Шампионът Барселона спечели с 2:0 при визитата си на Жирона в каталунския сблъсък от 21-ия кръг на испанската Примера дивисион и възстанови аванса си от 5 точки на върха пред Атлетико (Мадрид). Домакините играха в намален състав от 51-ата минута, когато Еспиноза получи втори жълт и червен картон.

Голямата звезда на гостите Лионел Меси се завърна в стартовия им състав след две поредни отсъствия, вкара един от головете и записа 328-а победа в испанския елит, изпреварвайки легендата на Реал (Мадрид) Раул, който има 327 успеха с "белия балет". Пред аржентинеца остават Андони Субисарета (333 победи) и Икер Касияс (334). Филипе Коутиньо пък зае мястото на контузения Усман Дембеле.

Барса поведе с гол на Нелсон Семедо (9) още при първата си възможност и грешка в защитата на съперника. Така играчите на Ернесто Валверде се разписаха в 32-о поредно свое гостуване за първенство.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Жирона не се смути и организира редица опасни атаки, а Стуани дори поиска дузпа за дърпане на фланелката му от Жорди Алба, но не получи такава. Педро Алкала и Стуано пък след това пропуснаха от удобни позиции, а веднъж и Пике изби топката от голлинията. През първата част пропуски от гостите направиха Коутиньо, Меси и Ракитич.

Стуани продължи да бъде най-деен от домакините след почивката, а Меси пропусна от пряк свободен удар в началото на втората част. По-късно Жор Алба се измъкна на ръба на засадата и изведе свободния Лионел Меси (68), който с прехвърлящ удар вкара гол №402 в Примера дивисион и удвои аванса на гостите. Барса доминираше до последния съдийски сигнал, а най-изгодното положение за нов гол пропусна Луис Суарес, който в 75-ата минута шутира покрай вратата.

След осмата си поредна победа и общо 15-а за сезона в първенството Барселона е лидер с 49 точки и отново е на 5 пред Атлетико (Мадрид). Жирона допусна седмо поражение и заема 13-а позиция с 24 точки.

ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН - СЕЗОН 2018/19