След години на затруднения на и извън терена Валенсия отново се намира в челните места на класирането. Изглежда, че „спящият гигант“ най-накрая се събуди.

„Прилепите“ продължиха силния си старт на сезона с впечатляващото 4:0 над Севиля в събота. В момента тимът е втори в класирането, пред двата мадридски гранда, и няма загуба вече девет мача под ръководството на Марселино Гарсия Торал.

Това е драматичен обрат за положението на клуба, който през последните години страдаше в спортно-техническо и управленско отношение. Миналата година по това време начело на тима беше Чезаре Прандели, който бе петият треньор на отбора за последните 11 месеца. Валенсия пък беше на две точки над зоната на изпадащите, заемайки 15-о място, а феновете въобще не бяха доволни.

Промяната в положителен аспект се дължи на поредица от добри решения на Матеу Алемани, бившият президент на Майорка, който стана генерален директор на „прилепите“ през март. Вместо да назначи за треньор Кике Сетиен, който беше избор на уволнения като спортен директор Алесанко, и вместо да остави селекцията в ръцете на могъщия футболен агент Жорже Мендеш, Алемани сам се зае да оправи нещата.

Първо избра 52-годишния Марселино (на снимката вляво) за треньор, а двамата съвместно изградиха новия състав. Освободиха се от ненужните ветерани Енцо Перес, Диего Алвес и Нани, а вместо тях се довериха на млади момчета. През лятото Валенсия не привлече нито един футболист, който е над 26 години и в момента  има най-младия отбор в Примера дивисион. Средната възраст е точно 25 години. Втори в класацията са съгражданите от Леванте с 25 години и 7 месеца.

Този млад състав демонстрира глад за изява и енергия, каквито липсваха преди това. Валенсия впечатлява с изявите си в атака, като само в последните си пет мача вкара внушителните 21 гола. Голмайстор на тима с осем попадения е провалилият се в Уест Хям Симоне Дзадза (на снимката вдясно). Само Лионел Меси има повече от италианеца в Примера дивисион – 11. Халфът на „прилепите“ Родриго не е много по-назад в голмайсторската листа с петте си гола.

Победата с 6:3 над Бетис в предишния кръг беше демонстрация на офанзивната мощ на валенсианци, а дуетът Дзадза и Родриго е най-резултатната нападателна двойка в Примера дивисион. Освен това отборът играе красив футбол.

Валенсия е голяма заплаха на контраатака и се превърна в майстор на играта с къси подавания. Според статистическия сайт „Опта“ Валенсия използва по-малко дълги пасове дори от Барселона. Общо 56 за девет мача за валенсианци срещу 59 при каталунците.

Жофри Кондогбия, който беше същинско бедствие в Интер, се оказа ефективен разрушител на противниковите атаки в сърцето на халфовата линия на „прилепите“. Присъствието му дава баланс на младия отбор, а останалата част от полузащитата има възможност да се фокусира върху граденето на играта и създаването на голови положения.

Продуктът на клубната школа Карлос Солер продължава да впечатлява с изявите по дясното крило, а Гонсало Гуедеш (под наем от ПСЖ) играе много силно отляво. Доказателство за това е, че Унай Емери няма търпение да го върне обратно във френската столица след края на сезона. Гуедеш е лидер в Примера дивисион по асистенции – пет. Солер пък има четири, по което е равен с Андрес Гуардадо от Бетис.

Валенсия обаче трябва да подобрява представянето си в защита. Тимът все още позволява на съперниците да взимат контрол върху играта, въпреки че придвижването без топка е впечатляващо. Марселино обича отборите му да пресират агресивно противника, а „прилепите“ вече влязоха в профила, харесван от бившия треньор на Виляреал.

Играчите на екснаставника на Спортинг (Хихон), Расинг (Сантандер) и Сарагоса спират противника с всички възможни начини. Статистиката сочи, че Валенсия прави повече нарушения средно на мач (23) от всеки друг отбор в първенството. Това може да изглежда като липса на дисциплина, но всъщност е демонстрация на тактическа интелигентност.

Валенсия може и да не бъде на второ място в края на сезона, но силните изяви се очаква да продължат, тъй като предстоят три мача срещу отбори от долната половина на таблицата. Цялостното представяне на отбора до момента е доказателство, че за първи път от доста време „прилепите“ летят в правилната посока.
ГИЛЕМ БАЛАГ, „СКАЙ СПОРТС“
Превод от английски: Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН