Валенсия победи новака Жирона с 1:0 в дебюта на треньора си Дженаро Гатузо на старта в испанската Ла Лига. Единственото попадение вкара ветеранът Карлос Солер от дузпа в добавеното време на първата част.

Домакините обаче останаха с 10 души седем минути след началото на втората част. Швейцарският защитник Ерай Джьомерт, който дойде това лято от Базел, вгорчи дебюта си в Ла Лига с директен червен картон. Червеният картон беше показан след като провинилия се бранител настъпи и повлече буквално глезена на Валентин Кастеянос.

Мачът започна с по едно добро положение пред двете врати, като още в 5-ата минута Алейш Гарсия проби в наказателното поле и създаде суматоха за валенсианската защита. Това ядоса темпераментния им треньор Дженаро Гатузо, който веднага избухна от тъчлинията за да им заостри вниманието. В 11-ата минута пък Кастийехо можеше да открие за Валенсия , но вратарят Хуан Карлос внимаваше. Картината не се промени с атаки в двете посоки до края на първата част, като при една такава се стигна и до наказателния удар , който реши мача. Дузпата беше отсъдена заради игра с ръка на Валери Фернандес Естрада от гостите. Той беше застанал на стената при изпълнение на свободен удар от дясно от Саму Кастийехо. Естрада се обръщаше при летежа на топката, но ръката му не беше плътно прибрана до тялото и съдията Хорхе Фигероа посочи 11-метров наказателен удар.

Десет минути преди края на редовното време домакините искаха втора дузпа, претендирайки за игра с ръка на десния бек Хуан Педро Лопес, но съдията не реагира. Същият Хуан Педро Лопес, по прякор Хуанпе, направи хитър пас с пета към Кристиан Стуани, но последният не успя да завърши от 10-ина метра в 72-ата минута.

В друг мач от кръга по-рано днес Реал Сосиедад спечели с 1:0 при визитата си на Кадис с гол на Такефуса Кубо (24) през първата част.

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В ИСПАНСКАТА ЛА ЛИГА - ТУК!