Осасуна е първият финалист в турнира за Купата на краля, след като стигна до 1:1 след продължения при визитата си на Атлетик (Билбао) и елиминира баските с общ резултат 2:1. В редовното време домакините спечелиха с 1:0, но памплонци стигнаха до попадение в края на продълженията и ще спорят за трофея с Барселона или Реал (Мадрид). Каталунците спечелиха с 1:0 в първата среща, а реваншът на "Камп Ноу" е в сряда вечер от 22:00 часа българско време.

Атлетик доминираше през по-голямата част от мача, но вкара само един гол, дело на Иняки Уилямс (33) през първата част след центриране от корнер.  В 41-ата минута Уилямс отново се разписа, но този път попадението не беше зачетено заради засада.

След почивката домакините продължаваха да атакуват и усилено търсиха втори гол, така че да избегнат продълженията, но не сполучиха, а пропуски направиха Херай Алварес, Нико Уилямс и Иниго Мартинес.

При 1:1 общ резултат след изтичането на редовните 90 минути се стигна до продължения, а в тях Атлетик продължаваше да разчита най-вече на центрирания. В 96-ата минута именно след такова Микел Весга пропусна да се разпише.

Осасуна се възползва от един от малкото си шансове и Пабло Ибанес (116) се превърна в герой за памплонци, пращайки ги на финал в турнира за втори път след 2005 година, когато те загубиха с 1:2 от Бетис на "Висенте Калдерон" първата си битка за трофея.