Напрежението със съдиите в Испания продължава, а изданието Jijantes разпространи аудиозапис от кореспонденцията между арбитрите от последното издание на Ел Класико в Ла Лига на 28 октомври в каталунската столица, когато гостите спечелиха с 2:1.

През първото полувреме на дербито тогава се стигна до дискусионна ситуация при резултат 1:0 за Барса. Каталунците претендираха за дузпа, тъй като Орелиен Чуамени задържа Роналд Араухо при изпълнение на корнер и не му позволи да стигне до топката и да отправи удар. Съдията Хесус Хил Мансано обаче не отсъди дузпа, като в ситуацията се намеси ВАР, за който бе отговорен Гийермо Куадра Фернандес, но в крайна сметка и системата прецени да не отсъди дузпа.

В дискусионния момент Куадра Фернандес казва на Хил Мансано: „Той (б.р. Чуамени) поставя ръката си върху него, разбира се, но никога, никога, това не е дузпа“, а един от асистентите на ВАР допълва: „Виждам, че той го хваща, но на границата (б.р. на позволеното)“.

От Барселона бяха недоволни от тази ситуация, тъй като Реал Мадрид стигна до обрат през второто полувреме след два гола на Джуд Белингам.