Данъчните власти в Испания са започнали разследване срещу още един футболист на Реал Мадрид – Лука Модрич, за укриване на приходите си между 2012 и 2014 година, съобщава „El Mundo“.

Модрич е използвал услугите на фирма със седалище в Люксембург, за да заобиколи законите на Испания и да прикрие доходите си от имиджовите права.

Лука Модрич и неговата съпруга - Ивана, са единствените акционери в тази фирма. Освен тях като административно лице във фиктивната фирма е назначен белгийски гражданин, чиято самоличност не е оповестена към момента.

Капиталът на фирмата за две години нараства от 3,6 милиона евро на почти 6 милиона евро. Парите са инвестирани в различни инвестиционни фондове. Данъчната служба е започнала разследването срещу Лука Модрич на 18 януари тази година.

През трите години, които данъчните разследват хърватския футболист, той дори не е внесъл декларация за данък общ доход.

Според „El Mundo“, създадената компания в Люксембург е позволила на Модрич да плаща данък върху приходите от реклама на данъчна ставка от 1%, докато в Испания е трябвало да изплати 30% или дори 51% в съответствие с най-новите насоки на финансовите правила в страната.

Пепе и Фабио Коентрао също са обект на разследване. Двамата са укрили приходи за над 7 милиона евро от имиджови права, допълва "Expresso". Действията на двамата са подобни на тези на Роналдо - използване на офшорки на Вирджинските острови. Пепе и Коентрао са използвали офшорната компания „Weltex Capital Limited“, за да "изперат“ парите си. „Football Leaks“ не е изнесъл информация за каква сума точно става въпрос, че е укрита чрез „Weltex Capital Limited“, но със сигурност става въпрос за над 7 милиона евро.