Барселона загуби от Леванте в луд мач с 4:5 в предпоследния кръг от испанското първенство. Това бе първо поражение за каталунците от началото на сезона, като по този начин не успяха да завършат шампионата без поражение.

Загубата на Барса бе край на още един рекорд. Тимът записа уникалните 43 двубоя без поражение за първенство. За последно каталунците паднаха на 8 април 2017 година от Малага с 0:2, след което последваха 43 двубоя без загуба - до 13 май тази година.

Проверка на БЛИЦ установи кога за последно Барса допусна пет гола в един мач в Примера дивисион. Това се случи на 3 декември 2003 година – Малага – Барселона (5:1). Тогава с хеттрик за Малага се отличи Салва Балеста, а по един гол добавиха Диего Алонсо и Канабал. Треньор на Барса бе Франк Рийкард.

Любопитното е, че при победата на Леванте в неделя хеттрик отбеляза Емануел Боатенг, а при успеха на Малага преди почти 15 години с хеттрик се отличава Балеста.

И още нещо интересно. Не се случва често, когато Барселона вкарва 4 гола в един мач, а не може да спечели. За последно каталунците участваха в такъв мач преди 24 години. На 30 август 1994 година Барса вкарва четири гола, но губи с 4:5 от Сарагоса във втори финал за Суперкупата на Испания (в първия каталунците печелят с 2:0). Две от попаденията са дело на Христо Стоичков, а другите две на Чики Бегиристайн.

Последният път, в който Барселона вкарва четири гола в мач за първенство и не успява да спечели, е от още по-далечната 1950 година – загуба с 4:6 от Атлетико (Мадрид).
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Барселона със Суперкупата на Испания през 1994 година