В Барселона планират сериозна “чистка” и мащабно освежаване на състава през лятото. След шокиращата загуба с 0:4 от Ливърпул на “Анфийлд” и отпадането от Шампионската лига, каталунците вероятно ще се разделят с голям брой играчи, като испанското издание AS посочва цели 10 имена.

МУРИЙО + БОАТЕНГ

Първите, които ще си тръгнат от “Камп Ноу” са дошлите под наем в тима за 6 месеца Жейсон Мурийо (защитник) и Кевин-Принс Боатенг (халф). Те ще се завърнат съответно във Валенсия и Сасуоло, които притежават състезателните им права.

ВЕРМАЛЕН

Още един футболист, който почти сигурно ще се раздели с “лос кулес” през лятото е Томас Вермален. Белгийският централен бранител се представя добре, когато получи шанс за изява, но твърде често е контузен и това го изключва като регулярна опция. Договорът на Вермален с Барса изтича това лято и едва ли ще бъде подновен.

СИЛЕСЕН

Холандският вратар Яспер Силесен също може да не е част от състава на испанския шампион от новия сезон. Стражът се представя добре, когато застане под рамката, но това се случва твърде рядко, тъй като титулярният вратар Марк-Андре тер Стеген на този етап е незаменим. Това ограничава шансовете за изява на Силесен, който се появява обикновено в мачове за Купата на краля. Според AS обаче каталунците не са склонни просто да “подарят” Силесен на друг отбор и ще искат около 30 милиона евро от евентуалните купувачи.

КОУТИНЬО

Намирането на подходящ купувач за Филипе Коутиньо ще бъде един от приоритетите на Барселона това лято. Колебливите му изяви на терена в комбинация с неособено топлите му отношения с феновете вероятно го правят сериозен кандидат за изходящ трансфер. Най-вероятният сценарий е завръщане на бразилеца в Премиър Лийг, но се смята, че от Барса ще искат 100 милиона евро за играча.

ЮМТИТИ

Следващото име в списъка с излишните за новия сезон футболисти е световният шампион с Франция Самюел Юмтити. Централният защитник пропусна мачове заради контузии този сезон, а освен това постепенно бе изместен от стартовия състав на Барса от сънародника си Клеман Лангле. Евентуалното привличане на младата звезда на Аякс Матайс де Лихт само би усложнила допълнително ситуацията за Юмтити. От AS отбелязват още, че е възможно Барса да се раздели и с Жан-Клер Тодибо, но ако това се случи, то ще става дума единствено за отдаване под наем, за да може младокът да трупа опит. 

МАЛКОМ


Бразилското крило Малком също може да не е част от състава на каталунците през новия сезон, ако в офисите на клуба постъпи примамлива оферта за него. “Лос кулес” го купиха от Бордо преди година за 41 милиона евро и ще искат поне 35 милиона, за да го продадат.

РАКИТИЧ

Интересна е и ситуацията с Иван Ракитич. Сребърният медалист от Мондиал 2018 с Хърватия е един от играчите, на които настоящият наставник на Барса Ернесто Валверде разчита най-много. Много е вероятно обаче Барса да има нов треньор от новия сезон, а това би означавало и почти сигурна раздяла с Ракитич. Халфът е на 31 години и желанието за налагането на по-млади футболисти може да означава край на кариерата на Ракитич на “Камп Ноу”.