена промоция за Сегунда дивисион чрез плейофи. Престоят във второто ниво на испанския футбол обаче е кратко. През сезон 2015/16 Леганес отново се класира за Сегунда дивисион, където е спечелено второ място, осигуряващо историческото първо изкачване в елита.

През миналия сезон елитният статус беше затвърден със 17-о място в класирането, а новият шампионат започна много добре за „краставичарите“. Бяха записани две победи с по 1:0 – над Алавес (у дома) и над Еспаньол (като гост). След това дойде отрезвяването - загуба с 1:2 от Хетафе. Този мач е приеман като дерби между двата клуба, които са от различни предградия в южната част на Мадрид. След това бе регистрирано ново поражение – 0:1 от Ейбар.

Попадението на Алехандро Галвес за Ейбар, реализирано в мача от 15 септември, е последното във вратата на скромния мадридски тим. Оттогава Леганес не е получавал гол. Това са пет мача от Примера дивисион, в които тимът записа три победи (над Малага, Лас Палмас и Атлетик Билбао) и две равенства (с Жирона и Атлетико Мадрид). Поредица от 512 минути без получен гол в момента е рекорд сред топ първенствата на Европа, тъй като нито един друг тим няма подобна успеваемост в защита.

Основният „виновник“ за силното представяне на „краставичарите“ е бившият юношески национал на Испания Асиер Гаритано. 47-годишният баск пое отбора през 2013 година и след неговото пристигане започна възходът на тима и дойдоха двете промоции в Сегунда дивисион и влизането в Примера. Още повече, че въпреки скромните финансови възможности на клуба, той успя да запази елитния му статут. Примера дивисион е трудно място за треньорите, но Гаритано успя да си направи име и няма да е изненада, ако в следващите години го видим начело на някой от традиционните участници в испанския елит.

Леганес залага на подчертано дефанзивен стил и разигравания предимно в собствената половина. Асиер Гаритано залага на схеми с уплътнена отбрана, като в различните мачове формациите варират от 4-2-3-1, през 4-1-4-1 и 4-1-3-1, до 5-4-1. Заради малкия клубен бюджет треньорът не разполага с достатъчно качествени заместници на титулярите и затова разчита на постоянен стартов състав. Заради дефанзивния стил тимът не само не е допуснал гол от 512 минути, но е с най-малко попадения във вратата си (три) сред всички отбори от най-силните европейски първенства.

Специалистите твърдят, че отборът на Гаритано е сред най-добрите в Примера дивисион във въздушните двубои и при отнемането на топката от противника. „Краставичарите“ умело пазят водачеството в резултата, а освен това са много опасни при контраатака по лявото крило и при статични положения. Така тимът вкара 75% от попаденията си, като четири от тях бяха от статични положения. Правят впечатление и слабости като малко владение на топката и предоставяне на инициативата на съперника, както и неумението да се използват изкуствени засади. При организиране на атаките преобладават дългите подавания и далечните удари към противниковите врати.

В състава няма големи звезди. За момента най-резултатни са бразилският халф Габриел и френският нападател Клаудио Бовю, които имат по два вкарани гола. Аржентинецът Александър Симановски има две асистенции. Освен тези тримата сред най-полезните играчи в състава на Асиер Гаритано са Рубен Перес, Димитриос Сиовас и Мартин Мантовани.

Изключително интересен е случаят с управата на Леганес. Цялото семейство Морено-Павон са фенове на Атлетико (Мадрид). Алберто Морено, който е вицепрезидент, има абонаментна карта за мачовете на „дюшекчиите“, а по-малкият му брат Фелипе, който е технически секретар на клуба, дори е играл за „червено-белите“ като юноша. Той обаче сменя райето на синьо-бяло през 2009 година, когато родителите му купуват Леганес. Майката Виктория Павон дори се води президент на клуба. Три години по-късно Фелипе прекратява футболната си кариера.

Именно той успява да привлече при „краставичарите“ бившия си съотборник в Атлетико (Мадрид) Рубен Перес, който за втори пореден сезон е под наем от Гранада. Като преотстъпени в Леганес играят не малък брой от играчите в състава на Гаритано - Клаудио Бовю (собственост на Селта), Хосе Наранхо (играч на Генк), Хосе Салдуа (Реал Сосиедад), Дарко Брашанац (Бетис), Нордин Амрабат (Уотфорд) и резервният вратар Нерео Шампан (Олимпо Баия Бланка).

Докъде ще стигне изненадващото представяне на Леганес, предстои да разберем, но със сигурност всички вече се съобразяват с тима на Асиер Гаритано. Никой вече няма да се опитва да подцени отбора от мадридското предградие, да се опитва да мине метър или да се опитва да продава краставици на „краставичарите“.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ