Барселона размаза гостуващия Алавес с 5:1 в мач от 23-ия кръг на испанската Ла Лига и задминаха Реал (Мадрид) на втората позиция с по-добра голова разлика. Лионел Меси ознаменува с два гола рекордното си участие №505 с екипа на каталунците в испанския елит, а две попадения реализира и Тринкао. Жуниор Фирпо бе третият голмайстор за домакините в срещата, а Луис Риоха се разписа за гостите.

Португалецът Тринкао (29) даде аванс на каталунците след асистенция на дебютанта в испанския елит Илаиш Мориба, а в 37-ата минута гол на Меси след добавка не бе зачетен заради засада на Антоан Гризман в хода на атаката. Доминацията на домакините все пак бе затвърдена с още едно попадение преди почивката, дело на Лионел Меси (45+1) с удар от границата на наказателното поле.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В 57-та минута Мориба сбърка подаване назад и позволи на Луис Риоха да стигне до топката, след което на скорост да излезе сам срещу Тер Щеген и да го преодолее за 2:1. Последваха няколко пропуска на каталунците, като Меси, Гризман и Тринкао не успяха да направят разликата два гола. Все пак в 74-та минута Тринкао се разписа след подаване на Меси (75), който секунди по-късно вкара красив гол след асистенция на Гризман за 4:1. Аржентинецът намери далечния горен удар с мощен удар от границата на наказателното поле.

В 80-та минута разликата стана още по-сериозна с гола на Жуниор Фирпо. Меси разсече защитата на гостите с пас към Гризман, който намери на далечната греда сам Фирпо, оформил крайното 5:1. В края Тринкао можеше да оформи първия си хеттрик за Барселона, но бе спрян от ВАР. Меси го изведе сам срещу Пачеко и го преодоля технично, но впоследствие стана ясно, че е в положение на засада.

С този успех Барса се върна на втората позиция в класирането с 46 точки, колкото има и Реал (Мадрид), който е с по-слаба голова разлика. Лидер с 54 точки е Атлетико (Мадрид). Алавес е на 16-а позиция с 22 точки и на една над зоната с изпадащите.

В друг мач от кръга Ейбар и Валядолид не се победиха, завършвайки 1:1. Роке Меса даде аванс на домакините в 7-ата минута от дузпа, но Кике Гарсия изравни в 23-ата минута.

Барселона - Алавес 5:1
1:0 Тринкао (29), 2:0 Лионел Меси (45), 2:1 Луис Риоха (57), 3:1 Тринкао (74), 4:1 Лионел Меси (75), 5:1 Жуниор Фирпо (80)

Барселона: Тер Щеген, Мингеса (72 - Дест), Де Йонг (72 - Пянич), Лангле, Фирпо, Бускетс (46 - Юмтити), Мориба, Пуч, Тринкао, Гризман (81 - Дембеле), Меси

Алавес: Пачеко, Дуарте, Лежон, Родригес, Агирегабия (46 - Лагуардия), Кордоба (46 - Риоха), Пина (72 - Понс), Баталия, Мендес, Хоселу (81 - Дейверсон), Перес (81 - Сайнц)

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА