В търсене на наследник на Хавиер Масчерано на „Камп Ноу“, Барселона предпочете да вземе негов пълен антипод. Йери Мина напълно се различава тотално от аржентинеца - бивш халф, превърнат в защитник. Каталунците обаче вярват, че колумбиецът е попълнение на защитата, което ще бъде част от отбора дълги години.

„Блаугранас“ обявиха трансфера на 23-годишния Мина от Палмейрас срещу 11,8 милиона евро. Сделката беше просто формалност, тъй като двата клуба имаха договореност още от лятото. Първоначалното намерение на Барса беше да вземе колумбиеца след края на настоящия сезон, но се стигна до форсиране на трансфера заради предстоящото напускане на Масчерано. Заради ускоряването бразилският клуб държеше да получи повече пари за основния стълб в отбраната си.

В крайна сметка споразумение беше постигнато и сега феновете на Барселона очакват да видят какво е новото попълнение в състава на Ернесто Валверде. Ако са очаквали наследникът на Масчерано да бъде негово копие, много са се объркали. Аржентинецът е мълчалив, бързо избухващ, но и бързо се успокоява. Колумбиецът е тоталното олицетворение на думата „темпераментен“. Във всичките си досегашни отбори е бил една от ярките и забележими личности, особено когато танцува, а това се случва почти постоянно.

Дори, когато мачовете са напечени, той винаги намира време за няколко стъпки. Веселяшкият му нрав е само едната страна от характера на Мина. Все пак той е един от най-талантливите централни защитници в Южна Америка през последните години. Мина пристига на „Камп Ноу“ с впечатляваща визитка.

Колумбийският национал помогна на Индепендиенте (Санта Фе) да спечели Копа Судамерикана през 2015 година. Това му помогна да премине в Палмейрас през следващата година. В бразилския клуб игра заедно с ветерана Зе Роберто и талантливия нападател Габриел Жезус. Тримата бяха в основата на спечелването на шампионската титла още в първия сезон на Мина в Бразилия.

196-сантиметровият бранител е силен при играта във въздуха. Почти няма загубена битка за висока топка и при това не само в собственото си поле. Йери Мина има 22 гола в 196 мача или средно по едно попадение на всеки 10 срещи, което е изключително добър показател за централен защитник. Тези му умения ще бъдат изключително полезни на Барселона, тъй като статичните положения са ахилесова пета на каталунците.

Дългите крака не служат само за трамплин при отскок на Мина. Той покрива изключително голям периметър от терена, пресича пасове с лекота и е труден за преминаване. Умението му да изнася топката в предни позиции пък ще се окаже допълнителен бонус в тактически план за Ернесто Валверде. Пробивите му, макар и редки, са изключително успешни.

Първоначалният проблем за Йери Мина в Барселона ще бъде адаптацията от по-лежерния стил в бразилското първенство към изключително бързата игра в Примера дивисион, където нападателите постоянно ще му дишат във врата при получаването на топката.

Едно обаче е сигурно - трансферът на „Камп Ноу“ е най-великото събитие в живота на южноамериканския младок. През следващите шест месеца Йери Мина ще трябва да докаже цената и защити репутацията си. Той ще има подкрепата на опитния Жерар Пике на терена и Самюел Юмтити от резервната скамейка. Силно представяне през пролетта ще позволи на защитника да играе на Мондиал 2018 с Колумбия, а това вероятно ще бъде пореден повод за танц на Мина.

Даниел ЕДУАРДС, Goal.com
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН