Защитникът на Барселона Жерард Пике даде интервю пред комедийното радиопредаване La Sotana, в което обсъди множество теми, свързани с клуба и себе си.

За Роналд Куман

Никога не си задължен да подпишеш с даден треньор. Жоан Лапорта се нуждаеше от време за размисъл и накрая избра Куман. Сега той е идеалният наставник.

За намаляването на заплатата си

Отказах се от част от заплатата си. Договорът ми изтичаше в края на сезона, но при определен брой изиграни мачове той щеше да се поднови автоматично при същите условия. Сега обаче твърдата сума и бонусите са променени.

За Самюел Юмтити

Той изпълнява всички задължения по договора си. Хората трябва да бъдат съпричастни с него. Неговото отношение е безупречно. Никога не е пропускал тренировка. Също така този, който подписа договора му, беше президент, избран от клубните членове. Защо го освиркват? Повечето хора работят в една фирма в продължение на 30 години и нищо не правят. Ако бях в друг клуб, например в Манчестър Юнайтед, бих правил същото като Юмтити. Всяка ситуация е различна. Просто искам хората да бъдат съпричастни.

За Лионел Меси

Лапорта ни се обади, за да ни съобщи за раздялата. Въпреки че ние, капитаните, си намалихме заплатите, това беше само за да бъдат регистрирани новите попълнения. Клубът изчакваше да види какво ще се случи с Лео преди да го обяви, защото сделката с него вече беше постигната.

За Джосеп Гуардиола

С него достигнахме момент, в който имаше голямо напрежение помежду ни, но това важеше за цялата съблекалня. Съперничеството с Жозе Моуриньо беше много натоварващо. Пеп искаше пълен контрол върху всичко случващо се. Аз започнах да излизам с Шакира и взаимоотношенията ми с него се промениха, но сега те са перфектни. Бях под голямо напрежение и чувствах, че на тренировките трябваше да правя всичко перфектно. Ако е имало момент, в който съм си мислел дали да напусна Барса, това беше през онзи сезон (2011/12 - б.р.).

За бъдещото си оттегляне от футбола

Ако в дебютния ми сезон ми бяха казали, че на 34 години ще играя на Барса, въобще нямаше да го повярвам. Разбрах как да действам, когато тялото ми се нуждае от едно или друго нещо. Също така е ключова семейната стабилност. Ще се оттегля в Барселона. Да, това може да бъде последният ми сезон. Аз гледам сезон за сезон. Когато започне кампанията, аз я посрещам сякаш ми е последната. Ако после има още една, перфектно. В деня, в който видя, че не мога да давам на отбора това, което съм давал, ще си тръгна.

За Джосеп Мария Бартомеу

Не мога да кажа дали той е най-лошият. Но след това, което преживях, той трябва да бъде там някъде. Всички сме виновни, но е вярно, че клубът не тръгна натам, накъдето се надявахме всички фенове на отбора. Сега обаче съм обнадежден и развълнуван. Следващите 5-10 години ще бъдат много добри за Барса.

За ситуацията в отбора и клуба

Достигнахме много високо футболно равнище и един клуб не може да поддържа толкова отлично ниво. Преди требъла с Гуардиола ние играехме за Купата на УЕФА.